MATKAILU

Matkamessut 2011

Suomi-Unkari Seura on mukana Matka-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Ystävyysseurat esittäytyvät tutussa rivistössään perjantaista sunnuntaihin 21.-23.1.11 ja seuramme pitää myös lauantaina klo 12.00-12.35 esityksen ”Buda vai Pest”. Matkailutietoa saa myös Unkarin matkailutoimiston, Malévin ja muiden matkailun toimijoiden osastolta.

Paprika News

Unkarin matkailutoimiston uutiskirje Paprika News kertoo matkailutoimiston saaneet uudet johtajat, jotka lupaavat uutta lähestymistapaa maan brändäämiseen maan mahtavimman luonnonaarteen eli veden avulla. Ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan Unkari on Euroopan paras kohde hintaindeksin näkökulmasta katsottuna. Budapestin talvikampanja jatkuu maaliskuun 2011 loppuun.

Ihastu Budapestiin ja Unkariin

Unkarilaisia keksintöjä kuulakynästä Rubikin kuutioon ja hehkulampusta hologrammiin esittelevä filminpätkä Get Engaged on herttainen ja hyväntuulinen Budapestin upeisiin maisemiin sijoitettu tarina. Unkarin maabrändiä tukevan filmin on ohjannut István Madarász, vetävän musiikin esittää Balkan Fanatik Feat Prophet. Unkarin EU-puheenjohtajuuskautta varten on tehty toinenkin elokuva Hungary – World of Potentials.

 

LUENTOSARJA

Luentosarja Kanneltalossa

Helsingin työväenopiston Unkarin kulttuuria ja historiaa -sarja Kanneltalossa, Klaneettitie 5, maanantaisin klo 19.

10.1.11 Unkarin historian käännekohtia, Juhani Huotari
17.1.11 Unkarin nyky-yhteiskunta. Juhani Huotari
24.1.11 Unkarin ja Suomen kielisukulaisuus, Sari Antikainen
31.1.11 Päiväkävelyllä Budapestissa, Kimmo Kivirinta

 

MUSIIKKI

Liszt-vuoden avauskonsertti

11.1.11 klo 18 Liszt-juhlavuoden avajaiskonsertti Unkarin EU-puheenjohtajuuden kunniaksi Helsingin konservatoriossa, Ruoholahdenkatu 6. Esiintyjänä pianotaiteilija Gábor Farkas.

Kodály-viikko

XXII kansainvälinen Kodály-viikko teemana ”Musiikki kuuluu kaikille”. Pääosa musiikista unkarilaisen musiikkipedagogin ja säveltäjän Zoltán Kodályn tuotantoa.

6.3.11 avajaiskonsertti Unkarin Kulttuuri- ja tiedekeskuksessa Helsingissä
7.3.11 konsertti Itä-Helsingin musiikkiopiston Ahti Sonninen -salissa
8.3.11 konsertti Vantaan musiikkiopiston Lummesalissa sekä koululaiskonsertti Hakunilan alakoululla
9.3.11 konsertteja Tapiolan kulttuurikeskuksessa Espoossa sekä László Nemesin workshop Sibelius-Akatemiassa
10.3.11 konsertti Hyvinkään musiikkiopistossa
11.3.11 konsertti musiikkiopisto Juvenalian Pikkusalissa, Sellon toimipiste Espoossa
16.3.11 päätöskonsertti Sibelius-Akatemian konserttisalissa, mm. Helsingin Juniorijouset, johtaa Csaba Szilvay ja Pirkko Simojoki.

Kirkko soikoon

20.-27.3.11 järjestettävän festivaalin pääteemana on Ferenc Liszt (1811-1886). Mm. 24.3. klo 19 Gergely Bogányi konsertoi Helsingin Vanhassakirkossa, Lönnrotinkatu 6. Ohjelmassa Lisztin ja Chopinin teoksia.

 

NÄYTTELYT

István Orosz: Piirretty aika

Näyttely galleriaU:ssa 14.1.11 asti. Julistetaiteilija, graafikko ja animaatioelokuvien tekijä István Orosz on tunnettu matemaattisen tarkoista teoksistaan, joissa hän kuvaa arkkitehtonisia mahdottomuuksia, optisia illuusioita ja anamorfooseja. Oroszin töitä on niiden perspektiivien ja hätkähdyttävien illuusioiden takia verrattu hollantilaisen M. C. Escherin taiteeseen.

