Katalin Fodor-Latvala

Etunimet

Nimien historiassa etunimi oli pitkään tärkeämmässä asemassa kuin sukunimi, jonka käyttö alkoi yleistyä Euroopassa vasta vuoden 1500 tienoilla. Alussa etunimien antajat lainasivat nimet suoraan Vanhasta testamentista. Nämä suurimmaksi osaksi heprealaiset nimet yleistyivät Unkarissa latinalaismuotoisina. Protestantit ja juutalaiset pitäytyivät pitkään tässä tavassa, kun taas katolilaisten nimenantokäytäntöihin vaikutti myös pyhimyskultti, ja he valitsivat lapsilleen nimet paitsi Raamatusta myös pyhimystarinoista. Ensin olivat muodissa bysanttilaiset pyhimykset (Margit, György, Miklós), myöhemmin unkarilaiset (István, László, Gizella).

1800-luvulla uudistettiin monia vanhoja unkarilaisnimiä ja luotiin uusia nimiä kirjailijoiden, tiedemiesten ja muiden merkittävien henkilöiden ehdotuksesta (esim. Etelka, Jolán, Hajna, Csilla, Tünde). Vanhaa unkarilaishenkeä mieleen tuoneet nimet otettiin käyttöön ensisijaisesti aatelin piirissä, kehittyvä porvaristo suosi enemmänkin unkarilaismuotoisia, länsimaista alkuperää olevia nimiä. Uusi nimimuoti saavutti talonpojat vasta kymmeniä vuosia myöhemmin.
Nimien yleisyyteen vaikutti useampi tekijä. Tietyillä paikkakunnilla poika sai perinteiden mukaisesti isänsä nimen, juutalaisyhteisöissä taas lapsi ei voinut saada elossa olevan isänsä tai isoisänsä nimeä. Merkittävien henkilöiden (esim. poliitikkojen) nimet olivat myös suosittuja.

Etunimikäytäntö nykyään

Unkarissa lapsi voi saada yhden tai kaksi etunimeä, joiden on vastattava lapsen sukupuolta ja joiden pitää löytyä Unkarin Tiedeakatemian laatimasta etunimiluettelosta. Etnisiin vähemmistöihin kuuluvien tai ulkomaalaisten vanhempien lapsi voi kuitenkin saada myös kansallisuuttaan vastaavan etunimen.

Lapsilla klassisia etunimiä esiintyy nykyään harvoin, sen sijaan vanhanaikaiset unkarilaistyyliset nimet ovat molemmilla sukupuolilla yleisiä. Näin monet tytöt saavat nimekseen Enikő, Emese, Kincső tai Emőke, pojat taas Levente, Csaba, Botond ja Bendegúz. Yhä enemmän annetaan erikoisia, selvästi vierasperäisiä nimiä. Unkarilaisittain hyvin erikoisilta kuulostavat tyttöjen nimet Klarissza, Bodomér, Virginia, Anasztázia, Szidónia, Kíra, Roxána tai Skolasztika. Viime aikoina on huomattu, että myös televisiosarjoissa esiintyvien henkilöiden nimet vaikuttavat nimien valintaan.

Nykyään on myös tavallista antaa kaksi etunimeä. Varsinkin ennen vanhaan esikoispojat nimettiin isänsä ja esikoistytöt äitinsä mukaan, mutta tämä tapa on sittemmin heikentynyt. Toiseksi nimeksi saatetaan valita nykyäänkin vanhemman nimi, mutta tavallista on, että ensimmäinen etunimi on muodikkaan moderni.

Ne vanhemmat, jotka eivät jostain syystä halua valita lapselleen nimeä etunimioppaista, voivat kääntyä ehdotuksillaan Unkarin Tiedeakatemian kielitieteen laitoksen puoleen. Mikäli Akatemia ei puolla hakemuksia (mitä tapahtuu usein), vanhempien ehdottamaa nimeä ei rekisteröidä. Akatemia on virallistanut esimerkiksi tyttöjen nimet Bodza (selja), Áfonya (mustikka tai puolukka riippuen etuliitteestä) ja Búzavirág (ruiskukka) sekä poikien nimet Ronaldó, Lorenzó, Kelvin ja Dante. Akatemia on sen sijaan evännyt hakemukset, joilla on pyritty virallistamaan lempinimiä, joten virallisena etunimenä ei ole lupa käyttää muotoja Évike, Szilvi tai Tóni. Tiedeakatemia ei myöskään hyväksynyt kaupunkien nimiä, esimerkiksi Atlanta ja Szidni, käytettäviksi etuniminä. Yleisesti ottaen vierasperäiset etunimet rekisteröidään Unkarissa vain, jos kirjoitusasu noudattaa unkarin kielen sääntöjä.

