KIRJALLISUUTTA

Krisztina Tóth: Viivakoodi

Lyyrikkona tunnetun Krisztína Tóthin (s. 1967) ensimmäinen proosateos Viivakoodi (Vonalkód-Tizenöt történet, 2006; suom. Juhani Huotari, Avain 2009) ilmestyi suomeksi kesäkuussa Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen alla. Teos sisältää 15 novellia, joiden kertomukset eivät liity toisiinsa mutta muodostavat kokonaisuutena yhteisen kertomuksen reaalisosialismin arjesta.

Kirjallisuusilta Lohjalla 21.10.09

21.10. klo 18-20 kirjallisuusilta Lohjan pääkirjaston Järnefelt-salissa, Karstuntie 3. Juhani Huotari esittelee uusinta käännöstyötään, Krisztina Tóthin kirjaa Viivakoodi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestää Suomi-Unkari Seuran Lohjan osasto ry.

Helsingin kirjamessut 22.-25.10.09

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus on mukana Kirjamessuilla tuttuun tapaan Italian, Ranskan, Saksan ja Unkarin yhteisellä osastolla (6e41). Teemat ovat tällä kertaa valokuva ja 20 vuotta Euroopan suuresta muutoksesta.

Sukukansapäivä 2009:

Finno-Ugric Poetry Slam -Suomalais-ugrilainen runopuulaaki

24.10.09 klo 18-21, Suomalainen olutravintola Villi Wäinö, Kalevankatu 4, Helsinki

Runopuulaaki on runouden, runoilijan ja yleisön välistä vuoropuhelua.  Kukin runoilija esiintyy omalla

suomalais-ugrilaisella äidinkielellään enintään kolme minuuttia. Runojen suomennokset jaetaan ennen esityksiä, ja yleisön joukosta valittu raati antaa pisteet sekä runolle että esiintymiselle.

Unkarista mukana ovat Tamás Kettős ja Endre Szkárosi, Virosta Jan Kaus ja Jürgen Rooste ja Suomesta Ville Hytönen ja Heli Laaksonen. Kääntäjät Hannu Oittinen, Juha Valkeapää ja J.K. Ihalainen johdattelevat Viron, Unkarin ja Suomen nykyrunouteen. Musiikkia esittävät Sanna Kurki-Suonio ja Heikki Laitinen. Tilaisuuden juontaa Jouni Tossavainen.

Lisätietoja: M. A. Castrénin seura, puh. (09) 135 7820

 

NÄYTTELYITÄ

Fontanelle 1.10.-28.10. 2009

Veronika Ácsai-Vargan ja Henri Hagmanin yhteisnäyttely.

Paossa, arjessa 6.11.-8.12.09

Sári Ember: ”Album for M

Géza Hernád: ”Fragile Minds”

Näyttely esittelee kaksi unkarilaista nuoren polven valokuvaajaa, Sári Emberin (1985) ja Géza Hernádin (1978). Molempien tuotannossa korostuu ihminen, mieli ja muistot, yhteisö tai sen puuttuminen.

Avajaiset torstaina 5.11.09 klo 18-19. Taiteilijat läsnä avajaisissa, näyttelyn avaa kuraattori Tuula Alajoki.

Galleria U

avoinna ma-pe 10-18

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Unkarilaiset mestarit -valokuvanäyttely

TR1:ssä Tampereella 7.11.- 5.12.09

Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi

TR1:ssä on esillä vintage-vedoksina mm. Brassaïn (Gyula Halász, 1899-1984) tuotantoa sekä Bauhausista tunnetun László Moholy-Nagyn (László Weisz, 1895-1946) fotogrammeja. Robert Capa (Endre Friedmann, 1913-1954) tunnetaan kenties parhaiten Normandian maihinnousun kuvistaan. Näiden kuvien lisäksi Tampereella nähdään Capan tallentamat sodan kasvot kaikkiaan viidestä sodasta. Näyttely kattaa André Kertészin (Andor Kertész, 1894-1985) tuotannon alkaen 1912 Unkarista ns. ranskalaisen kauden läpi Amerikan viimeisiin kuviin ja Kertészin kansainvälisen maineen tunnustamiseen. Martin Munkácsi (Márton Mermelstein, 1898-1963) aloitti urheilukuvaajana, mutta loi varsinaisen uransa muotikuvaajana.

