KIRJALLISUUS

Runoilija Varró Tampereella

Runoilija ja kääntäjä Dániel Varró työskentelee Tampereen kaupungin kirjailijaresidenssissä heinäkuussa.

Hän esiintyy Kahvila Runossa (Ojakatu 3, Tampere) järjestettävässä runoiltapäivässä keskiviikkona 23.7.2014 klo 16-17, jolloin hän tapaa kääntäjänsä Tuula Komsin sekä suomalaisen runomaailman Grand Old Ladyn, Kirsi Kunnaksen. Ensimmäisenä unkarilaisena runoilijana Daniel Varró on ryhtynyt kääntämään Kunnaksen lastenrunoja unkarin kielelle. Varró lausuu tilaisuudessa omaa runotuotantoaan Komsin tulkatessa niitä suomeksi.

http://www.tampere.fi/kulttuuripalvelut/kulttuurienvalinen/tapahtumat.html

 

NÄYTTELYT

Kicsinyin jähmettyneet performanssit

Kansainvälisen nykytaiteen huippunimi Balázs Kicsiny (s. 1958) pitää kesällä laajan näyttelynsä Aboa Vetus & Ars Novassa Turussa.

Unkarin kuvataideakatemian kasvatti Kicsiny tunnetaan etenkin symbolisista, näyttävistä tilataideteoksistaan. Usein niissä esiintyy kasvoton, miehinen hahmo keskellä toimintaa, yrittämässä selvitä absurdista tilanteesta. Katsojan tehtäväksi jää keksiä, mitä on tapahtunut ennen ikuistettua hetkeä, ja mitä tulee tapahtumaan sen jälkeen.

Kicsinyin ansioita on oikean hetken vangitseminen, ja töissään hän pohtiikin liikettä ja aikaa. Esimerkiksi teoksessa Winterreise (2005) kaksi papinkaapuun pukeutunutta hahmoa hiihtää samoilla suksilla vastakkaisiin suuntiin pääsemättä minnekään. Samalla teokset paljastavat arkiesineissä piileviä symbolisia latauksia.

Näyttelyssä on esillä Kicsinyin keskeisin tuotanto 15 viime vuoden ajalta sekä upouusi videoteos Do Not Play With Fire!

No News from NowHere -näyttely 13.6.-31.8.2014 Aboa Vetus & Ars Novassa (Itäinen rantakatu 4-6, Turku)

www.aboavetusarsnova.fi

Tájemlékek – Maisemamuistoja

Kahden taidemaalarin, Kitti Kovácsin ja Maria B. Raunion teokset ammentavat luonnosta ja ympäristöstä. Yhteisnäyttely 30.6. saakka ja jälleen 4.-8.8.2014 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen galleria U:ssa. Avoinna ma-pe klo 10-18,  Kaisaniemenkatu 10, Helsinki.

Galleria U:ssa 15.8.2014 alkaen unkarilaisten ja suomalaisten vammaistaiteilijoiden näyttely.

Taiteiden yö

Monipuolista kulttuuriohjelmaa Helsingin Taiteiden yössä 21.8.2014 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa.

 

MUSIIKKI

Bachin sonaatteja

Pianisti László Süle ja viulisti Zoltán Takács esittävät J. S. Bachin sonaatteja viululle ja pianolle Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa to 5.6. klo 18.

Debrecen Dixie Jazz Band

Debrecen Dixie Jazz Band esiintyy Oulussa Toppilan Meripäivät-festivaalissa 14.6.2014 ja seuraavana päivänä 15.6.2014 klo 14.00 myös Oulun SUS:n jäsentapahtumassa.

http://www.ouka.fi/oulu/toppilan-meripaivat/meriteltan-ohjelma

http://oulunsuomiunkari.fi/

Jazzia Espalla

Visegrád-ryhmän puheenjohtajuus siirtyy Unkarilta Slovakialle, mitä juhlistetaan László Sülen johtaman monikansallisen V4 Jazzprojektin ja muusikoiden omien sävellysten tahdissa. Jazzkonsertti Espan lavalla Helsingissä ke 25.6.2014 klo 16.30.