Uuden unkarilaisen etunimioppaan mukaan virallisesti sallittuja nimiä on 2710. Mikäli vanhemmat haluavat muuttaa lapselleen antamansa nimen (Unkarissa vastasyntynyt lapsi nimetään heti sairaalassa), he voivat tehdä sen yhden kerran.

Etunimien yleisyys

Miesten etunimivalikoima on yksiselitteisesti perinteisempi ja suppeampi kuin naisten: naisten nimiä on käytössä useampia ja myös vieraalta kuulostavat nimet ovat heillä yleisempiä.
Jotakin kymmenestä kautta aikojen yleisimmästä miesten nimestä käyttää 52 prosenttia Unkarin miesväestöstä. Kun näihin lisätään nimet, joita esiintyy nykyväestössä vähintään 100 000 kertaa, prosenttimäärä nousee 68:aan. Naisten osalta yli 50 prosentin lukemiin päästään, kun huomioidaan 16 kautta aikojen yleisintä naisten nimeä.

Esimerkkejä etunimien alkuperästä

heprealaisia: József, Gábor, Judit, Éva
kreikkalaisia: András, György, Péter, Ilona, Zsófia
latinalaisia: Antal, Balázs, Róza, Klára
germaanisia: Ottó, Frigyes, Hilda, Irma
slaavilaisia: László
turkkilaisia: Ákos, Géza
unkarilaisia: Árpád, Levente, Árvácska, Csenge

Esimerkkejä lempinimistä

István Pista, Pityu, Isti
László Laci, Lackó
József Józsi, Jocó, Jóska
János Jancsi, Jani, Jankó
Sándor Sanyi, Saca
Zoltán Zoli, Zotya
Ferenc Feri, Fecó, Ferkó
Gábor Gabi
Attila Ati
Péter Peti, Petya
Mária Maca, Marcsi, Mari, Mucus, Mici
Erzsébet Böbe, Zsóka, Erzsi, Örzse
Ilona Ica, Ili, Ilus, Ilonka
Katalin Kati, Kata, Kató, Katica
Éva Évi, Vica
Margit Manyi, Gitta, Marga
Anna Ancsa, Ancsura, Annus, Panna, Panni
Zsuzsanna Zsuzsa, Zsuzsi, Zsuzska
Julianna Juli, Julcsa, Juliska
Irén Ica, Inci, Ircsi
Márk Marci, Markó
Bence Benci, Bencsi, Benkó
Bálint Bali, Balcsi
Ádám Ádi
Patrik Pati, Patyi
Martin Marci
Kristóf Kristi, Kristó, Krizsó
Marcell Marci
Klarissza Klári, Klárcsi
Csenge Cseni
Virginia Via, Vius, Vircsi
Anasztázia Ana, Aszta, Zia
Szidónia Szidi
Kíra Kiri, Kirka, Kirus
Roxána Roki, Szána
Skolasztika Suli
Dániel Dani, Danka, Danus
Dávid Dakó, Dása
Máté Máti, Matkó, Matyus
Tamás Tomi, Toncsi
Balázs Bali, Bala, Balkó
Viktória Vica, Vicus, Viki
Vivien Via, Vivi
Alexandra Alexa, Szandra
Fanni Fancsi
Dóra Dóri, Dorka
Réka Réki
Petra Petus, Pötyi

Sukunimet

Unkarilaisen henkilön sukunimi voi olla yksi- tai kaksiosainen. Kaksiosaisen sukunimen osien välissä on oltava yhdysmerkki (esimerkiksi Nagy-Szabó). Lapsella voi olla joko isänsä tai äitinsä sukunimi, mutta yleensä lapsi saa isänsä sukunimen.

Ns. erottavaa kirjainta käyttävät ennen tai jälkeen varsinaista sukunimeään ne, jotka haluavat erottua samaa sukunimeä käyttävien joukosta. Erottava kirjain on suuri, sen perässä on piste ja sitä käsitellään sukunimen osana (esimerkiksi Nagy B. János tai B. Nagy János).

