DOKUMENTTIELOKUVA

Camera Fenno-Ugrica II

M. A. Castrénin seuran elokuvasarjassa 20.4. klo 18.00 (Mariankatu 7 A 5. krs, Helsinki) nähdään György Pál Gadón ja Tamás Szűcsin dokumenttielokuva Aliszka (2009, 51 min). Unkarilaiset tutkijat alkoivat kutsua vuonna 1988 Länsi-Siperiassa syntynyttä hantityttöä Aliszkaksi. Kuvausryhmä seura Budapestissa opiskellutta Aliszkaa, kun hän palaa kotiin poronhoitajien – ja öljykenttien – maille.

4.5. on vuorossa Aleksei Aleksejevin ”Sülem” (Mehiläisparvi) ja 18.5. Indrek Jäätsin ”Permikomi sügis (Permin Komin syksy).

Vapaa pääsy. Esitysten jälkeen tilaisuus keskustella ohjaajien kanssa. Dokumenttielokuvissa on englanninkielinen tekstitys.

 

NÄYTTELYITÄ

Luca Göbölyös: Haluan mennä naimisiin!

Näyttely galleriaU:ssa, Kaisaniemenkatu 10, avoinna 20.4.2011 asti. Haluan mennä naimisiin! Hyödyllisiä neuvoja naimattomille -taideprojekti imitoi television ruokaohjelmia. Koko projektin perustan muodostavat maailman eri kolkilta kerätyt avioliittoon ja rakkauteen viittaavat uskomukset.
Viidestä osasta koostuvan TV-ohjelman osat ovat: 1. Löytää se oikea, 2. Miehen lumoaminen, valitun miehen sitominen itseemme, 3. Naimisiin meno, 4. Miehen hankkiminen takaisin, jos hän jättää meidät, 5. Haaskata parimme, kun olemme hänet täysin lumonneet, sillä emme häntä tarvitse.

Läpileikkaus

Debreceniläisten valokuvaajien näyttely siirtyy Jyväskylästä galleriaU:hun Helsinkiin, missä se on esillä 28.4.-1.6.11. Näyttelyn aineistosta suurin osa on kahden taiteilijaryhmän, Debrecenin valokuvaklubin ja Debrecenin uuden valokuvastudion jäsenten teoksia, täydennettynä muutaman itsenäisen taiteilijan töillä.

Tavallisia tarinoita Tampereella

Niina Ala-Fossin ja Ferenc Vilisicsin valokuvanäyttely unkarilaisista vapaaehtoissotilaista huhtikuussa Tampereen kansainvälisessä toimintakeskuksessa Suvantokatu 13.

 

MUSIIKKI

Focus on Folk -konsertti Sibelius-Akatemiassa

Zoltán Kodályn, Béla Bartókin ja Csaba Ökrösin teoksia sekä kansanmusiikkia 9.4. klo 19.30 Sibelius-Akatemian konserttisalissa, Pohjoinen rautatiekatu 9, Helsinki. Esiintyjät: säveltäjä Csaba Ökrös – viulu; Huba Hollókői ja Noa Nakai – viulu, Petrus Laitinmäki – alttoviulu, Johannes Teppo – sello, Zoltán Kövér – trumpetti. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

Cavaletta-kuoro Kangasniemellä ja Forssassa

Gödöllőssä toimiva Cavaletta-kuoro esiintyy 10-vuotisjuhlakiertueellaan Kangasniemellä 12.5. (Kangasniemen kirkko klo 19) ja Forssassa 14.5. (todennäköisesti Forssan kirkko klo 18).

 

KIRJOJA

Kirjallisuusantologia
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus julkaisi 30-vuotisjuhlaansa liittyen syksyllä 2010 nykykirjallisuusantologian Mitä olet nähnyt ja kuullut. Kirja ei ole myynnissä, mutta lukuisten kyselyjen vuoksi UKTK kerää nimiä ennakkotilauslistalle antologian kaupallista painosta varten. Lisätietoja Olga Huotari, olga.huotari@nullunkarinkulttuuri.fi, puh. 09 6229 4612.

Maailmankehityksen suuri käänne

Maailmankehityksen suuri käänne on Suomi-Unkari Seuran perustajajäsenen ja ensimmäisen puheenjohtajan, valtiotiet. toht. Ele Aleniuksen tuorein kirja. ”Elämme paraikaa maailmankehityksen suurta käännettä ja uuden tieteellisteknologisen aikakauden alkua. Ihmiskunnalla on edessään tie hyvään tulevaisuuteen, jos tiedostamme maailmankehityksen syvimmän olemuksen, nykyisen vaiheen ja edessä olevat mahdollisuudet oikein. Ele Aleniuksen teoksen optimismissa korostuu kuitenkin sen ehdollisuus. Yksi olennainen edellytys muutokselle on se, että yhteiskunnallinen ajattelu kehittyneimmissä maissa uudistuu.”

