Grassalkovichin palatsi Gödöllőssä
Budapestistä 30 kilometriä itään Pestin läänissä Gödöllőssä on Unkarin suurin barokkinen palatsi, Gödöllői Királyi Kastély, eli Gödöllőn Kuninkaallinen Linna tai Grassalkovichin palatsi. Frans Joosef I. Habsburgilainen ja hänen vaimonsa kuningatar Elisabet saivat kruunajaislahjaksi käyttöoikeuden kunnostettuun linnaan ja puistoon vuonna 1867.
Gödöllőn Kuninkaallinen LinnaVierailut aloitettiin kunnostetussa linnassa 17.8.1996 alkaen. Sen jälkeen näyttelyssä on käynyt lähes 4 miljoonaa ihmistä. Tämän lisäksi useat ihmiset vierailevat vain puistossa tai ulkolavatapahtumissa.
Artikkeli Gödöllőn Arboretumista
Palatsin rakentaminen
Gödöllőn linnan rakentamisen aloitti vuoden 1735 jälkeen kreivi I. Antal Grassalkovich (1694–1771), joka oli yksi 1700-luvun arvostetuimmista unkarilaisista herroista. Hän halusi sellaisen linnan, joka on lähellä Budaa, ja joka sijaitsee rauhallisessa ympäristössä, jossa metsät ovat täynnä riistaa. Palatsin arkkitehti oli András Mayerhoffer (1690-1771).
Linna rakennettiin useassa osassa. Ensimmäisenä tehtiin pihaa ympäröivä U-muoto, sitten kaksi siipeä ja roomalaiskatolinen kirkko, joka on edelleen toiminnassa.
Gödöllőn Kuninkaallinen Linna on Google Mapsissa
Kreivi I. Antal Grassalkovich teki paljon, jotta Maria Teresia (1717–1780) sai naisena Habsburgien keisarillisen ja Unkarin kuninkaallisen valtaistuimen. Kiitoksena Maria Teresia vieraili Antal Grassalkovichin luona vuonna 1751. Kuusi huonetta muutettiin kuningatarta varten. Hänen pylvässänkynsä seisoi makuuhuoneen alkovissa. Yli 100 vuotta myöhemmin samasta huoneesta tuli kuningatar Elisabetin makuuhuone. Hänen sänkynsä oli yksinkertaisempi ja alkovin sijaan se laitettiin huoneeseen Unkarin kuninkaallisen vaakunan alle, ikkunaa vastapäätä.
Palatsin esittelly video
Perilliset
Poika, prinssi II. Antal Grassalkovich (1734–1794) ei välittänyt linnasta ja hän oli siellä vain harvoin. Pojanpoika prinssi III. Antal Grassalkovich (1771–1841) ja hänen vaimonsa prinsessa Mária Leopoldina Esterházy (1776–1864) jatkoivat linnan rakentamista. Palatsia kehitettiin aikakauden hyvälle tasolle rakentamalla pohjoispuolen viimeinen siipi ja uusi oranssi talo eli talvipuutarha. Ranskalainen puutarha muutettiin englantilaiseksi puistoksi. Heillä ei ollut lapsia. Linnan peri hänen sisarensa poika, kreivi Mihály Viczay. Hän ei kuitenkaan pystynyt maksamaan III. Antalin keräämiä suuria velkoja, joten palatsi piti myydä. Vuonna 1850 maatilan ja palatsin osti paroni György Sina (1783–1856), jonka poika Simon Sina (1810–1876) myi sen belgialaiselle pankille vuonna 1864.
Frans Joosef ja Elisabet, eli Sisi
Vuosien 1848-49 vallankumouksen ja vapaustaistelun tappion jälkeen 1860-luvulla koitti unkarilaisten aika päästä sovintoon Itävallan hallitsijan Frans Joosef I:n (1830-1916) kanssa.
