Professori Urpo Kivikari on saanut vuoden 2009 István Rácz -palkinnon. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain jaettava tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita.

Urpo Kivikari on Turun kauppakorkeakoulun kansainvälisen talouden professori (emeritus).  Hän on ollut yhteyksissä Unkariin jo yli 40 vuoden ajan ammattiinsa ekonomistina liittyen. Kivikari on alansa tutkimus- ja opetustehtävien sekä julkaisuiden lisäksi esiintynyt aktiivisesti Unkarin talouden asiantuntijana eri foorumeilla ja edistänyt myös yritystoiminnan ja opiskelijoiden Unkari-kontakteja.

Lisäksi hän on toiminut luottamustehtävissä Suomi-Unkari Seurassa, mm. hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana 1991-97. Kivikari on ollut Unkarin kunniakonsuli vuodesta 1989.

Palkinto luovutettiin Turussa 12. maaliskuuta 2010 pidetyssä Unkarin kansallispäivään liittyneessä juhlassa.

Vuonna 2002 perustettua palkintoa hallinnoi Suomessa Suomi-Unkari Seura. Nimensä palkinto on saanut Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.