NÄYTTELYITÄ

8.10.2014-11.1.2015 Victor Vasarely: Optisia maalauksia

Espoon modernin taiteen museossa EMMA:ssa saa nauttia kineettisen ja optisen taiteen suurmiehen, Victor Vasarelyn (1906 Pécs-1997 Pariisi) teoksista. Näyttely käsittää Vasarelyn vaikuttavia, silmää harhauttavia teoksia vuosilta 1948-79. Taiteilija yhdistelee huimasti värien kontrastia ja geometrisiä kuvioita. Yhteistyössä ovat mukana Brysselin Musée d´Ixellesin ja Zürichin Museum Haus Konstruktiv.

EMMA, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Espoo

www.emma.museum/vasarely

12.-30.11.2014 Sándor Vály: Selection from an artist’s life

Sándor Vályn töitä on esillä Suomen Kuvanveistäjäliiton gallerissa. Galleria Sculptor, Eteläranta 12, Helsinki

www.sculptors.fi

24.10.-20.11. László Nádas: Pullopostia

Muotoilija, kuvanveistäjä ja graafikko László Nádasin grafiikkaa. Nádas tahtoo taiteellaan kertoa lapsenlapselleen ja muille nuorille vuoden 1956 vallankumouksen herättämistä ristiriitaisista tunteista. Galleria U, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, avoinna ma-pe klo 10-18. Kaisaniemenkatu 10, Helsinki.

30.10.-20.11. Doron Ritter: Unkarinkieliset juutalaiset Israelissa

Unkarin holokaustin muistovuoteen liittyen valokuvataiteilija Doron Ritterin näyttely Israelin unkarinkielisistä juutalaisista. Yhteisöt ovat asuneet Israelissa jopa keskiajalta asti, mutta säilyttäneet silti kielensä ja perinteensä. Perhepotretteja, rabbeja, katunäkymiä, historiaa ja nykypäivää esittelevä näyttely UKTK:n Käytävägalleriassa.

27.11.2014-9.1.2015 Yrjö Liipolan veistotaidetta

Yrjö Liipola oli monumenttipatsaistaan tunnettu kuvanveistäjä, jonka taidetta on nähtävillä useissa suomalaisissa kaupungeissä sekä Budapestissä (Vaaniskelija). Suuren osan töistään Unkarissa tehnyt Liipola toimi Suomen ja Unkarin suhteiden edistäjänä mm. konsulina. Hänen muistolaattansa on nähtävillä Budapestin Vörösmarty-aukiolla.

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskukseen tulee kuvanveistäjän taiteesta edustava otos Yrjö Liipolan taidemuseosta.

17.12.2014-11.1.2015 István Orosz: Piirretty aika

Porvoon pääkirjastossa on vuodenvaihteessa esillä maalarin, julistetaiteilijan, graafikon ja animaatioelokuvien tekijän István Oroszin taidetta. Orosz pohtii teostensa illuusioilla ajan ja ajattomuuden käsitettä. Punaisena lankana on hänen ajatuksensa ”Pystynkö piirtämään sellaista, jota en voi kuvitella?” Orosz antaa katsojalle, tämän silmille ja mielikuvitukselle, erityisen roolin taideteoksen luomisessa.

Avajaiset ti 16.12. klo 17.30-18.30 Porvoon pääkirjastossa, Papinkatu 20.

KONSERTTEJA

8.11. Modernia musiikkiteatteria Tampereella

Useissa suosituissa musikaaleissa esiintynyt palkittu tenoribaritoni Géza Egyházi pitää ensimmäisen soolokonserttinsa Suomessa. Vuonna 2008 Egyházi äänestettiin Unkarin suosituimmaksi musikaalinäyttelijäksi. Mukana mezzosopraanot Johanna Kalmari ja Leena Rousti sekä pianisti Jukka Nykänen. Konsertin järjestää Eclipsis ry.

la 8.11. klo 15 Kreivin muotokuva – näyttämömusiikin aatelia Tampereen Vanhan kirjastotalon musiikkisalissa (Keskustori 4)

Liput www.netticket.fi, alk. 24,50 € (sis. toimituskulut).