Puistoblues

Virtuoosimainen huuliharpisti ja sielukas laulaja Mátyás Pribojszki tuo tällä kertaa Järvenpään Puistobluesiin kymmenen vuotta toimineen nimikkobändinsä. Mátyás Pribojszki Bandissä soittavat myös Ferenc Szász kitara, Ervin Eckert basso, Lajos Gyenge rummut ja Viktor Hamvas koskettimet. Esiintymiset pe 27.6. Blueskadulla ja la 28.6.2014 Bluesklubilla.

www.puistoblues.fi

Bocskai & Burkös Kaustisilla

Unkarilaiset kansantanssi- ja musiikkiyhtyeet Bocskai Néptáncegyüttes ja Bürkös Zenekar esiintyvät Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla. Hajdúböszörménystä tulevat ryhmät esiintyvät ainakin 7.7. avajaisissa ja omassa konsertissaan ja ohjaavat 8.7.2014 aamupäivän tanssitupaa.

www.kaustinen.net

Unkarilainen iltapäivä Enäjärvellä

Unkarilainen päivä Enäjärven kylätalolla Kouvolassa sunnuntaina 3.8.2014 klo 14 alkaen. Pihatapahtumassa Tamás Szakál ja András Pagonyi musisoivat ja Emese Szász laulaa. Tarjolla mm. unkarilaista lihapataa.

Kello 16 alkavassa konsertissa ”Musiikkia Euroopasta & Tapsan lauluja” mm. Canarro Duo esittää ikivihreitä ja unkarilaista musiikkia.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=836156836409373&set=gm.10152555357827280&type=1&relevant_count=1

Cembalomusiikkia Kuopiossa

Cembalotaiteilija Dóra Pétery esiintyy Pohjoismaisella historiallisten kosketinsoitinten festivaalilla.

Nordic Historical Keyboard -festivaalit Kuopiossa 13.-22.8.2014

www.nordicclavichord.org

 

ELOKUVA

Fehér isten avaa Espoo Cinén

Espoo Cinén avajaiselokuva on tänä vuonna Kornél Mundruczón puhutteleva Fehér isten /White god (’valkoinen jumala’), joka sai parhaan elokuvan palkinnon Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa. Elokuva kertoo Lilysta ja hänen koirastaan, joka aloittaa kaltoin kohdeltujen koirien kapinan. Sen myötä Budapest ajautuu kaaokseen koirien rynniessä kaduille. Elokuvassa nähdään yli 300 katukoiraa, jotka saivat roolityöstään Palm Dog -palkinnon.

Mundruczón teatteriryhmän esitys ’Häpeäpaalu’ (Szégyen) herätti huomiota mm. kesällä 2013 Tampereen teatterikesässä. White God on ensimmäinen Mudruczón elokuva, joka tulee Suomessa myös teatterilevitykseen.

25. Espoo Ciné 22.-31.8.2014

http://www.espoocine.fi/2014/fi/

 

KOKEELLISTA JA PERINTEISTÄ

Hello Wood

Unkarilainen arkkitehti-taiteilijaryhmä Hello Wood rakentaa Helsingin Vartiosaareen infrastruktuuria. Ryhmä on mukana poikkitieteellisessä Pikseliähky-tapahtumassa, johon kuuluu työpajoja sekä luentoja, teemana yhteismaa ja yhteisresurssit. Pikseliähky-festivaali kokoaa yhteen satoja kansainvälisiä ja paikallisia taiteen, designin, tutkimuksen ja aktivismin harrastajia sekä ammattilaisia.

Tapahtuman teemana tänä vuonna on ”The Commons”; avoimen lähdekoodin, lisensoinnin ja kulttuurin haasteet ja näkökulmat. Alateemoina käsitellään bioteknologian, urbaanin kulttuurin ja tieteen avoimuuden, yhteisöllisen jakamisen ja tiedon kysymyksiä.

