Kävellään Unkarin ympäri! 2

Kansallisen sinisen vaelluskierroksen (Országos Kékkör) toinen vaellusreitti on 542,3 km pitkä Pál Rockenbauerin Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti, joka ulottuu Írott-kőstä, Itävallan rajalta Tolnan läänissä sijaitsevaan Szekszárdiin.

őrség sininen vaellusretti

Őrség, Pityerszer (kektura.click.hu)

Kansallinen sininen vaelluskierros

Unkarissa on mahdollista patikoida merkittyjä retkeilyreittejä pitkin. Retkeilyreitit on merkitty valko-sini-valkoisella raidalla, josta Kansallinen sininen vaelluskierros (Országos Kékkör) on saanut nimensä. Kansallisella sinisella vaelluskierroksella on kolme osaa:

  • Kansallinen sininen vaellusreitti (Országos Kéktúra),
  • Pál Rockenbauerin Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti (Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra) ja
  • Iso unkarin alangon sininen vaellusreitti (Alföldi Kéktúra).

Kansallisen sinisen vaelluskierroksen pituus on yli 2500 km.

Retkien suorittamisesta on mahdollista kerätä ansiomerkkejä, jos joku suorittaa kaikki osiot. Osioiden suorittaminen tarkistetaan täyttämällä leimavihkosta. Koko Kansallisessa sinisessa vaelluskierroksessa on 296 sinettileimasin paikkaa. Vaelluksen päätymisen kunniaksi saa Unkarin vaellusliiton (Magyar Természetjáró Szövetség) tuntomerkin. Taipaleet voidaan kulkea missä tahansa järjestyksessä ja milloin tahansa. Tärkeä on säännöllisen retkeilyn ilo ja kansallisiin luonto- ja kulttuurinähtävyyksiin tutustuminen.

Artikkeli Kansallisesta sinisestä vaellusreitistä (Országos Kéktúra)

Transdanubian sininen vaellusreitti

Grábóc Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti (kektura.click.hu)

Etelä-Transdanubia

Kauniilla Etelä-Transdanubian kukkuloilla on mukavia vaellusreittejä. Tonavan, Drávan ja Balatonin väliin kiilautuneiden loivien kukkuloiden ilmasto on välimerellinen. Täällä on useita kuuluisia viinialueita: Pécsin, Szekszárdin, Villányin ja Tolnan lääni ovat kuuluisia puna- ja valkoviineistään.

Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti alkaa Kőszegin vuoristosta. Reitti vie Kemeneshátin ja Alpok-alaosan (Alpokalja) kautta, ja se jatkuu pitkään Zalai-kukkuloiden (Zalai-dombság) läpi. Lopuksi Belső-Somogyin jälkeen saavutaan Szekszárdiin Mecsekin alueen kautta.

Vuoren huipulta retkeilijät voivat nauttia Balaton-järven näköalasta ja vuoristojen maisemista. Matkalla lennetään ajassa taaksepäin vierailemalla läheisissä linnaraunioissa.

sininen vaellusreitti

Óbánya (kektura.click.hu)

Alueella on myös runsaasti luonnonarvoja: Abaligetin tippukiviluola, Dombay-järvi Pécsváradissa, Sikondan ja Harkányin kuuluisat terveyskylpylät, Mecsekin kauniita rotkoja. Kardosfan kylän jälkeen vaeltajat voivat ihastella tähtitaivasta myös Zselicin tähtipuistossa. Tämän jälkeen voi matkustaa kapearaiteisella rautatiellä Mesztegnyőőn. Vierailijat voivat tutustua kansanarkkitehtuuriin Szombathelyn ja Sennan ulkomuseoissa. Vaellusreitti kulkee myös 800 vuotta vanhan Jákin kirkon ohitse. Kulttuurin ystävät voivat tutustua Pécsin, Szombathelyin ja Szekszárdin kaupunkeihin. Reitti kulkee myös maailmankuuluisa Lajos Kassain hevosjousiampujan laakson ohi.

