TEATTERIA

Lipusta revitty tähti – KokoTeatterin lisäesitykset tammikuussa

 

”Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”. – Gandhi

Lipusta revitty tähti on KokoTeatterin pienimuotoinen mutta painava näytelmä. Näyttämölle tuodaan nopeassa tempossa historian kipukohtia: Miklós Gimes Budapestissä 1956, Jan Palach Prahassa 1968, Yrjö Kallinen Suomenlinnan vankileirillä 1918, Betty Peltonen (joka muistetaan myös aktiivisena Suomi-Unkari Seuran jäsenenä) valtiollisen poliisin kuulustelussa 1943 ja Anna Politkovskaja Moskovassa 2006.

Ohjaus Helena Kallio

Käsikirjoitus ja näyttelijät Helena Kallio, Heikki Kylänpää, Jussi Nikkilä ja Anna Veijalainen

Loistavat kritiikit ja yleisöpalautteet saaneen näytelmän lisäesitykset tammikuussa:

ti 19.1.,to 21.1.,ti 26.1. ja pe 29.1.kaikki klo 19.00

Liput 20/12e

p. 050 321 9919, toimisto@nullkokoteatteri.fi

KokoTeatteri ja baari, Unioninkatu 45 (sisäänkäynti Siltavuorenranta 18), Helsinki

Esityksestä kirjoitettuja arvioita, kuvia ja muuta lisätietoa: http://www.kokoteatteri.fi/performance.php?id=42

www.kokoteatteri.fi

Teatterivierailu Espoossa  –  Béla Pintér & Company: Gyévuska (tyttö)

Runollista ja koskettavaa musiikkiteatteria toisen maailmansodan tapahtumista

Pari vuotta sitten Helsingissä Unkarin kulttuuriviikolla Béla Pintérin teatteriryhmä ihastutti Korcula-esityksellään. Ryhmä vierailee nyt tammikuun lopussa Espoon Kaupunginteatterissa. Gyévuska käsittelee unkarilaisten tilannetta Euroopan natsimiehityksen aikana. Esitys on huikaisevan runollinen, mutta samalla raju ja kipeä, sillä aihe on edelleen avoin haava unkarilaisten historiassa.

Näytelmä alkaa kohtauksella, jossa mustiin univormuihin puetut sotilaat seisovat rivissä näyttämöllä. Heidän joukostaan erottuu selvästi juutalaisen miehen hahmo. Miehen asu on harmaa ja jalat kääritty riepuihin. Hän tuo mieleen yhtälailla sotamies Svejkin kuin suomalaisen rivisotilaan talvisodan pakkasissa – tavallisen pienen ihmisen historian julmissa pyörteissä.

Suurin osa musiikista pohjautuu sodanaikaisiin unkarilaisiin hitteihin. Näyttelijät laulavat vuorosanansa läpi koko näytelmän. Pintér yhdistää Gyévuskassa operettia ja draamaa erikoisella tavalla: kaikki on koreografisesti harmonista ja visuaalisesti tasapainoista, mutta samalla tunnelma enteilee kaiken aikaa jotain hirveää tapahtuvaksi.

Traagisista tapahtumista huolimatta Gyévuska on katsojalle armollinen esitys, joka päättyy valoisiin, optimistisiin tunnelmiin. Aina on toivoa. Sodasta huolimatta elämä jatkuu.

Käsikirjoitus ja ohjaus Béla Pintér, musiikki Benedek Darvas, lavastus Péter Horgas, puvut Mari Benedek.

Vierailu Espoon kaupunginteatterissa / Louhisali

(Kulttuurikeskus, Kaupinkalliontie 10, Tapiola)

to 28.1. klo 19.00

pe 29.1. klo 19.00

la 30.1. klo 15.00

Esityskieli unkari, tekstitys suomeksi.

www.espoonteatteri.fi

Keväällä Seinäjoella  –  musikaalikomedia Ninotška

Mukaansatempaavaa musiikkia ja suuria tunteita kohtalokkaana vuonna 1939

Ninotškan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1939. Näyttämönä on pariisilainen loistohotelli, jonne kolme neuvostohallituksen edustajaa on lähetetty neuvottelemaan ruhtinatar Orlinovan omaisuuden palauttamisesta Venäjälle. Keväinen Pariisi, sen kabareet ja kaunottaret heittävät venäläismiekkosten tielle houkutuksiaan. Niinpä Moskova lähettää kurinpalauttajaksi nuoren ja tulisieluisen naisen, komissaari Nina Jakušovan, jota ystävät kutsuvat Ninotškaksi.

Unkarilaisen Menyhért Lengyelin kirjoittama vauhdikas komedia kertoo ajasta, jolloin syreenit kukkivat Pariisissa ja maailma uskoi vielä tulevaisuuteen. Lengyel osasi käsitellä vakaviakin asioita koomisesti ja kirjoittaa pulppuilevan kevyttä dialogia. Kuuluisin Ninotska oli Greta Garbo vuonna 1939 valmistuneen Ernst Lubitschin ohjaaman elokuvan pääosassa.

Sovitus ja ohjaus Vesa Tapio Valo, musiikki Iiro Ollila, nimiroolissa Liisu Mikkonen

Seinäjoen Kaupunginteatteri, Alvar Aallon katu 12

Ensi-ilta la 30.01.2010 klo 19.00

www.seinajoenkaupunginteatteri.fi

Operetti jatkaa Suomen Kansallisoopperassa  –  Lehárin Iloinen leski

Rahaa, rakkautta ja valsseja

Franz Lehárin operetin Iloinen leski esitykset jatkuvat Suomen Kansallisoopperassa jälleen keväällä 12.4.10 alkaen. ”Raha ja rakkaus kietoutuvat politiikkaan loistavassa ympäristössä operetin parhaiden perinteiden mukaisesti. Komediaa siitä syntyy, ja satiiriakin”, luonnehtii esitystä ohjaaja Jussi Tapola.

www.operafin.fi