Camp Pixelache 6.-8.6.2014

www.pixelache.ac/fi

www.hellowood.eu

Veistokilpailut

Puunveistäjä ja kansantaiteilija Béla Mónus edustaa Unkaria Ilomantsin karhuveistoskilpailuissa. Karhu Mielessä – Bear in Mind 20.-23.8.2014.

www.karhufestivaali.fi

 

TEATTERI

Vanja-eno

Tamás Ascher ohjaa Vanja-enon, ’tuhlatun elämän klassikon’, syksyllä Helsingin kaupunginteatterin pienelle näyttämölle. Rooleissa mm. Santeri Kinnunen, Esko Salminen ja Martti Suosalo. 14.9. mennessä ostetut liput etuhintaan! Ensi-ilta to 18.9.2014. Aiemminkin Suomessa ohjannut Ascher on unkarilaisen teatterin uudistaja ja eturivin Tšehov-tulkitsija.

Syksyllä nähdään toinenkin Vanja-eno, Paavo Westerbergin ohjauksena Kansallisteatterissa.

www.hkt.fi

 

UUTUUSKIRJOJA

Attila Csernok: Katkennut silta

Toukokuussa ilmestynyt Katkennut silta – Unkarin unohtunut historia (suom. Juha Suoristi. Into Kustannus 2014) on samalla historiantutkimus, muistelmateos ja pamfletti. Se tarttuu Unkarin lähihistorian kipupisteisiin, joita ovat mm. Trianonin rauha 1920, Unkarin rooli toisessa maailmansodassa, vuoden 1956 kansannousu, János Kádarin pitkä kausi ja järjestelmän muutos vuosina 1989-90.

Kansallisten myyttien vaalinta ja viholliskuvien laadinta ovat nyky-Unkarin politiikan arkipäivää. Myös äärioikeistolaiset mielipiteet ovat kasvattaneet suosiotaan maassa. Erityisesti suomalaiselle lukijalle muokattu Katkennut silta on mukaansatempaava johdatus Unkarin lähihistoriaan ja kysymyksiin, joista Unkarissa taitetaan peistä juuri tällä hetkellä.

Attila Csernok vieraili Helsingissä Maailma kylässä -festivaaleilla.

www.intokustannus.fi

György Faludy: Iloiset päiväni helvetissä

Iloiset päiväni helvetissä (Pokolbéli víg napjaim. Suom. Juha Valkepää. Palladium kirjat 2014) on György Faludyn karhean kaunis ja elämänjanoinen tarina hänen kamppailustaan sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Vuonna 1938 runoilija Faludy valitsee pakolaisuuden niukkuuden ja pakenee fasisteja Unkarista unelmiensa Pariisiin. Ranskalaisten antautuessa natseille Faludyn pakomatka jatkuu Marokkoon ja edelleen Yhdysvaltoihin. Äidinkielen, kotimaan kaipuun ja idealismin ajamana hän palaa takaisin Unkariin – vain päätyäkseen vangituksi ja kidutetuksi ja lopulta vankileirille. Mutta hän on yksi harvoista joka selviää leiriltä hengissä. ”Kirjailija tekee mitä kirjailijan on tehtävä. Faludy kirjoitti vuosisatansa luettavimpiin kuuluvan muistelmateoksen.” Hannu Marttila, HS 28.5.14

www.palladiumkirjat.fi

 

UNKARISSA

Formula 1

Unkarin F1-osakilpailu Budapestin lähellä Hungaroringillä 24.-27.7.2014 Lisätietoja lipuista ja kisaviikonlopun pakettimatkoista: www.hungaroinfo.com/formel1, www.f1-forum.fi/f1matkat

Sziget Festival

Monipuolia ja vaikuttavia Szigetin festareita vietetään Budapestissä ’vapauden saarella’ 11.-18.8.2014.

www.szigetfest.fi

Lippuja myy www.tiketti.fi.