MUSIIKKI

Réka Szilvay ja Beethoven

Réka Szilvay ja Heini Kärkkäinen soittavat Ludwig van Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle viiden konsertin sarjana 1900-luvun merkittävillä teoksilla yhdistettyinä. Beethoven PLUS alkaa 14.10., 27.11.12 ja 29.1.13 klo 19.00 Sibelius-Akatemian konserttisalissa, Pohjoinen Raitatiekatu 9, pidettävillä konserteilla.

Suomen Kodály-kuoro 20 v.

Suomen Kodály-kuoron 20-vuotisjuhlakonsertti Helsingin kaupungintalon juhlasalissa 27.10.12 klo 14.00. Johtaa Kaisa Sidoroff, ohjelmassa unkarilaista ja suomalaista kuoromusiikkia. Vapaa pääsy, liput ennakkoon Virka-infosta 20.10. alkaen.

András Schiff ja Bartók-festivaali

Unkarilainen pianovirtuoosi András Schiff soittaa RSO:n vieraana kolmen illan aikana (14.12., 19.12 ja 20.12.) kaikki Bartókin konsertot. Unkarinjuutalaista sukua oleva Schiff tunnetaan intohimoisesta suhteestaan Bartókin musiikkiin. Niin ikään hänet tunnetaan ihmisoikeuksien ja suvaitsevaisuuden puolestapuhujana. Konsertin jälkeen András Schiff ja Sakari Oramo keskustelevat Bartokista Konserttisalissa.

 

NÄYTTELYT

Wallenberg-muistonäyttely

Lähetystösihteerinä Budapestissa toiminut ruotsalainen diplomaatti Raoul Wallenberg pelasti toisen maailmansodan aikana kymmeniätuhansia juutalaisia antamalla heille suojapassin ja näin pääsyn Ruotsiin. Wallenberg itse katosi, kun neuvostojoukot pidättivät hänet tammikuussa 1945. Wallenbergin, jonka syntymästä on 100 vuotta, muistonäyttely on esillä Helsingin yliopiston uudessa kirjastossa 27.10.-17.11.12 kirjaston aukioloaikoina, Fabianinkatu 33. Näyttelyn avaavat 26.10. klo 13.30 ministeri Zoltán Balog ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Järjestäjät Unkarin suurlähetystö ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus.

Rita Koralevics

My nest is my home – Rita Koralevicsin grafiikkaa ja objekteja 21.9.-26.10.12 Galleria U:ssa, Kaisaniemenkatu 10.
”Taiteeni on myös oma tarinani, jonka tuon kaikkien nähtäväksi, oli kyse
sitten perheestä, rakkaudesta, kodista tai muistoistani.

László Haris

Vizsolyin Raamattu – László Harisin valokuvia 7.11.-7.12.12 Galleria U:ssa.

Vesmasen ja Kozárin Lyhty

Helsingin Etelä-Hermannin uudessa kaupunginosassa Eläinlääkärinpuistossa loistaa sisustusarkkitehti Esa Vesmasen ja kuvataiteilija Hilda Kozárin suunnittelema taideteos Lyhty. Lyhdyn valkoinen väri heijastaa päivällä auringon valoa ja illalla teoksen oma valaistus luo turvallisen piirin puiston keskelle. Lyhty toimii myös varauloskäytävänä.

Kozárin pistekirjoituspenkki

Hilda Kozári on suunnitellut myös Vantaan Leinelään teoksen puistokalusteen osaksi. Kyseessä on taiteilijan moniaistillisuuslinjaa jatkava pistekirjoitusornamentti osana puiston penkkiä.

 

DESIGNIA, ETNOPOPPIA JA KÄSITYÖTÄ

Finno-Ugric Design Day

Sukukansojen ystävät, suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto MAFUN, Viron taideakatemia ja U-Turn NGO järjestävät sukukansapäivänä 20.10.12 klo 11-15 suomalais-ugrilaista designia käsittelevän tapahtuman Kulttuurien museossa. Tilaisuus on englanninkielinen. Lisätietoa fudesignday@nullgmail.com.