Máté Fock: Motofocker

Veistoksia ja maaluksia 20.1.-24.2.11. GalleriaU:ssa.

Niina Ala-Fossi ja Ferenc Vilisics: Tavallisia tarinoita

Valokuvat esillä 6.1.11 saakka UKTK:n käytävällä ja 12.2.- 13.3.11 Lapualla Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa.

Hilda Kozári

Suomessa asuvan taiteilijan Hilda Kozárin töitä on parhaillaan esillä kahdessa näyttelyssä, Suu kuin seitsemän leivän uuni -yhteisnäyttelyssä Vantaan taidemuseossa 26.2.11 asti ja Tuntumaa-näyttelyssä Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa 15.1.11 saakka. Näyttely tuli Porista ja siirtyy Helsingistä Hämeenlinnaan.

Vladimir Kopteff

Vladimir Kopteffin (1932 – 2007) muistonäyttely Helsingin Taidesalongissa 8.1.2011 – 16.2.2011. Esillä on hänen jokaista tyylivaihettaan edustavia teoksia varhaisista realistisista töistä alkaen: piirustuksia, serigrafioita, maalauksia ja veistoksia. Taiteilija tuli tutuksi monelle Unkarin harrastajalle unkarilaisen puolisonsa Éva Gerevich-Kopteffin kautta.

Sándor Vály: Crisis on Canvas

Sándor Vályn töitä esillä tm-galleriassa Helsingissä, Erottajankatu 9b sisäpiha, 26.1.-13.2.11. Veikko Halmetoja kirjoitti 4.2. Hesarin Nyt-liitteen näyttelypalstan 3 kiinnostavaa -nostossa Vályn töistä: ”Rikkaissa maalauksissa on abstraktiudesta huolimatta nostalginen tunnelma” ja antoi näyttelylle kokonaiset neljä tähteä.

László Szilágyin valokuvia

Suomessa asuvan László Szilágyin valokuvanäyttely Ihmisiä maailmasta – alkuperäiskansoja on esillä 13.1.-25.2.11 Raseborg-opistossa Karjaalla.

 

KIRJALLISUUS

Kirjallisuusilta

24.1.11 klo 18 kirjallisuusilta Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa. Teemana unkarilainen nykykirjallisuus ja UKTK:n viime syksynä 30-vuotisjuhliinsa liittyen julkaisema Mitä olet nähnyt ja kuullut – valikoima uutta unkarilaista proosaa ja runoutta -antologia. Kirja sisältää 17 kirjailijan tekstejä, joita ovat tätä teosta varten suomentaneet Outi Hassi, Juhani Huotari, Tuula Komsi, Hannu Launonen, Tähti Pullinen ja Anna Tarvainen. Keskustelua kirjan kääntäjien ja toimittajien kanssa johtaa tilaisuudessa Avaimen kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson. Otteita antologian teksteistä lukee lausuja Eino Kaikkonen.

Antologia ei ole myynnissä, mutta lukuisten kyselyjen vuoksi UKTK kerää nimiä ennakkotilauslistalle antologian kaupallista painosta varten. Lisätietoja Olga Huotari, olga.huotari@nullunkarinkulttuuri.fi, 09 6229 4612.

Tilaisuuden alussa jaetaan vuoden 2010 István Rácz -palkinto, jota Suomessa hallinnoi Suomi-Unkari Seura.

 

ELOKUVA

Béla Tarrin elokuvia

KAVA järjestää Béla Tarrin retrospektiivin elokuvateatteri Orionissa, Eerikinkatu 15, Helsinki.
Satan’s Tango (Sátántangó) 5.3.11
Damnation (Kárhozat) 6. ja 10.3.11
Tarr-seminaari (mahdollinen ohjaajavierailu) 7.3.11 klo 18
The Man From London (A londoni férfi) 15. ja 18.3.11
Werckmeister Harmonies (Werckmeister harmóniák) 16. ja 19.3.11

 

KANSALLISPÄIVÄ 15.3.

Kansallispäivää juhlitaan Jyväskylässä

Unkarin keväisen kansallisen juhlapäivän tilaisuudet ovat 15.3.11 Jyväskylässä. Ohjelmaa suunnittelee Unkarin suurlähetystö yhdessä mm. kaupungin ja yliopiston kanssa.