Nämä Unkarin Valokuvataiteen museon kokoelman 130 klassikkoa ovat Suomessa esillä vain kuukauden!

Unkarin nykyvalokuvan suuntauksia

TR54:ssa Tampereella 7.1.-5.12.09

Unkarin Valokuvaajien liiton kokoama 120 valokuvan näyttely keskittyy tämän päivän valokuvaajien ns. keski-sukupolveen.

„Tämä on ensimmäinen unkarilaisen nykyvalokuvan yhteisnäyttely Suomessa. Tradition and Receptiveness -näyttelyn sisältö pyrkii suhteuttamaan tämän päivän valokuvauksen ilmiöitä suhteessa Unkarin valokuvauksen loisteliaaseen aikaan maailmansotien välisenä aikana. André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa sekä aikansa tunnettu teoreetikko László Moholy-Nagy ovat poikkeuksellisia esimerkkejä oman tyylinsä luomisessa. Nykytaiteilijat ovat töissään pyrkineet vuoropuheluun menneen ja nykyisen, perinteisen ja aikalaistaiteen välillä”, sanoo näyttelyn kuraattori, Unkarin Valokuvataiteen museon johtaja Péter Baki.

Valitsemansa 10 taiteilijaa Péter Baki on jakanut kolmeen teemaan. Lenke Szilágyi ja Tivadar Domaniczky keskittyvät sosiologisiin näkökulmiin; kuvien tunnelmat siirtyvät yökerhojen hämystä Budapestin elävään juutalaisperinteeseen. Näyttelyn toisen osan voisi nimetä matkakertomuksiksi; Zoltán Vancsó, Tamás Dezső, Sándor Áron Károly sekä Zsolt Szamody kuvaavat kulttuuriperinteitä ja vaikutelmia dokumentarismin hengessä. Kolmannen osion muodostavat Péter Zsolt Barthain, Imre Drégelyin, Aliona Franklin ja Károly Minyó Szertin teokset, joiden juuret ulottuvat kokeellisempaan valokuvaustraditioon.

TR1, Väinö Linnan aukio 13, Tampere

TR4, Satakunnankatu 18, Tampere

Molemmat näyttelyt Finlaysonin alueella,

avoinna ke-pe klo 10-18, la-su klo 12-18 (ma-ti suljettu)

 

MUSIIKKIA

Etnosoi! 4-8.11.09

Romanien musiikki on vahvasti esillä syksyn Etnosoi!-festivaalilla, jossa Maailman musiikin keskus ja Romanitaiteen keskus ry yhdistävät voimansa.

Romengó

Savoy-teatteri pe 6.11.09 klo 19.30

Liput: 28/24 (ennakkoon www.lippupalvelu.fi)

Itäeurooppalaisen romanimusiikin modernimpaa haaraa edustava unkarilainen Romengo kieputtaa kuulijaansa vokaali- ja rytmi-ilottelun sekä tanssin pyörteissä. Yhtyeen laulajatar Mónika Lakatos tunnetaan yhtenä Unkarin voimakkaimmista, sielukkaimmista ja autenttisimmista romanilaulajista. Romengon repertuaariin kuuluu omien sävellysten lisäksi suusta suuhun periytyneitä oláh-romanien lauluja. Laulujen aiheet liittyvät kiinteästi jokapäiväiseen elämään: perheeseen, lapsiin, pettymyksiin ja kiertolaisuuteen. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa.

Nadara

Ravintola Kaisaniemi to 5.11.09 klo 20.00

Liput 15/12 e + narikka 2 e (ennakkomyynti: Digelius)

Romanian Transylvaniasta Ravintola Kaisaniemeen saapuu riemukas romaniyhtye Nadara, jonka Etnosoi! tuo maahan ylpeänä muistuttamaan maan uskomattoman rikkaasta ja kauniista musiikkikulttuurista. Nadaran solisti on Alexandra Beaujard.

Hóvirág-kuoro Veszprémistä

Veszprémiläinen kuoro Hóvirág esiintyy marras-joulukuun vaihteessa Suomessa seuraavasti: Helsinki, pikkujoulukonsertti Alppilan kirkossa 28.11., Sodankylä 30.11., Kittilän Levi 1.12. ja Rovaniemi 3.12.09.

