Suomensukuisten kansojen päivää vietetään Unkarissa, Virossa, Venäjällä ja Suomessa perinteisesti lokakuun kolmantena lauantaina. Unkarissa ja Virossa juhlapäivällä on virallinen status. Suomessa päivää on vietetty 1990-luvulta asti eri tavoin.

M. A. Castrénin seura on koonnut tapahtumatietoja yhteiseen kalenteriin. Pääosin 21.9. saatavilla olleisiin tietoihin perustuva kalenteri pdf-muotoisena tässä: http://suomiunkari.fi/wordpress/wp-content/uploads/2015/10/sukukansapaivat_tapahtumat_2015-SUS-p%C3%A4ivitt%C3%A4nyt-1.10.15.pdf

Sukukansapäivät 2015 -tapahtumalla on myös oma Facebook-sivunsa, mistä kannattaa tarkistaa uusimmat päivitykset.

Alla poimintoja erityisesti Unkariin liittyvästä ohjelmasta.

Sugrifest Tampereella

Positiivisten esimerkkien esille nostamiselle on tarvetta juuri nyt, kun moni suomalais-ugrilainen kieli taistelee olemassaolostaan.
Sukukansojamme ovat noin 25 suomalais-ugrilaista ja samojedikansaa, joiden kielet ovat samaa alkuperää. Kieliopissa ja sanastossa, esimerkiksi numeroissa ja luontoon liittyvissä sanoissa, voi maallikkokin tunnistaa yhteenkuuluvuutta. Suurimmat – unkari, viro ja suomi – ovat hyvin elinvoimaisia. Pienimpien kielten – kuten vatjan tai enetsin – puhujat voi laskea sormilla.

Sugrifest alkaa Vastavirta-klubilla 16.10., ja 17.10. koko päivän mittaisessa sukukansapäivässä on myös Unkariin liittyvää ohjelmaa.

La 17.10.2015 klo 10.30-16 Museokeskus Vapriikissa (Alaverstaanraitti 5) mm. marilaisia ja unkarilaisia dokumenttielokuvia ja Mistä meidät muistetaan? -paneelikeskustelu, jossa suomalais-ugrilaisesta kulttuurista nykypäivässä keskustelevat kirjailija Lassi Saressalo, tutkija Janne Saarikivi ja professori Márta Csepregi.

Päivän ohjelmassa myös  rintanappien tekoa ja kilpailuja. Nukketeatteri Nirunaru esittää suomalais-ugrilaisia tarinoita.
Vapaa pääsy

Suomalais-ugrilaisissa tansseissa la 17.10.2015 klo 16.30 -19 Vanhalla kirjastotalolla (Keskustori)
unkarilainen tanssikvartetti 4 for Dance ja virolainen 17-henkinen Vikerkaar.

Sugrifest 2015 -tapahtumaa järjestämässä: Bárbmu – sisäsaamelaisten yhdistys, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Rahvaan musiikin kerho, Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri, Tampere Eesti Klubi, Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut, Tampereen Suomi-Unkari Seura ja Tampere-Tartto-Seura

Márta Csepregin esitelmä

Professori Márta Csepregi pitää suomenkielisen esitelmän Helsingissä ja osallistuu paneelikeskusteluun Tampereen Vapriikissa. To 15.10. klo 18 Helsingissä UKTK:ssa (Kaisaniemenkatu 10), esitelmä Hantien elämä muuttuvassa maailmassa

Etnoklubi Helsingissä

To 22.10.2015 klo 18-23 sukukansapäivään liittyvä Etnoklubi olutravintola Villissä Wäinössä, Kalevankatu 4.

Klo 18.00 paneelikeskustelu suomalais-ugrilaisuudesta: Hannu Oittinen (Suomi), Santtu Karhu (Karjala) ja Jaan Malin (Viro).
Klo 19.00 Kiiora-yhtye (Setomaa) ja Santtu Karhu ja Fedja-setä (Karjala).
Illan järjestäjinä Setukaisten ystävät, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viljandin ystävät, Viro-instituutti, Tuglas-seura, Suomi-Unkari Seura, Suomen Arvostelijain Liitto SARV, Kirjallisuuden kääntäjien ammattiosasto KAOS, Suomen PEN, Eino Leinon Seura ja M. A. Castrénin seura.

Katso myös Suomi-Unkari Seuran 65-vuotisjuhlintaan liittyvät tilaisuudet eri puolilla maata:
http://suomiunkarifi.niili.net/ajankohtaista/2015/10/seuran-65-vuotisjuhlintaa/