Vuonna 1866 puhkesi Preussin, Itävallan ja Italian välinen sota, jossa Itävallan valtakunta kärsi raskaan tappion Preussin käsissä Königgrätzin taistelussa. Tämä tappio pakotti Frans Joosefin sopimaan Unkarin kanssa. Keisarin vaimo, Elisabet (1837–1898), teki paljon Itävalta-Unkarin kompromissin hyväksi. Elisabet, joka tunnetaan myös nimellä Sisi, vaikutti mieheensä unkarilaisten etujen mukaisesti. Kompromissin jälkeen linnan toinen kukoistuskausi alkoi vuodesta 1867, jolloin Unkarin valtio osti ja kunnosti sen. Linna annettiin Frans Joosefille ja kuningatar Elisabetille kruunajaislahjaksi.
Esittely video palatsista
Toinen kukoistuskausi
Palatsissa oli tuolloin 136 huonetta, joista 103 oli olo- ja makuuhuoneita. Näistä 67 oli henkilökunnan käytössä. Kuninkaalliset sviitit rakennettiin päärakennukseen, seremoniasalista pohjoiseen ja etelään. Muutoksen aikana ensisijainen tavoite oli mukavuus, ei upeus. Uuneja ei lämmitetty huoneissa, vaan kapeat lämmityskäytävät johtivat seinissä uunien takaosaan. Vain lapset mahtuivat ahtaisiin käytäviin, minkä takia lapset lämmittivät linnan uunit.
Kuninkaallinen perhe oli Gödöllőssä yleensä keväällä ja syksyllä, erityisesti kuningatar Elisabet tykkäsi olla siellä. Hänen kuolemansa jälkeen kuningas vieraili palatsissa harvemmin. Seuraaja kuningas IV. Kaarle (1887–1922) ensimmäinen pidempi oleskelu Gödöllőssä päättyi Itävalta-Unkarin monarkian romahtamiseen 26. lokakuuta 1918.
1900-luvulla
Palatsista tuli kahden maailmansodan välissä kuvernööri Miklós Horthyn (1868–1957) kesäasunto. Häntä varten rakennettiin Horthy-bunkkeri eli pommisuoja, jossa voi vierailla tänäkin päivänä. Vuonna 1944 saapuneet saksalaiset ja sitten venäläiset joukot tuhosivat ja varastivat suurimman osan kalustosta. Vuodesta 1950 lähtien maatilarakennuksiin sijoitettiin neuvostoliiton yksiköitä ja muistomerkiksi julistetusta päärakennuksesta tuli vanhainkoti. Linnan kunto heikkeni edelleen. Konservointityöt aloitettiin vuonna 1985, jolloin rakennus tyhjennettiin ja kunnostettiin. Remontoiminen aloitettiin vuonna 1994 ja nykyään linnan koko alueelle pääsee tutustumaan.
Näyttelyt ja nähtävyydet
Linnassa on kuusi pysyvää näyttelyä 35 huoneessa.
Grassalkovichien aika
Näyttely esittelee kuudessa huoneessa Gödöllőn linnan ensimmäistä vuosisataa, rakennuttaja Grassalkovich-suvun kolme sukupolvea ja palatsin barokkikirkkoa. Paikalliset asukkaat kävivät barokkikirkossa. Grassalkovichin perheen jäsenet ja myöhemmin kuninkaallinen pari istuivat galleriassa ja seurasivat messua.
Kuninkaalliset sviitit
Gödöllőn linnan toinen kukoistuskausi alkoi vuonna 1867. Unkarin valtio osti ja kunnosti linnan, sitten antoi sen kruunajaislahjaksi Frans Josefille ja kuningatar Elisabetille lepolinnaksi. Kuninkaallista aikaa muistetaan 14 huoneessa: kuninkaalliset sviitit ja juhlasali on kunnostettu uskollisesti historian perusteella. Pienessä ruokasalissa ja senkissä on nähtävillä alkuperäisen Herendin posliinin „Gödöllő” -kuvioisia astioita ja esillä on myös alkuperäinen senkki.
