NÄYTTELYT

Budapest metro Helsingissä

Suomalais-unkarilaisen Tamas Matekovitsin valokuvasarja Budapestin metrosta on esillä Helsingissä Helsingin yliopisto -metroasemalla (ent. Kaisaniemi) helmikuun 2015 ajan.

Kuvat perustuvat Matekovitsin kirjaan Budapest metro, joka julkaistiin Pystykorva-sarjassa vuonna 2012. Kirjassa valokuvat yhdistettiin teksteihin, jotka kuvasivat Budapestin historiaa ja poliittisia käänteitä. Kirjan maanalainen kuva-arkkitehtuuri on asemalaituritasanteella pystyssä valokuvanäyttelyn muodossa.

Matekovits on koostanut näyttelyyn ja kirjaan liittyvän musiikkikokoelman, joka löytyy netistä osoitteessa www.mixcloud.com/budapestmetrosound

Budapest metro -kirja on tammi-helmikuun ajan tarjouksessa Rauhanpuolustajien nettikaupassa hintaan 14,95 (norm. 40 €).

http://www.rauhanpuolustajat.org/budapestmetro/

Réka Király

Suunnittelija ja lastenkirjakuvittaja Réka Királyn töitä esillä galleria U:ssa 11.3.‒7.4.2015. Király on mm. suunnitellut ja kuvittanut lastenkirjoja, tehnyt kirjan kansia, taittoja ja tekstiilikuoseja.

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen galleria U (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki) on avoinna ma-pe klo 10-18.

http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/

Unkarilainen vapaaehtoispataljoona talvisodan Suomessa

Talvisodan aikaan 346 unkarilaista vapaaehtoista lähti Suomeen taistelemaan heille vieraan maan puolesta Neuvostoliittoa vastaan.

Sotamuseon uudessa erikoisnäyttelyssä Unkarilaiset vapaaehtoiset Suomen talvisodassa on esillä valokuvia, multimediaa, päiväkirjoja, haastatteluja, dokumenttielokuvia ja sota-arkistojen aarteita vapaaehtoisten matkasta.

Unkarilaiset tulivat Suomeen maaliskuun 1940 alussa taistelemaan suomalaisten rinnalla. Rintamalle he eivät ehtineet, mutta unkarilaisten merkitys koettiin Suomessa tärkeäksi. Näyttelyssä keskeisessä roolissa ovat ihmiset tarinoineen ja muistoineen: unkarilaiset, jotka lähtivät auttamaan pientä pohjoista veljeskansaa sen jouduttua suuren naapurinsa hyökkäyksen kohteeksi sekä suomalaiset, jotka muistelevat lämmöllä ulkomaalaisilta saamaansa tukea ja ystävyyttä.

Unkarilaisista vapaaehtoisista kertova näyttely on tehty Sotamuseon ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen yhteistyönä ja se on avoinna yleisölle 13.3.-31.12.2015. Sotamuseo, Helsinki (Maurinkatu 1).

www.sotamuseo.fi

ELOKUVA

Mundruczón White God

Cannesissa palkittu ja viime vuoden Espoo Cinén avajaiselokuvana nähty Kornél Mundruczón vahva White God (Fehér isten,2014) elokuvateattereissa 30.1.2015 alkaen.

Elokuvan pääosissa 13-vuotias Lili ja hänen sekarotuisena hyljeksitty koiransa Hagen. Monitulkintainen elokuva koirista ja ihmisistä, eläinten kapinasta ’valkoista jumalaa’, ihmistä vastaan. Alun kamera-ajo ja lopun seesteisyys ovat hienoa katsottavaa.

http://www.finnkino.fi

TEATTERI

Ascherin Vanja-eno

Unkarin tunnustetuimpiin ohjaajiin lukeutuvan Tamás Ascherin ohjaama Anton Tšehovin Vanja-eno Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä vielä maaliskuun 2015 loppuun.

