Unkarin eteläisin, yli 2000 vuotta vanha suurkaupunki on ympäristöineen ainakin parin päivän arvoinen kohde. Pécs sijaitsee Mecsek-vuoriston eteläpuolella, noin 200 km päässä Budapestista.

Kuningas Tapani Pyhä perusti roomalaiskaudella Sopianae-nimellä tunnettuun kaupunkiin piispanistuimen jo vuonna 1009. Vuonna 1367 kaupunkiin perustettiin Unkarin ensimmäinen yliopisto. Pécsissä on nykyään asukkaita noin 200 000 ja se on Lahden ystävyyskaupunki.

Viehättävän kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat minareetti ja moskeija turkkilaisajalta, Unescon maailmanperintölistalle kuuluvat varhaiskristilliset hautakammiot roomalaiselta kaudelta ja jugendtyylinen Zsolnay-kaivo. Museoissa voi nähdä esim. omaleimaisen Csontváryn maalauksia, op-taiteen mestarin Vasarelyn geometrisia iloitteluja, maailmankuulun Zsolnay-posliinitehtaan tuotantoa ja vanhoja apteekkiesineistöä.

Kokemisen arvoinen tapahtuma on myös Pécsin-markkinat joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Vuonna 2010 Pécsissä järjestetään yli 1400 kulttuuritapahtumaa, esim. jokavuotiset kevätfestivaalit, teatterifestivaali, rockmaraton, kuoromusiikkia, Pécsin-päivät jne.

Kaupungin englanninkieliset sivut:
http://www.pecs.hu/

PÉCSIN YMPÄRISTÖ

Pécsiin tutustumisen lisäksi kannattaa vierailla lähikylissä. Villány on Unkarin eteläisin laatuviinialue, Abaligetissä voi käydä tippukiviluolassa ja Orfűn lähellä sijaitsevassa Pécsi-järvessä voi uida. Harkány on ollut jo vuodesta 1823 tunnettu termaalivedestään.

Puolen tunnin ajomatkan (30 km) päässä Pécsistä sijaitsee jo Unkarin saunakyläksi kutsuttu Geresdlak, josta lähes 20 suomalaisperhettä on ostanut talon, puutarhan tai viinitarhan kellareineen. Suomalaiset pidentävät kesää viettämällä kevään- ja syksyn kuukaudet Geresdlakin kauniissa maisemissa.

PÉCSIIN PÄÄSEE

Autolla – Moottoritietä M6 (maksullinen) ja valtatietä nro 6, matka kestää 2,5-3 tuntia.

Automatkalla voi pysähtyä vaikka kalakeitolla Baracsi Halászcsárdassa tai Paksi Halászcsárdassa, tutustua Paksin ydinvoimalaan tai viivähtää Szekszárdin viinialueella.

Junalla – Budapestin Itäiseltä (Keleti pu.) ja Eteläiseltä (Déli pu.) rautatieasemalta lähtee Intercity-junia lähes tunneittain. Menolippu maksaa aikuisille noin 16 euroa, ja matka kestää 3 tuntia.

Bussilla – Bussit Pécsiin lähtevät Budapest-Népliget asemalta, matka kestää noin 4 tuntia ja menolippu maksaa noin 12 euroa/aikuinen.