Etnopoppia

M. A. Castrénin seuran sukukansapäivässä 20.10. klo 18-22 olutravintola Villissä Wäinössä, Kalevankatu 4, on teemana etnopop-musiikki. Esiintyjiä odotetaan ainakin Virosta, Saamenmaasta, Karjalasta ja Udmurtiasta.

Unkarilaisista kansanpuvuista

Dosentti Ildikó Lehtinen luennoi 23.10. klo 18.00 aiheesta Nahka ja sarka unkarilaisissa kansanpuvuissa Helsingin työväenopistossa Malmitalolla, Ala-Malmin tori 1 B. Vapaa pääsy. Rikkaasti kirjonnalla koristellut sarkaviitat ja nahkavaatteet kuuluivat ennen talonpoikien juhlapukuun, nyt ne ovat Unkarin tasangolla paimenten tunnusmerkki.

Vitriininäyttelyitä

Unkarilainen käsityön rikkaus – Helsingin työväenopiston eri opetuspisteissä vitriininäyttelyitä 22.10.-16.11.12. Lisätietoa 22.10. alkaen

Käsitöitä Unkarista -näyttely on esillä Wellamo-opistossa, Aikuiskoulutuskeskuksen aulavitriinissä, Kirkkokatu 16, Lahti. Avoinna 22.10.-2.11.12. Aukioloajat:

Unkari – käsityön maa

Tyyne-Kerttu Virkki seminaari 20.11.12 klo 13-17 Kulttuurien museossa, Tennispalatsi, Helsinki.
Ohjelmassa mm. Unkarin käsityötaide idän ja lännen välissä, luennoitsijana FT Ildikó Lehtinen ja unkarilaisia käsitöitä Laila Kindtin kokoelmista. Osallistumismaksu 15 € (sis. kahvitarjoilun), Virkki-museon ystävät 12 €. Ilmoittautumiset 15.11. mennessä virkki-museum@nullkolumbus.fi.

Kierrätysfarkkunäyttely

Monitoiminaiset Judit Csoszánszki ja Edina Rudner työskentelevät mm. Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa Ekopuodissa. Re-Jeans kierrätysfarkkunäyttely EkoPuodin galleriassa 31.8.-31.10.12.

 

KIRJALLISUUS

Kirjauutuuksia ja Helsingin kirjamessut

Lokakuisten Helsingin kirjamessujen (25.-29.10.2012) maateemana on Unkari. Tänä vuonna ilmestyy ennätysmäärä unkarilaista kirjallisuutta: romaaneja, novelleja, runoja, lasten kuvakirja ja nuortenkirja sekä tietokirjoja. Unkarin kirjallisuus ja kulttuuri ovat esillä useissa keskusteluissa kirjamessujen lavoilla ja Unkarin omalla osastolla (osasto 6d87). Odotettuja kirjailijavieraita ovat mm. Vilmos Csaplár, Péter Esterházy, Sándor Zsigmond Papp ja György Spiró. Suomi-Unkari Seura on mukana Unkarin-osastolla mm. esittelemässä Unkaria helposti -oppimateriaalia. Seuralla on myös oma lavaohjelma, jossa keskustelun aiheena ovat maittemme väliset kulttuurisuhteet ja mielikuvat toisistamme.

 

ELOKUVA

Unkarilaisen elokuvan sarja

Unkarin kulttuurikeskuksen ja Suomi-Unkari Seuran Unkarilaisen elokuvan sarjassa nähdään marraskuussa kaksi kehuttua tuoretta elokuvaa, Attila Gigorin A Nyomozó/Investigator (2008) ja Simon Szabón Papírrepülők/Paper Planes (2009). Kolmas elokuva varmistuu piakkoin. Vapaa pääsy.