ROMUKAPAKKA

Pop Up Art House

Unkarilainen näyttelijä Ágnes Kaszás on luonut avoimen tilan keskustelulle. Pop Up Art House -baari on nyt toista kertaa avoinna Diana-näyttämön tiloissa Helsingissä. Kyseessä on eräänlainen romukapakka Budapestin tyyliin, osoitteessa Erottajankatu 7. Avoinna 18.11.-19.12.2013.

Ágnesilla on myös kaksi Stand Up -iltaa, joissa hän esittää musiikin ja liikkuvan kuvan tukemana ajatuksiaan taiteesta, politiikasta, naiseudesta, identiteetistä, koti-ikävästä ynnä muusta. Stand Up -esitykset 2. ja 3.12. 2013 klo 19.00.

 

NÄYTTELYT

László Harisin valokuvia

Vuoden 1956 vallankumouksen vuosipäivään 23.10. liittyen galleria U:ssa on esillä László Harisin valokuvasarja ’2. marraskuuta 1956, Budapest’. Näyttely avoinna 31.10.‒28.11.2013.

Eszter Radákin öljyvärimaalauksia

Eszter Radákin öljyvärimaalauksia on nähtävissä galleria U:ssa 5.12.2013-14.1.2014.

 

TEATTERI

Djungelboken Svenska Teaternissa

Rudyard Kiplingin nuortenkirjaklassikon pohjalta valmistunut musikaali on ollut jo tammikuusta 1996 alkaen Pesti Színház -teatterin ohjelmistossa. Unkarilainen koko perheen musikaali Djungelboken, jonka musiikin on säveltänyt László Dés, jatkaa valloitustaan nyt Svenska Teaternissa ruotsinkielisenä, unkarilaisohjaaja György Böhmin ohjauksena, suomalaisten näyttelijöiden ja tanssijoiden esittämänä. Esitykset vuoden 2013 loppuun, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi, ikäsuositus 7 v. ylöspäin.

 

ELOKUVA

Unkarilaisen elokuvan sarja

Unkarilaisen elokuvan sarjassa Helsingin Kino Engelissä (Sofiankatu 4) nähdään syksyllä ’iloa ja hulluutta’, kolme rentoa, ironista ja absurdia elokuvaa. Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Suomi-Unkari Seuran järjestämiin esityksiin on vapaa pääsy.

26.10. klo 14.00 Róbert Koltai: Sose halunk meg / We Never Die (1993), engl. tekstitys

2.11. klo 14.00 György Szomjas: Könnyű testi sértés / Lieviä ruumiinvammoja (1983), suom. ja ruots. tekstitys

9.11. klo 14.00 András Szőke: Európa Kemping / Europa Camping (1992), engl. tekstitys

 

KIRJALLISUUS

Kirjauutuus

Vilmos Kondor:  Budapestin synnit (Bűnös Budapest). Suom. Tähti Pullinen. Tammi 2013.

Budapest Noir -sarja jatkuu. Tuore Budapestin synnit sijoittuu 1930-luvulle kuten viime vuonna ilmestynyt ensimmäinen suomennos Budapestin varjot.

”Harvoille dekkareille on luotu näin asiantunteva historian ja politiikan tausta. Vilmos Kondor – joka on salanimi – seuraa hammetmaisia tyylilinjoja, mutta muuten hän asettautuu uppounkarilaisiin mielenmaisemiin. Sotaa edeltävä Budapest hohtaa kirkasta valoa ja pimeyttä – ei sitä suotta ole kutsuttu Itä-Euroopan Pariisiksi. Äkkiä lisää Kondor-käännöksiä. Kiitos.” ( Veli-Pekka Leppänen, HS 23.10.13)

 

MUSIIKKI JA TANSSI

Alba Regia -ryhmä Hollo ja Martta -festivaalilla

Vuonna 1949 perustetussa Alba Regia -ryhmässä on 30 jäsentä ja sen ohjelmaan kuuluu kansantansseja ja -lauluja Unkarista sekä naapurimaiden unkarilaisalueilta. 27.10. – 2.11. järjestettävien festivaalien ohjelmassa mm. Unkarilainen ilta perjantaina 1.11. klo 19, Hollolan Nuorisoseurantalo Kukko.

Lautari Ensemble Helsingissä

Helsinki Klezmer Festivaaleilla esiintyy tänä vuonna kaksi yhtyettä, Klezmer- ja Lautari Ensemble, jotka yhdessä muodostavat The Other Europeans -nimisen kokoonpanon. Lautari Ensemblen kuusi romanimuusikkoa esiintyvät ensi kertaa Suomessa 1.11. klo 19.00 Savoy teatterissa sekä 2.11. klo 20.00 Helsingin synagogassa. Ohjelmassa laaja valikoima intensiivisiä, perinteisiä, melodisia, ilomielisiä ja haikeita kappaleita.