Näyttelyssä on esillä myös Frans Joosefin makuuhuone ja työhuone. Kuningas oli puritaani: hän nukkui kokoontaitettavalla rautasängyllä. Hän sanoi, että jos se on hyväksi hänen sotilailleen, se on hyväksi hänellekin. Sänky on nyt esillä Schönbrunnin palatsissa Wienissä. Kun he tulivat Wienistä Gödöllőőn junalla, he toivat sängyn mukana myös monia muita tavaroita ja eläimiä. Rautasängyn jalat seisoivat vesiämpärissä, jotta erilaiset loishyönteiset eivät pääse ryömimään kuninkaan sänkyyn. Työhuoneessa on ruusupuusta tehty pöytä. Seinällä on maalaus Elisabetista.
Huoneessa on myös toinen vihreällä marmorilla peitetty pöytä. Legendan mukaan vuonna 1848, vallankumouksen aikana, Lajos Kossuth allekirjoitti tämän pöydän ääressä Habsburgien-suvun syrjäyttämisen.
Kuningatar Elisabetin olohuoneessa seinät on peitetty violetilla kangastapetilla. Kuningatar oppi unkaria niin hyvin, että hän jopa kirjoitti runoja unkariksi. Pöydällä on hänen suosikkirunoilijansa Sándor Petőfin runokirja.
Olohuonessa on kaksi tapetoitua ovea, joista toinen johtaa pesuhuoneeseen ja toisesta palvelijat tulivat ja menivät. Jos joku vieraili kuningattaren luona ja hän ei halunnut tavata tätä, kuningatar pakeni tämän oven kautta pois, meni alas talliin ja ratsasti suosikkihevosellaan. Elokuussa 2022 ostettiin kuningattaren alkuperäinen peilipöytä. Tämä on myös nähtävissä nykyään näyttelyssä.
Näyttelyssä on myös lastenhuoneita, joissa lapset voivat leikkiä ja levätä. Palatsista löytyy myös lahjatavarakauppa.
Kuningatar Elisabetin muistonäyttely
Sisi eli kuningatar Elisabet rakasti unkarilaisia ja opiskeli unkaria. Näyttely esittelee muistoesineitä hänen kunniotuksestaan, joka syntyi hänen elinaikanaan ja jatkuu edelleen. Näyttely on unkarinkielisen lukijarouvan Ida Ferenczyn sviitissä ja entisessä lukusalissa. Myös lukusalin violetti sohva on alkuperäinen huonekalu.
Kuningatar piti kovasti ratsastuksesta, hän istui hevosen päällä naisten satulassa. Hänellä oli upea hevostalli, jossa oli marmorisyöttölaitteet hänen suosikkihevosilleen. Sirkusshownainen opetti kuningatar Elisabetin ratsastamaan ja tästä voi myös nähdä hänen maalauksen.
Vuosisatoja, asukkaita, tarinoita
Linnan historia kertoo kuninkaallisen ajan lopusta ensimmäiseen maailmansotaan.
Habsburgin kuvagalleria
Gizella-siiven yläkerran käytävää koristaa Habsburgien suvun kuvagalleria.
Linnan salainen elämä (1950-1990)
Toisen maailmansodan jälkeen linna toimi vanhainkotina ja neuvostoliiton kasarmina. Näyttely muistelee näitä 40 vuotta.
1.9.1958 alkaen toimi palatsissa vanhainkoti. Siellä asui 300 vanhusta 6 ja 20 hengen huoneissa. Linnaan perustettiin erilliset miesten ja naisten tilat ja aviopareille oli myös tiloja. Lähes 3000 teoksen kirjasto sijaitsi kuningatar Maria Teresian entisessä makuuhuoneessa. Juhlasalissa järjestettiin juhlia ja konsertteja ja sitä käytettiin myös oleskelutilana, jossa voitiin keskustella, kuunnella radiota, soittaa pianoa ja katsella televisiota.
Vanhuksista huolehti pätevä ja erittäin omistautunut henkilökunta. Vanhainkodissa oli pysyvä lääkäripalvelu, pesula ja keittiö. 26 hehtaarin puiston päädyssä toimi sikatila, hedelmätarha ja puutarha, joissa tuotettiin tarvittua ruokaa hoidossa olevien avulla.
