ELOKUVA

Katalin Varga Espoo Cinéssä

Brittiläisen Peter Stricklandin esikoiselokuva on karu elokuva koston kierteestä. Siinä seurataan äidin ja pojan matkaa pojan isää etsimään. Uskottavana pysyvän elokuvan äänet ja kuvat vievät paikoin nykypäivään, paikoin syvälle Transilvanian myyttiseen maailmaan. Unkarilais-romanialais-brittiläisenä tuotantona valmistunut Katalin Varga on vuodelta 2009.

Esitykset 25.8. klo 13.15 Tapiolasali, 26.8. klo klo 20.30 Bio Rex, Sello 4 ja 28.8. klo 23.20 Tapiolasali

Lost Times Rakkautta ja anarkiaa -festareilla

Áron Mátyássyn elokuva Lost Times (Utolsó idők, 2009) vie Unkarin rajaseudun kylään, jossa automekaanikko Iván sinnittelee toimeentulonsa ja haaveittensa kanssa ja huolehtii autistisesta sisarestaan Eszteristä. Visuaalisesti vaikuttava debyyttielokuva nähdään Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla pe 17.9., su 19.9. ja ke 22.9. Esitykset Kino Engelissä.

 

MUSIIKKI

Kurtág kohtaa Bachin

Keller Quartett Espoon Sellosalissa ke 1.9.10 klo 19.30. Menneisyys kohtaa nykyhetken rohkean oivaltavassa ohjelmassa. Unkarilaisen nykymusiikin mestarin György Kurtágin kimmeltävät musiikilliset mobiilit lomittuvat kiehtovalla tavalla Bachin fuugien kanssa. Konsertti kuuluu Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon.

Einojuhani Rautavaaran Kaivos-ooppera

Tampereen Filharmonian konsertissa Tampere-talon isossa salissa 24.9. klo 19.00 kuullaan Rautavaaran Kaivos-oopperan konserttiesitys. Vuonna 1957 Einojuhani Rautavaara oli nuorena musiikinopiskelijana Zürichin nykymusiikkipäivillä, kun hän sattumalta tapasi edellisenä vuonna kotimaastaan lähteneitä Unkarin kansannousun pakolaisia. Keskustelut heidän kanssaan toimivat sytykkeenä, kun hän hiukan myöhemmin ryhtyi suunnittelemaan ensimmäistä oopperaansa, tuloksena Kaivos, yksi suomalaisen oopperahistorian piiloon jääneistä merkkiteoksista. Kansallisoopperassa poliittisesti arkaluontoista teosta ei haluttu esittää, mutta keväällä 1963 se nähtiin Suomen televisiossa. Elävänä esityksenä teosta ei ole kuultu – ennen kuin nyt Tampere Filharmonian konsertissa, jossa se toteutetaan Hannun Linnun ja komean solistikunnan (mm. Johanna Rusanen-Kartano ja Jorma Hynninen). Teos myös levytetään samassa yhteydessä.

 

TEATTERI

Hoppart Company Porissa

Hoppart Company tuo Halálkemény – die Hard -esityksen Budapestista Porin teatterin pienelle näyttämölle ke 1.9. ja to 2.9. klo 19.30 – 20.50. Huikeat, energiset unkarilaiset ensimmäistä kertaa Suomessa. Yksi sankari vastassaan suuri joukko roistoja. Kielirajat ylittävä esitys, esityskieli unkari, englanninkielinen tekstitys.

 

MUSIIKKITEATTERI

Mustalaisruhtinatar

Imre Kálmánin rakastettu operettiklassikko eturivin solistien tulkitsemana. Varieteelaulaja Sylvia ja kreivi Edwin kohtaavat toisensa aikana, jota varjostavat tiukat normit ja lähestyvä ensimmäinen maailmansota. Luvassa ikivihreitä sävelmiä kuten ’Muistathan kai’ ja ’Ollaan niin kuin pääskyset’. Pääosissa mm. Johanna Rusanen-Kartano, Pentti Hietanen ja Jyrki Anttila.

Kuopio, Kuopion musiikkikeskus 26.9.10

Lahti, Sibeliustalo 17.10.10

Hämeenlinna, Vanaja-Sali 29.10.10.

Turku, Konserttitalo 31.10.2010.

Ninotška

Musikaalikomedia Ninotškan näytökset jatkuvat Seinäjoen kaupunginteatterissa syksyllä 15.10. alkaen.

