Valtiotieteen maisteri Reima T. A. Luoto on saanut vuoden 2013 Suomessa jaettavan István Rácz -palkinnon. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain jaettava tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita.

Reima T. A. Luoto on toiminut Suomi-Unkari Seuran Espoon paikallisyhdistyksen puheenjohtajana noin 30 vuotta ja pitkään myös valtakunnallisen seuran hallituksessa.

Luoto on ollut aktiivisesti mukana Suomen ja Unkarin välisten ystävyysviikkojen järjestelyissä 1970- ja 1980-luvuilla ja osallistunut kaikkiin vuodesta 1979 järjestettyihin suomalais-unkarilaisiin ystävyyskaupunkikokouksiin – ja oli viimeksi vuonna 2012 Espoossa järjestetyn kokouksen järjestelyvastuussa ystävyysseuran paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

Hän on edistänyt monin tavoin Espoon ja unkarilaisen ystävyyskaupungin Esztergomin yhteyksiä, vuosina 1976-2004 ollessaan Espoon tiedotus- ja suhdetoimintapäällikkönä ja sittemmin vahvalla henkilökohtaisella panoksellaan ystävyysseuran toiminnassa.

Reima T. A. Luoto on kirjoittanut useita matkaoppaita Budapestista ja Unkarista ja mm. Unkarin historiaan ja yhteiskuntaan liittyviä teoksia sekä lukuisia artikkeleita eri julkaisuihin.

Luoto on myös kustantanut kaunokirjallisuutta kuten György Konrádin romaanin Häirikkö ja Gyula Illyésin runokokoelman Liekinpuhaltaja.

Luodon Unkari-yhteydet alkoivat kesäolympialaisista vuonna 1952, jolloin hän oli partiopoikana Unkarin nykyaikaisen 5-ottelujoukkueen lähettinä Hämeenlinnan Ahvenistolla.

Palkinto luovutettiin Helsingissä 26. huhtikuuta 2014 pidetyssä Suomi-Unkari Seuran edustajakokouksessa.

Suomessa vuonna 2002 perustettua palkintoa hallinnoi Suomi-Unkari Seura. Rácz-palkintoon kuuluu unkarilaisen Virág Szabón suunnittelema mitali ja rahapalkinto.

Nimensä palkinto on saanut Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.