Vanhakodin ylilääkäri teki paljon linnan ja sen kaluston vaurioiden minimoimiseksi. Neuvostoliiton sotilaat kuitenkin tuhosivat kaiken, minkä kanssa he joutuivat kosketuksiin.
Lopulta vanhankoti muutti pois linnasta vuonna 1989. Kommunismin lopulla, vuonna 1991 neuvostoliiton kasarmi tyhjennettiin. Viimeiset asukkaat lähtivät virka-asunnoista vuonna 1994. Sitten alkoi linnan kunnostus.
Barokkiteatteri
Tämä on Unkarin ensimmäinen säilynyt barokkityylinen kiviteatteri, jossa on näyttämö. Se rakennettiin Antal II. Grassalkovichin aikana vuosina 1782-1785. Aiemman kolmikerroksisen siiven tasot purettiin, jolloin syntyi 24,5 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja 9,5 metriä korkea tila.
Vuonna 1867, kun Unkarin valtio osti linnan, teatterilaitteet huutokaupattiin ja sisätilat jaettiin jälleen kolmeen tasoon asentamalla kaksi kattoa. Käytäville rakennettiin yhteensä 15 huonetta.
Toisen maailmansodan jälkeen neuvostoliiton joukot käyttivät sitä varastona ja yksi katto irtosi. Esityksiä on pidetty jälleen teatterissa remontin jälkeen vuodesta 2003 lähtien. Euroopassa on säilynyt vain kolme barokkiteatteria kulisseineen. Nämä ovat Gödöllőssä, Ruotsin kuninkaallisessa palatsissa oleva Drottningholmin linnateatteri ja Český Krumlovissa Tšekin tasavallassa.
Ratsastuskoulu, hevostalli
Ratsastuskeskuksen rakennuttaja oli I. Antal Grassalkovich. Se rakennettiin 1700-luvulla vuosisadan puolivälissä palatsin eteläosaan. Kuninkaallisena aikana sitä uudistettiin merkittävästi kuningatar Elisabetin intohimosta ratsastusta kohtaan. Navetta oli päällystetty marmorilla ja myös hevosten ruokintakaukalo oli marmoria. Hevostallin ensimmäinen osa, jossa pidettiin arvokkaimpia hevosia, on nyt kunnostettu. Lisäksi hevostallilla on isompi navetta, jonka neuvostosotilaat tuhosivat kokonaan, mutta jota nyt kunnostetaan. Nykyään tallissa pidetään konferensseja ja häitä.
Horthy-bunkkeri eli pommisuoja
Linnan eteläpuolelle alettiin rakentaa pommisuojaa Miklós Horthylle ja hänen seurueelleen kesällä 1944. 10 metriä maan alla sijaitsevaa bunkkeria reunustavat lähes 170 cm leveät teräsbetoniseinät.
55 neliömetrin tila, johon mahtuu 20 henkilöä, koostuu kahdesta huoneesta ja kahdesta vessasta. Lopulta Horthy ei koskaan käyttänyt suojaa. Vuonna 2010 bunkkerin yksi huone kunnostettiin alkuperäisten suunnitelmien mukaan.
Palatsin puisto
Linnan rakentamisen aikana alueelle perustettiin myös puisto. Puisto rakennettiin ranskalaiseen tyyliin Versaillesin mallin mukaan. Puisto tuhoutui ensimmäisen kerran vuosina 1848-49 vapaussodan aikana. Kuninkaallisten aikana, vuoden 1867 jälkeen, puistoa kehitettiin uudelleen. Kuninkaalle ja kuningattarelle rakennettin erillinen puutarha. Kuningattaren puutarha oli paljon värikkäämpi ja sinne oli istutettu monia kukkia. Kun kuningatar Elisabet oli palatsissa, istutettiin puutarhaan hänen suosikkikukkiaan: orvokkeja.
Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä puutarha alkoi hitaasti rapistua. Ruohoiseen villipuistoon istutettiin sinne sopimattomia kasveja ja pystytettiin uusia rakennuksia. Vuonna 1994 nopeutettiin linnan jälleenrakennusta ja aloitettiin myös puiston 26 hehtaarin alueen kunnostus. Puisto on ollut esillä nykyisessä muodossaan vuodesta 2010 lähtien.