Yhtyeen kokoonpano: Kálmán Balogh, cimbalom (Unkari), Marin Bunea, viulu (Moldova), Csaba Novák, kontrabasso (Unkari), Petar Ralchev, pianoharmonikka (Bulgaria), Adrian Receanu, klarinetti (Ranska) ja Adam Stinga, trumpetti (Moldova).

László Süle & Pentti Lahti duo

Unkarilaissyntyinen pianisti ja säveltäjä László Süle esiintyy Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa 14.11. klo 18.00 yhdessä jazz-saksofonisti Pentti Lahden kanssa. Süle ja Lahti ovat työskennelleet yhdessä 1990-luvun alusta, levyttäneet ja esiintyneet niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Illan kappaleet ovat Sülen omia sävellyksiä.

Zoltán Takács ja Ilmo Peitso

Zoltán Takács, viulu ja Ilmo Peitso, piano, esiintyvät UKTK:n konsertissa 3.12. klo 18.00. Illassa kuullaan Jenő Hubayn mustalaismusiikkiin pohjautuvia sävelmiä sekä hänen klassisen musiikkityylin mukaisia sävellyksiään.

Berka-yhtye

Suomen unkarilaisten yhdistys juhlii 20-vuotispäiväänsä joulukuussa ja järjestää 12.12. klo 18.00 yhdessä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa juhlakonsertin, jossa esiintyy unkarilainen Berka-yhtye. Yhtye esiintyy myös Espoossa ja Tampereella.

Kodály-kuoron joulukonsertti

Keväällä 20 vuotta täyttäneen Suomen Kodály-kuoron joulukonsertti pidetään Munkkiniemen kirkossa Helsingissä tiistaina 10.12.2013 klo 19.00. Ohjelmassa on mm. Zoltán Kodály’n sovittama Adventi Ének, joka on gregoriaaninen sävelmä 1200-luvulta ja Lajos Bárdosin säveltämä joululaulu Karácsonyi bölcsődal.

Kuoro harjoittelee maanantaisin klo 17.00-18.30 Kaisaniemen ala-asteella ja ottaa uusia laulajia riveihinsä. Auttavakin nuotinlukutaito on aina eduksi, mutta hyvän lauluäänen omaavan laulajankin kannattaa rohkeasti tulla mukaan, jos intoa löytyy.

Operetin helmiä

Amado Musiikkikoulun konsertissa 24.11. klo 18.30 kuullaan mm. Lehárin ja Kálmánin musiikkia. Esiintyjinä Riitta Toivonen-Jäppinen, laulu; John Lindroth, tenori ja Kati Oszaczky, piano. Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki. Liput 15,-/7,50.

 

MUUT TAPAHTUMAT

Visegrad 4 -seminaari

Unkari toimii vuonna 2013 Visegrad-ryhmän puheenjohtajamaana. Puheenjohtajuuden johdosta Unkarin kulttuurikeskuksessa järjestetään englanninkielinen Visegrad 4 -seminaari 5.11. klo 9-13. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Unkarin, Tšekin, Puolan ja Slovakian suurlähetystöjen kanssa. Tilaisuuden päätteeksi László Süle esittää pianoimprovisaatioita Visegrád-maiden musiikkiteemojen pohjalta. Seminaarin aikana on mahdollisuus tutustua Robert Capan valokuvien näyttelyyn.

Kauneuden rakastaja -luento

Maalari Aladár Körösfői-Krieschin yhteistyötä Akseli Gallen-Kallelan, Yrjö Liipolan ja Eliel Saarisen kanssa vuosina 1900-1920 esittelevä luento Kauneuden rakastaja 7.11.2013 kello 18.00 galleria U:ssa.

Kuvamateriaalin kautta etenevän suomenkielisen luennon pitää taiteilijan lapsenlapsi György Kriesch.

Joulumyyjäiset

Suomi-Unkari Seuran Helsingin paikallisyhdistyksen perinteiset unkarilaiset joulumyyjäiset sunnuntaina 24.11.2013 klo 11-15 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa. Myynnissä kosmetiikkaa, käsitöitä, säilykkeitä, hunajaa, mausteita ja makkaraa. Lisäksi arpajaiset ja kahviossa mm. unkarilaisia leivonnaisia.

 

GASTRONOMIAA

Pitopalvelu Sininen Tonava

Unkarilaisten herkkujen ystäviä kiinnostanee tieto Suomessa toimivasta unkarilaisesta pitopalvelusta. Zoltán ja Zsuzsanna Krennerin perheyritys Blue and White International Oy on toiminut vuodesta 1991, ja  pitopalvelu Sininen Tonava tarjoaa juhla- ja pitopalvelua niin yrityksille kuin yksityisillekin tilaajille. Menuehdotuksia, kuvia ja yhteystiedot löytyvät verkkosivulta ja Facebookista.