Sukunimikäytäntö vaihtelee eri maissa. Koska monissa kielissä attribuutti seuraa pääsanaansa, nimien käytössä on muodostunut tapa, jonka mukaan etunimi edeltää sukunimeä. Unkarissa oli aluksi käytössä latinalainen tapa, nimien järjestys muuttui oletettavasti 1600-luvun alussa. Todennäköisin syy tähän on se, että unkarin kielessä attribuutti edeltää pääsanaa. Ei voida sulkea pois käytännöllisyydenkään merkitystä: on helpompi alkaa tunnistaa harvempia sukunimiä kuin yleisempiä etunimiä. Unkarilaisten käyttämä järjestys – sukunimi etunimi – löytyy myös japanin, kiinan ja korean kielestä.

Vanhat unkarilaiset sukunimet voidaan jakaa mm. seuraavanlaisiin ryhmiin:
– Ammattiin tai arvoon viittaavat nimet, esim. Kovács (seppä), Szabó (räätäli), Varga (suutari), Molnár (mylläri), Takács (kankuri), Juhász (lammaspaimen), Király (kuningas), Pap tai Papp (pappi).
– Etunimistä (usein isännimestä) peräisin olevat nimet, esim. László, Bálint, Illés.
– Isännimestä päätteillä muodostetut nimet, esim. Bánfi, Ferenczy.
– Kansallisuuksiin viittaavat nimet, esim. Tóth (slovakki), Horváth (kroaatti), Lengyel (puolalainen), Rácz (serbi).
– Ulkoisia tai sisäisiä ominaisuuksia kuvaavat nimet, esim. Nagy (suuri), Kiss (pieni), Fehér (valkoinen), Fekete (musta), Szőke (vaalea), Víg (iloinen).
– Paikannimiin liittyvät nimet, joissa paikannimeen on liitetty pääte -i, esim. Szilágyi, Somogyi, Budai, Erdélyi.
– Kansallisuusaatteen mukaisesti unkarinnetut nimet, esim. Halász (ent. Fischer).

Y-loppuisia (unkariksi ”ipszilon”) nimiä on pidetty enemmän aatelisina ja monista nimistä elää rinnakkain kahdenlaisia versioita (Teleki, Teleky). Vanhan oikeinkirjoituksen mukaan fi-pääte kirjoitettiin -ffy (Gálfi, Gálffy) ja nimen loppuosa -t taas -th (Tót, Tóth).

Sukunimi avioitumisen jälkeen

Naisten nimivaihtoehdot avioliiton solmimisen jälkeen ovat:
1) oma tyttönimi (Nagy Anna)
2) miehen sukunimen perässä pääte -né (”vaimo”) ja oma nimi kokonaan (Kissné Nagy Anna)
3) miehen koko nimi ja pääte -né (Kiss Lászlóné)
4) miehen sukunimi ja oma etunimi (Kiss Anna)
5) miehen koko nimi ja pääte -né sekä oma nimi kokonaan (Kiss Lászlóné Nagy Anna)
6) kaksoissukunimi, jossa nimien järjestys on vapaasti valittavissa (Kiss-Nagy Anna tai Nagy-Kiss Anna)

Myös mies voi nykyään ottaa vaimonsa sukunimen (Nagy László) tai ottaa kaksoissukunimen (Kiss-Nagy László tai Nagy-Kiss László).

Tohtorisarvon esiintyminen sukunimen yhteydessä on yleistä. Kun naisen nimi on dr. Kiss Lászlóné Nagy Anna, tohtorin arvonimi kuuluu hänen miehelleen. Vastaavasti kun arvonimi on naisella, hänen nimensä voi olla esimerkiksi Kiss Lászlóné dr. Nagy Anna. Kun sekä vaimo että mies ovat tohtoreita, naisen nimi näyttää tältä: dr. Kiss Lászlóné dr. Nagy Anna.

Lähteet

http://index.hu
Ladó János: Magyar utónévkönyv
Suomi-Unkari -lehti 1986/2 – Marjatta Manni-Hämäläinen: Bözsi onkin Erzsébet ja virallisesti Szabó Gáborné
Kékesi Nikoletta Viktória: Alsópetény személynevei: http://magyar.fok.hu/nymuhely/kv/kv_alsop.htm
www.magyarorszag.hu
www.geographic.hu
www.zalamedia.hu
Sulinet.hu

Kirjoittaja on päivittänyt tekstin Suomi-Unkari-lehden numeroissa 1-06 ja 2-06 ilmestyneistä artikkeleistaan.