Kuva Marjatta Manni-Hämäläinen

Filosofian maisteri Marketta Huitu on saanut vuoden 2016 Suomessa jaettavan István Rácz -palkinnon. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain myönnettävä tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita.

Marketta Huitu on toiminut suomen kielen lehtorina vuosina 1981-1986 Debrecenissä ja opettanut tätä ennen vuoden myös Budapestin yliopistossa. Hän on myös auktorisoitu kielenkääntäjä.  Huitu toimi suomalais-unkarilaisen kulttuurin sekakomitean Suomen alakomitean sihteerinä vuosina 1975-1980.

Marketta Huitu on Suomi-Unkari-lehden toimitusneuvoston pitkäaikainen ja aktiivinen jäsen vuodesta 1990 alkaen. Tänä aikana hän on kirjoittanut lehteen yli sata artikkelia Unkarista – mm. kielestä, kansanperinteestä, ruoka- ja viiniaiheista, matkailusta, historiasta, vähemmistöistä, kaupan alalta ja yhteiskunnasta. Hän on myös kirjoittanut kirjaesittelyitä ja tehnyt lukijoille tutuksi unkarilaisia kaupunkeja sekä yli 20 vuoden ajan koostanut sarjaa menneen vuoden aikana Unkarissa tapahtuneesta.

Huitu on myös toimittanut Viljo Tervosen teoksen ’Unkaria mennen tulen’, joka julkaistiin vuonna 2012.

Palkinto luovutettiin Helsingissä 22. huhtikuuta 2017 pidetyssä Suomi-Unkari Seuran edustajakokouksessa.

Vuonna 2002 perustettua palkintoa hallinnoi Suomessa Suomi-Unkari Seura. Rácz-palkintoon kuuluu unkarilaisen Virág Szabón suunnittelema mitali ja rahapalkinto.

Nimensä palkinto on saanut Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana. Rácz muistetaan sydämellisenä ihmisenä, joka vaikeinakin aikoina piti yhteyttä kotimaahansa Unkariin ja tarjosi pyyteettömästi apuaan muille ihmisille.