http://www.hkt.fi

MUSIIKKI

Csaba Rajnai ja klarinetti

8.3.2015 klo 19.00 Kotkan konserttitalo

19.3.2015 klo 19.00 Kuusankoskitalo, Kouvola

Kymi Sinfoniettan solistitehtävissä usein kuultu ykkösklarinetisti Csaba Rajnai tilasi Berliinissä työskentelevältä unkarilaissäveltäjä Péter Kőszeghyltä konserton, jonka kantaesitys kuullaan maaliskuussa Suomessa. Solistina Csaba Rajnai, kapellimestarina Gábor Hollerung. Konsertin muut säveltäjät Robert Schumann ja Franz Schubert.

http://www.kymisinfonietta.fi

Ákos Bogáti-Bokor ja Paidarion

Unkarilainen kitaristi Ákos Bogáti-Bokor ja kolme brittiläistä muusikkoa saapuvat Paidarion-yhtyeen vieraaksi huhtikuussa. Kokoonpanoa täydentää myös suomalainen Ozone Player. Ohjelmassa melodista progea, folkia ja rankempaa rytmimusiikkia.

8.4.2015 klo 19.00 Malmitalo, Helsinki
www.malmitalo.fi

9.4.2015 klo 21.00 On the Rocks, Mikonkatu 15, Helsinki
www.tiketti.fi

10.4.2015 klo 22.00 Suisto-klubi, Hämeenlinna
www.tiketti.fi

www.seacrestoy.com

OOPPERA

Herttua Siniparran linna

Béla Bartókin säveltämä ooppera Herttua Siniparran linna (A kékszakállú herceg vára) esitetään Finnkinossa ‘ooppera live’ -esityksinä New Yorkin Metropolitanista yhdessä Tšaikovskin Jolanta-oopperan kanssa. Yksinäytöksiset oopperat johtaa Valeri Gergijev. Judithin roolissa Nadja Michael ja nimiroolissa Mihail Petrenko. Esityskielet venäjä ja unkari, tekstitys englanniksi.

Ensiesitys la 14.2.15 Finnkinon Maxim I:ssä Helsingissä, Plevnassa Tampereella ja Kinopalatsissa Turussa. Encore-esitykset näillä näkymin ti 17.2.15 ja la 21.2.15 edellisten lisäksi myös Lahdessa, Oulussa, Porissa ja Vantaalla.

www.finnkino.fi

UNKARIN KULTTUURIVIIKKKO

Unkarin kulttuurin viikko Forssassa maaliskuussa

11.3.-12.4.2015 István Oroszin näyttely Forssan museon Aulagalleriassa (Wahreninkatu 12).

4.3.-19.3.2015 András Ballan näyttely pääkirjaston Vinkkelissä (Wahreninkatu 4).

6.-15.3. 2015 Unkarilaisen elokuvan viikkoElävien kuvien teatterissa (Keskuskatu 1)

15.3. Béla Balogh: Obsitos (1917), mykkäelokuva pianosäestyksellä

13.-14.3. István Szabó: Mefisto (1981), suom. tekstitys

6.-7.3. ja 10.-12.3.2015 Kornél Mundruczó: Valkoinen jumala (2014), suom. tekstitys

10.3.2015 klo 18 kirjallisuusilta pääkirjastossa (Wahreninkatu 4), Anna Tarvainen luennoi ja keskustelee unkarilaisesta nykykirjallisuudesta, näyttelijä Mia Nuutila lukee näytteitä.

12.3. klo 18.30 matkailuilta Vanhassa Värjärissä (Wahreninkatu 11 A).

9.-13.3.2015 Ravintola Vanhassa Värjärissä unkarilainen menu .

13.3.2015 klo 18 juhlakonsertti Forssan seurakuntasalissa (Kartanonkatu 16), esiintyy huilisti Bernadette Bogányi, Hanna Kinnunen ja satu Elijärvi.

http://www.forssa.fi/tapahtumakalenteri/?eventid=3208

http://www.wahren-keskus.fi/?pageid=23&eventid=557

http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/

 

 

HERKKUJA

 

Lángosia!

Ruoholahden Meritähti-ravintolasta tuttu László Nagy on perustanut marraskuussa liikkuvan Lángos-snagarin eli auton, josta saa herkullisia lángos-paistoksia ynnä muita herkkuja kuten makkaraa ja unkarilaisittain maustettua nyhtöpossua. Auton seisahduspaikoista Helsingissä – ja ehkä muuallakin – saa tietoa ainakin Facebookista.

https://www.facebook.com/LangosHelsinki