8.11. Söndörgő Etnosoi-festivaaleilla Helsingissä

Monipuolisen balkanilaista musiikkia soittavan Söndörgő-yhtyeen ensiesiintyminen Suomessa nähdään Etnosoi!-festivaaleilla. Rockiin ja kansanmusiikkiin taipuvaan kokoonpanoon kuuluvat Áron Eredics (tamburat, darbuka, laulu), Benjamin Eredics (tamburat, trumpetti, laulu), Dávid Eredics (klarinetti, saksofoni, kaval, tamburat, laulu), Salamon Eredics (harmonikka, paimenhuilu, hulusi, tamburat) sekä
Attila Buzás (tamburat, tapan, laulu).

Söndörgőn jäsenet ovat tavattavissa Meet the artist -tapahtumassa la 8.11. klo 13-14 Kirjasto 10:ssä (Elielinaukio 2G, Helsinki). Samalla muusikot luennoivat aiheesta ”The lost music of the Balkans”.

Söndörgőn konsertti la 8.11. klo 19 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48, Helsinki), liput: 20/17 €

Yhtyeen kotisivut: www.sondorgo.hu

29.-30.11. Antal Zalai Lahdessa

Nuori viuluvirtuoosi Antal Zalai esittää kaksi konserttia Avauksia-kamarifestivaaleilla 29.11. ja 30.11. (Kalevi Aho -sali, Hämeenkatu 4, Lahti). Ohjelmistossa mm. Paganinin 24 kapriisia sooloviululle.

Zalain kotisivut: www.antalzalai.com

4.12. Schema-kvartetti ja László Süle Helsingissä

Pianisti László Süle sekä Schema-kvartetti eli Csilla Szilvay (sello), Helmi Horttana (viulu), Elisa Rusi-Matero (viulu), Matleena Vehmaa (alttoviulu) konsertoivat yhdessä. Illan aikana kuullaan Sülen sävellyksiä sekä jazzia ja klassista musiikkia.

To 4.12. klo 18 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa. Käsiohjelma 5 €, tuotto menee suoraan esiintyjille.

10.12. Kodály-kuoron joulukonsertti Helsingissä

Suomen Kodály-kuoron joulukonsertti Munkkiniemen kirkossa (Tiilipolku 6, Helsinki) ke 10.12. klo 18.30, liput 10 e.

TEATTERI

Tamás Ascherin ohjaama Vanja-eno Helsingin Kaupunginteatterissa

Helsingissä oli syyskuussa kaksi Vanja-enon ensi-iltaa, Paavo Westerbergin debyyttiohjaus Kansallisteatterissa ja unkarilaisen ohjaajamestarin Tamás Ascherin ohjaus Helsingin kaupunginteatterissa. Vanja-eno on Anton Tšehovin komedia, ”tuhlatun elämän klassikko”. Ascherin ohjaus on tehnyt vaikutuksen aiemmin myös Sydney Theatre Companyn esittämänä New Yorkissa ja Washingtonissa. Helsingissä rooleissa ovat suomalaisen teatterimaailman huippunimet kuten Santeri Kinnunen, Martti Suosalo ja Esko Salminen. Loppuvuoden näytökset ovat lähes loppuunmyytyjä, mutta kevään näytöksissä on vielä tilaa. Liput 27-44 €, www.lippu.fi

www.hkt.fi

ELOKUVIA

Unkarilaisen elokuvan sarja

Unkarilaisen elokuvan sarjassa Kino Engelissä nähdään marraskuisina lauantaina taas kaksi unkarilaista elokuvaa.

la 8.11. klo 14.00 Krisztina Deák: Aglaja (2012) Sirkustaiteilijaperheen pako länteen 1980-luvulla.

la 15.11. klo 14.00 Péter Bergendy: A vizsga / The Exam (2011). Lojaalisuus koetuksella kylmän sodan vuosina.

Elokuvissa englanninkieliset tekstit. Kino Engel, Sofiankatu 4, Helsinki.

Järjestäjät Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus ja Suomi-Unkari Seura. Vapaa pääsy!

OOPPERA

Herttua Siniparran linna

Béla Bartókin säveltämää oopperaa Herttua Siniparran linna (A kékszakállú herceg vára) näytetään Finnkinossa ’ooppera live’-esityksinä New Yorkin Metropolitanista yhdessä Tšaikovskin Jolanta-oopperan kanssa. Osissa nähdään Nadja Michael (Judith) ja Mihail Petrenko (Siniparta). Tekstitys englanniksi.

Ensiesitys la 14.2.15 klo 19.30 Finnkinon Maxim I:ssä Helsingissä, Plevnassa Tampereella ja Kinopalatsissa Turussa. Encore-esitykset näillä näkymin ti 17.2.15 klo 18 ja la 21.2.15 klo 12.

www.finnkino.fi