Suomi-Unkari-lehden numero 2-2020 on ilmestynyt.

Lehdessä esitellään elokuussa 10 vuotta täyttävä unkarilainen kuvaportaali Fortepan, joka tuo yksityiset valokuvat yhteisiksi. Fortepanista ovat myös lehden kannen valokuvat unkarilaisten kesänvietosta eri vuosikymmenillä.

Suomalaisena Unkarissa ja unkarilaisena Suomessa -sarjassa esittäytyvät tällä kertaa Maria ja Péter.

Kirjallisuuteen liittyvät Mika Waltarin Unkarin-matkaa ja Yhden miehen juna -kirjaa käsittelevä artikkeli sekä Budapest noir -sarjan uusin osa.  Levylautaselta-sarjan aloittaa underground-musiikista ja Európa Kiadó -yhtyeestä kertova juttu.  Kielipalstalla kotoillaan ja opiskellaan käsitöihin ja nikkarointiin littyvää unkarin sanastoa. Unkarilaisesta huumorista ovat tällä kertaa esillä eri kulttuureihin ja kansanryhmiin liittyvät vitsit.

Pientä unkarilaista kylää esittelevässä sarjassa tutustutaan maatalouden ja metsästysalan yrittäjiin ja Budapestin kaupunginosista on esillä Józsefváros, ”Nyócker”.

Matkailukohteena esitellään Romanian unkarilaisalue Vajdaság, josta löytyy Itävalta-Unkarin tunnelmaa balkanilaisella vivahteella. Lehden Tonava-sarja täydentyy Tonavan suojelua ja kestävää käyttöä käsittelevillä artikkeleilla.

Lehdessä julkaistava karanteenipäiväkirja vie Budapestin kevääseen ja koronaepidemian ensimmäisten kuukausien tunnelmiin, toisessa artikkelissa kirjoitetaan Unkarin hallinnasta poikkeusvaltuuksin. Ajankohtaiseen vuoden 1920 rauhansopimuksen vuosipäivään liittyvät artikkelit historian kipupisteestä Trianonista sekä Suur-Unkarista ja nationalistista symboliikasta unkarilaisten arkipäivässä.

Lehden sisällys löytyy tästä.

Seuran jäsenet saavat lehden jäsenetuna. Suomi-Unkari-lehden voi myös tilata (vuosikerta 30 e) itselle tai vaikka ystävälle.

Lähetä sähköpostia:
toimisto@nullsuomiunkari.fi