Rázc-palkinto 2015 Merja Viitanen Kuva Perttu Rastas

Kuva Perttu Rastas

Vuoden 2015 István Rácz -palkinto on myönnetty Suomi-Unkari Seuran pitkäaikaiselle toimistonhoitajalle Merja Viitaselle. Palkinto luovutettiin 23.4.2016 seuran edustajakokouksen yhteydessä Helsingissä.

”Meidän kaikkien Mella on yli 38 vuoden ajan toiminut toimistomme sihteerinä. Hän on näiden vuosien aikana nähnyt ei vain toimiston ja tekniikan muuttumista, vaan seurannut pitkän rupeaman niin Suomi-Unkari Seuran kuin Unkarinkin tapahtumia ja historiaa – ollut sihteerinä kaikkien nyt paikalla olevien puheenjohtajien aikana. Pienen toimiston hoitajan toimenkuva on laaja ja se on vain laajentunut vuosien saatossa. Siihen on kuulunut niin kaikkia normaaleja toimistotöitä kuin mitä moninaisten Unkariin liittyvien asioiden hoitamista ja opastamista.”

”Työ on ollut paljolti myös suhteiden hoitoa ja yleisön palvelua mitä erilaisimpia asioita kyseleviin jäseniin ja ei-jäseniin. Jos esitettyihin pyyntöihin ja kysymyksiin ei suoralta kädeltä ole osattu vastata, asioista on otettu selvää, on ymmärretty, että tiedon saanti on kyselijälle sillä hetkellä lähes maailman tärkein asia. Edelleenkin jatkuvat Unkarin-kouluviikot sekä ainakin nyt tauolla olevat Sunnuntaikävelylle Unkariin -hankkeet ovat valtavia urakoita, jotka ovat vaatineet toimistolta monenlaista osaamista ja venyvyyttä. Kaikki työt, ovatpa ne olleet työaikaan tai työajan ulkopuolella olevia olet Mella hoitanut itsestäsi numeroa tekemättä asiallisesti ja tyylikkäästi”, kiitti palkittua Suomi-Unkari Seuran puheenjohtaja Irmeli Kniivilä.

István Rácz-palkinto on perustettu Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen aloitteesta vuonna 2002. Se myönnetään vuosittain sekä Suomessa että Unkarissa erityisistä ansioista toisen maan kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Palkinto on saanut nimensä Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan taiteellisten ja kauniiden valokuviensa lisäksi myös mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.

Rácz muistetaan sydämellisenä henkilönä, joka vaikeina aikoinakin piti yhteyttä kotimaahansa Unkariin ja tarjosi pyyteettömästi apuaan muille ihmisille.

Suomessa palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja siihen kuuluu myös unkarilaisen taiteilijan Virág Szabón suunnittelema mitali sekä kunniakirja. Palkinnon mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön tuki, ja sen jaosta päättää Suomi-Unkari Seuran nimeämä toimikunta. Palkintoa hallinnoi Suomi-Unkari Seura.