 

TEATTERIA

Ciróka-nukketeatteri

Unkarilaisen Ciróka-Bábszínházin esitys Tarina sinimekkoisesta tytöstä (A kékruhás kislány története) tutustuttaa Picasson teoksiin kuljettaen katsojan fantasian maailmaan. Sanattoman nukke- ja varjoteatteriesityksen kuvia siivittää Erzsi Kissin soljuva musiikki. Liput 4 e.

ke 18.11. klo 10.00 Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoassa

pe 20.11. klo 09.00 ja klo 10.30 sekä la 21.11. klo 14.00 ja 14.55 Annantalolla

su 22.11. klo 15.00 Malmitalolla

KokoTeatteri: Lipusta revitty tähti

„Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”. – Gandhi

Miksi juuri minä, tai sinä? Kuka sitten, jollet sinä, ja minä?

1918 Suomenlinna. Nälkiintynyt vanki numero 1724, syöpäläisten peittämä Yrjö Kallinen, makaa keuhkokuumeessa, mutta kieltäytyy äikkäpäisesti syömästä lihapöperöistä litkua. Mitäs se semmoinen politiikka on?

1943 Lahden poliisivankila, koppi numero 11. Yhteiskunta-aktivisti Betty Peltonen on jälleen pidätetty ja saa selkäytimiään myöten tuta, millä tavoin valtiollinen poliisi luo järjestystä.

1956 Budapest. Näky itsenäisestä, kansanvaltaisesta Unkarista vie journalisti Miklós Gimesin kasvoilleen maahan.

1969 Praha. Kevät meni, ja syksy, talvi tuli. Taloushistorian opiskelija Jan Palach ostaa bensiiniä. Lämpimikseenkö?

2006 Moskova. Varjojen seuraama Anna Politkovskaja palaa ostoksilta. Isä kuoli vasta, äiti on sairaalassa ja tytär odottaa lasta. Minne nainen piiloutuisi elämästään, ja miksi hän pakenisi vastuutaan? Tekeillä on jälleen yksi kuuroille korville kaikuva artikkeli siviilien kärsimyksestä.

Nämä ja muita mahdottomia kysymyksiä näytelmässä Lipusta revitty tähti.

Käsikirjoitus: Helena Kallio, Heikki Kujanpää, Jussi Nikkilä ja Anna Veijalainen, ohjaus Helena Kallio.

Rooleissa: Heikki Kujanpää – Miklós Gimes / Yrjö Kallinen
Jussi Nikkilä – Jan Palach
Anna Veijalainen – Betty Peltonen / Anna Politkovskaja

Kantaesitys 25.11.09

Muut esitykset:1/2/4/9/10/11/15/16/18. joulukuuta 09

Kaikki klo 19

Liput 20/12e

KokoTeatteri, Unioninkatu 45 (sisäänkäynti Siltavuorenranta 18) Helsinki

 

ELOKUVAA

YLE Teeman Kino Helmi esittää joulukuun alussa kaksi nuoren lahjakkaan ohjaajan Kornél Mundruczón elokuvaa, joista Delta voitti Cannesin elokuvafestivaalilla vuosi sitten kriitikoiden FIPRESCI-palkinnon.

Kornél Mundruczó: Johanna (2005, 86 min)

YLE Teema, to 3.12.09 klo 21.50

Kelmeästi valaistuun sairaalamiljööseen sijoittuva kertomus nuoresta narkomaanitytöstä, joka auto-onnettomuuden jälkeen huomaa saaneensa parantamisen lahjan. Elokuva on Jeanne d’Arcin tarinan omaperäinen variaatio, jonka kaikki vuorosanat on laulettu! Musiikin on säveltänyt Szófia Tallér.

Kornél Mundruczó: Delta (2008, 96 min)

YLE Teema, to 10.12.09 klo 21.50

Hiljainen nuorimies palaa pitkän poissaolon jälkeen kotiinsa Tonavan suistoalueelle, missä hän tapaa uuden miehen kanssa elävän äitinsä ja sisarensa, josta ei ollut tiennyt mitään. Elokuva ja  siinä keskeiseksi elementiksi muodostuva talonrakentaminen on kuvattu samaan hitaaseen ja mukanaan vievään tyyliin kuin miten viereinen joki virtaa. Puhdas luonto ja sisarusten suhde saavat vastaansa yhteisön ahdasmielisyyden ja väkivaltaisuuden. Pääosissa muusikkona tunnettu Félix Lajkó ja myös Johannassa nähty Orsi Tóth.