 

KIRJALLISUUS

Sukukansojen kirjallisuutta

11. Suomalais-ugrilainen kirjallisuuskongressi Oulussa 25.-28.8.10. Teemana Kirjallisuus käännekohdassa.

Unkarilaisista naiskirjailijoista

Anikó N. Tóthin kaksi luentoa unkarilaisista naiskirjailijoista: 1. Margit Kaffka ja Magda Szabó ma 13.9. klo 15-17 (Helsingin yliopiston Metsätalo, Unioninkatu 40, A-siiven pohjakerros, suom.-ugril. kielten seminaarihuone) ja 2. Zsuzsa Rakovszky ja aikalaisnaisia – Éva Bánki, Krisztina Tóth, Ildikó Lovas, Zsófia Bán ti 14.9. klo 16.30-18.30 (UKTK, Kaisaniemenkatu 10). Luennot unkariksi.

 

KUVATAIDE

Transfer City -näyttely Lahdessa

Galleria Oyoy:ssa (Päijänteenkatu 3) 20.8.-12.9.10 kuuden Pécsistä lähtöisin olevan taiteilijan näyttely Transfer City. Näyttelyn pääjärjestä­jinä toimivat Unkarin Kulttuuri- ja tiedekeskus sekä Lahden kaupunki, ja se tulee olemaan näkyvin Pécsin kulttuuripääkaupunkivuoden merkeissä järjes­tettävä tapahtuma Lahdessa.

Pécsin päivän ilta 1.9. klo 17-20

Suomi-Unkari Seuran Lahden osasto järjestää ystävyyskaupungin Pécsin päivän illan Multi-Cultissa (Päijänteenkatu 1). Ohjelmassa Transfer City -näyttelyyn tutustuminen, kuvaesityksiä kesän Pécsin matkalta, musiikkia ja pientä purtavaa. Tilaisuus on avoin kaikille lahtelaisille unkarilaisen kulttuurin ystäville.

GalleriaU Taiteiden yönä 27.8.

Kaisan kierros. Helsingin Kaisaniemenkadulla toimivat galleria U, Caisa, Nifin ja galleria NORSU järjestävät uuden tapahtuman. Kierrokseen liittyy leikkimielinen tietokilpailu lapsille ja aikuisille, vastaukset löytyvät rasteilta.

Time Drops – Uutta unkarilaista muotoilua

Budapestissä designtoreja järjestävä WAMP tulee Helsinkiin pienen tulevaisuuden maailman kanssa. Nuorten unkarilaisten suunnittelijoiden parhaimmisto esittäytyy teoksineen symbolisen kapselin avauksen merkeissä Taiteiden yönä 27.8. klo 20-21 galleria U:ssa. Näyttely on osa Helsingin Design-viikon ohjelmaa. Esillä 7.10.10 saakka.

Media Facades 2010 Helsinki

Tapahtuma tuo mediataidetta kaupunkitilaan seitsemässä kaupungissa – Berliini, Bryssel, Budapest, Helsinki, Linz, Liverpool ja Madrid. Lasipalatsin aukiolla ja eri puolilla kaupunkia. 27.8.-5.9.10.

Retki Liipolan taidemuseoon

Espoon Unkari-seura tekee syysretken kuvanveistäjä Yrjö Liipolan (1881-1971) taidemuseoon Turun läänin Kosken pitäjään 4.9.10. Noin 30 vuotta Unkarissa asuneen ja työskennelleen Liipolan esittelee Aira Tuomisto. Matkan hinta 50 e sisältää myös kartanolounaan.

Camera Obscura – Luento ja performanssityöpaja

Lauantaina 11.9.2010 klo 12 – 15 Helsingin aikuisopistossa

Unkarilainen kuvataiteilija ja valokuvaaja Miklós Bölcskey pitää Helsingin Aikuisopistossa työpajan kameran esi-isästä Camera Obscurasta sekä luennon kokeellisesta valokuvauksesta ja kameran esi-isistä. Luento ja performanssi/työpaja ovat englanninkielisiä.  Tilaisuus on ilmainen.

Lisätiedot ja ennakkoilmoittautumiset (jotta voidaan varata oikean kokoinen tila) sähköpostilla 9.9. mennessä: okko@nullhelsinginaikuisopisto.fi.

Ohjelmassa luento, keskustelua ja yhdessä ulkona toteutettava Camera Obscura Performance.

 

URHEILU

Koripalloa

Suomen naisten koripallomaajoukkue kohtaa elokuussa pelattavissa Eurobasket-karsinnoissa Unkarin 23.8.10, Energia Areena, Vantaa.

Jalkapalloa

EM-karsintaottelu Suomi-Unkari 12.10.10 Olympiastadion, Helsinki.

 

… JA KAIKKEA MAHDOLLISTA SUNNUNTAIKÄVELYLLE UNKARIIN -TAPAHTUMASSA 10.10.2010

Unkari näkyy, kuuluu ja maistuu 10.10.10 klo 12-17 Wanhassa Satamassa Helsingissä järjestettävässä Sunnuntaikävelylle Unkariin -tapahtumassa, joka on samalla 60 vuotta täyttävän Suomi-Unkari Seuran syntymäpäiväjuhla kaikille Unkarista kiinnostuneille. Tervetuloa!