Vuonna 1979 Pál Rockenbauer (1933-1987) tuotti Unkarissa suositun televisiosarjan nimeltä Puolitoista miljoonaa askelta Unkarissa (Másfélmillió lépés Magyarországon). Nykyään Kansallisen sinisen vaelluskierroksen Etelän Transdanubian osa on nimetty Pál Rockenbauerin mukaan.

Etelä-Transdanubian sinisen vaellusreitin historia

Kaposvárin ja Szekszárdin välinen osuus valmistui vuonna 1974. Syksyllä 1986 Pál Rockenbauer ja hänen kuvausryhmänsä lähtivät kulkemaan sinisen vaellusreitin Etelä-Transdanubian osuuden. Silloin tehtiin jatko-osa tv-sarjaan ”…ja miljoona askelta lisää” („…és még egymillió lépés”), jossa esiteltiin Etelä-Transdanubian luonnonarvot, maiseman monimuotoisuus, etnografia ja täällä asuvat ihmiset. Vuonna 1989, ”rautaesiripun” purkamisen jälkeen Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti yhdistettiin Kansalliseen siniseen vaellusreitiin. Uusi osio nimettiin vuonna 1987 kuolleen Pál Rockenbauerin mukaan.

541,6 km pitkä vaellusreitti oli jaettu 11 osaan.

Euroopan Vaellusliitto (European Ramblers Association) päätti liittää Pál Rockenbauer Etelä-Transdanubian sinisen vaellusreitin Euroopan pitkän matkan vaellusreittien verkostoon. Näin Bajánsenyen ja Szekszárdin välisestä osasta tuli osa E7-vaellusreittiä vuonna 1995.

EWV:n kartta
pál rockenbauer

Pál Rockenbauerin hautakivi Zengővárkonyissa (kektura.click.hu)

Säännöt

Kierros voidaan tehdä kuudennesta ikävuodesta alkaen, mihin suuntaan tahansa, jaettuna mihin tahansa osioihin, jalan tai suksilla. Suoritusjärjestystä tai kestoa ei ole rajoitettu, tämä ei ole kilpailu. Tarkoitus on reitin suorittaminen eri osissa, ja jokaisen läpikävellyn osan aloitus- ja loppupisteessä otetaan leimat leimaviikkoon.

Osat

 

Osa Aloituspistepäätepiste Matka (km)
RPDDK-01 Írott–kő – Egyházasrádóc 50
RPDDK-02 Egyházasrádóc – Őriszentpéter 66
RPDDK-03 Őriszentpéter – Zalalövő 54,5
RPDDK-04 Zalalövő – Rádiháza 41,1
RPDDK-05 Rádiháza – Palin 59,4
RPDDK-06 Palin – Zalakomár 31,5
RPDDK-07 Zalakomár – Kaposmérő 63,4
RPDDK-08 Kaposmérő – Abaliget vasútállomás 67,9
RPDDK-09 Abaliget vasútállomás  – Zobákpuszta 38,1
RPDDK-10 Zobákpuszta – Mórágy 37,7
RPDDK-11 Mórágy – Szekszárd 32
Kokonaismatka 541,6
sininen vaellusreitti

Mecseknádasd (kektura.click.hu)

Pál Rockenbauerin Etelä-Transdanubian sininen vaellusreitti

Pituus 540,6 km
Kesto keskiteholla 151 tuntia
Kiivettävä 9515 m
Laskeuduttava 10 205 m
Korkein piste merenpinnasta 884 m, Írott-kő
Alin kohta merenpinnasta 93 m, Szekszárd

Pál Rockenbauerin Etelä-Transdanubian sininen vaellusreittin 55 leimauspaikaaa kartalla

Pál Rockenbauerin Etelä-Transdanubian sininen vaellusreittin kuvat 

Pál Rockenbauerin sininen vaellusreitti

Artikkeli Kansallisesta sinisestä vaellusreitistä (Országos Kéktúra)

Teksti: Lilla Timaffy-Touko

sininen vaellusreitti

Grábóc (kektura.click.hu)

Kaukana on Pécsin Misina-tető (kektura.click.hu)

sininen vaellusreitti

Kistolmácsi järvi (kektura.click.hu)