Kuninkaanmäen paviljonki
Noin 200 metrin päässä palatsista sijaitsevan kuusikulmaisen paviljongin rakensi I. Antal Grassalkovich 1760-luvulla. Siellä oli esillä 54 öljymaalausta, jotka kuvasivat Seitsemän Unkarin Johtajaa ja Unkarin kuninkaita. Vuosisatojen aikana monet maalaukset ovat kadonneet tai vahingoittuneet ja jäljellä onkin vain 14 kappaletta, jotka ovat nykypäivänä nähtävillä Unkarin Kansallismuseossa, eli Magyar Nemzeti Múzeumissa, Budapestissä. Nykyään paviljongissa on vain kopioita tai valokuvia alkuperäisistä maalauksista. Peruskorjauksen jälkeen paviljonki avattiin vierailijoille vuonna 2004.
Palmutalo
Palmutalo rakennettiin palatsin yläpuistoon vuonna 1870 kuningatar Elisabetin aikana. Sen viereen rakennettiin puutarhatila, puutarhureiden asuntoja ja vuonna 1895 lämmin kasvihuone. Vuodesta 1950 lähtien linnassa oli neuvostosotilaita ja palmutalo kuului myös heidän käyttämälleen alueelle, joten sen kunto oli täysin heikentynyt 1990-luvulle mennessä. Rakennus on peruskorjattu vuonna 1997 ja se on tällä hetkellä puutarhakäytössä.
1996 Päärappukäytävä, seremoniasali ja kuninkaallisen sviitin 6 huonetta
1997 Pieni ruokasali ja senkki, ja kuninkaalisen sviitin 5 huonetta
1998 Kuningatar Elisabetin muistonäyttely ja kuninkaallinen puutarha
1999 Kuningatar Elisabetin 3 huonetta ensimmäisessä kerroksessa
2001 Grassalkovichien näyttely
2003 Barokkiteatteri
2004 Kuninkaanmäen paviljonki
2010 Gisela ja Rudolf sviitit, ratsastuskoulu, hevostalli, Kuningatar Elisabetin veranta, Horthy-bunkkeri
Palatsin aukioloajat
Maanantai-sunnuntai klo 10.00-18.00
Kassa sulkeutuu klo 17.00
Hinnasto (2023)
Aikuisten pääsylippu: 4200 HUF
Alennettu pääsylippu: 600 HUF
Perhelippu: 9900 HUF
Koordinaatit
47.596023, 19.347577
Saapuminen
Autolla
Budapestistä pääsee M3-moottoritietä, jolta tulee poistua Gödöllőn liittymästä.
(Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)
Matka-aika: noi: 45 minuuttia
Junalla
Budapestistä „Keleti pályaudvar”, eli Idän rautatieasemalta pääsee S80 junalla. Matka kestää 38 minuuttia, 10 pysäkkiä Gödöllőn pysäkille. Sitten noin 950 m kävelymatka, 11 minuuttia. Juna lähtee joka tunti.
Matka-aika yhteensä noin 50 minuuttia
Aikataulu
Lähijunalla, HÉV:illä, H8
Budapestistä Örs vezér tér:iltä, H8 HÉV lähijunalla, 42 minuuttia ja 17 pysäkkiä. Sen jälkeen 190 metrin kävelymatka, 2 minuuttia.
Lähijuna lähtee aina 30 minuutin välein.
Matka-aika noin 45 minuuttia
Linja-autolla
Artikkeli Gödöllőn Arboretumista
Linkit
Gödöllőn Kuninkaallinen Linnan nettisivu unkariksi
Englanniksi
Saksaksi
Facebook
Instagram
Pinterest
Youtube
Tripadvisor
Kuvat: Gödöllőn Kuninkaallinen Linna
Teksti: Lilla Timaffy-Touko
Talamba Ütőegyüttes – Talamba Lyömäsoitin Orkesterin virallinen musiikkivideo tehtiin Gödöllön kuninkaanlinnan teatterissa ja puistossa