Suurlähetystön keittiöstä

Sattumia suurlähetystön keittiöstä – Suomen Budapestin-suurlähetystön edustaminen osana diplomatiaa (2010) on lähetystön tuorein julkaisu. Kaksikielisen kirjan – suomi ja unkari – on toimittanut Jaakko Sievers.

Suurlähetystön sarjassa on aiemmin julkaistu kirjat Suomen Budapestin-suurlähetystö – 20 vuotta historiaa (2009) ja Veljeskansan keskuudessa – Suomen Unkarin- edustustotoiminnan historiikki (2010).

 

UNKARILAINEN RAVINTOLA

Ravintola Mathias Rex Karkkilassa

Karkkilassa toimii unkarilainen ravintola Mathias Rex nyt uusin voimin. Unkarilaisten herkkujen ystävien kannattaa katsastaa ravintola vaikka kevätretkellä. Lisätietoja puh. 0440522213 sekä verkossa.

 

TAPAHTUMIA

Eurooppa-päivä Helsingissä, Oulussa ja Turussa

Unkari on esillä Eurooppa-päivän tilaisuuksissa ainakin Helsingissä, Oulussa ja Turussa.

Eurooppa-päivän juuret ulottuvat Robert Schumanin julistukseen 9. toukokuuta 1950, jolloin Euroopan yhteisön syntysanat lausuttiin.

Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto muuttavat alkukesästä Pohjoisesplanadilta Voimataloon Kampintorille (Malminkatu 16). Helsingin Eurooppa-päivän tapahtuma onkin nyt näiden uusien tilojen edustalla Kampintorilla ma 9.5. klo 9-17.  Ohjelmassa mm. musiikkia, meppejä, haastatteluita ja tanssia. Toimintaansa ja maataan on esittelemässä suurlähetystöjä ja kansalaisjärjestöjä. Suomi-Unkari Seura on mukana Unkarin suurlähetystön esittelypisteessä.

Oulussa on esillä erityisesti tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaana toimiva Unkari. Oulu10:ssä on ma 9.5. klo 10-14 esittelemässä Unkarin kulttuuria ja omaa toimintaansa Suomi-Unkari Seuran Oulun osasto. Terva-Toppilan koulun 9-luokan valinnaiskotitalousryhmät sekä koulun Luulaja-opintomatkailijat myyvät perinteisiä unkarilaisia leivonnaisia ja ruokia Oulu10:n edessä klo 10.30-16.00. Herkkuja dobostortusta gulassikeittoon voi ostaa mukaan vietäväksi tai nauttia paikan päällä. Hungary at a Glance-näyttely on esillä 5.-15.5. Oulu10:ssä (Torikatu 10).

Oulun kulttuuritalo Valveen elokuvateatteri Studiossa esitetään seuraavat elokuvat: la 7.5. Szabolc Hajdu: Bibliothèque Pascal (2010), su 8.5. István Szabó: Relatives/Rokonok (2006) ja Diana Groó: Vespa (2010).

Turussa päätapahtuma on 9.5. Turun kaupunginkirjastossa, Linnankatu 2. Erityispainon saavat vuoden 2011 puheenjohtajamaat Unkari ja Puola. Luvassa mm. unkarilaista musiikkia, näyttely ja elokuva. Turun Suomi-Unkari seuralla on kirjaston aulassa infopiste klo 14.00-18.00. EU:n puheenjohtajamaasta Unkarista kuullaan lähetystöneuvos Árpád Jelinkón puheenvuoro studiossa klo 16.00-17.30 pidettävässä tilaisuudessa.

Vantaan Kaupunkijuhla

Seuran Vantaan osasto on jälleen mukana kaupunkijuhlan toritapahtumassa 14.5.11 esittelemässä toimintaansa.

Mahdollisuuksien tori Lahdessa

Lahtelaisten ystävyysseurojen toritapahtuma Mahdollisuuksien tori 15.5.11 klo 11-15 Vesijärven satamassa. Mukana Suomi-Unkari Seuran Lahden osasto.

 

ENNAKKOA KESÄSTÄ…

Unkarin valtionooppera Savonlinnassa

Savonlinnan oopperajuhlien 1.-27.7.11 vierailijatalo on Unkarin valtionooppera, joka esittää Giuseppe Verdin oopperan Don Carlo (23.7. ensi-ilta, 25.7., 26.7. ja 27.7.) sekä teosparin Psalmus Hungaricus ja Herttua Siniparran linna (Unkarilaisessa illassa 24.7.).

Portaan Akatemia – kuvataidekurssi Hämeessä

Portaan Akatemiassa pohditaan tänä kesänä maisemaa kohteena, inspiraation lähteenä, viestin välittäjänä ja tunteiden ilmaisijana. 1.-7.8.2011 pidettävä kurssi on tarkoitettu kaikille taiteesta ja taiteen tekemisestä kiinnostuneille. Opettajana mm. Maria B. Raunio, joka muutti 11 vuotta sitten Unkariin ja valmistui vuonna 2011 Budapestin Kuvataideyliopistosta taidemaalariksi ja taidehistorian ja piirustuksen opettajaksi. Lisätietoja: mariaraunio@nullhotmail.com ja verkkosivuilta.