ELOKUVA

István Szabón elokuvia Helsingissä 12.5.-13.6.09

István Szabó koki elokuvaopiskelijana Unkarin kansannousun pyörteet ja uuden aallon vaikutteet. Hänen retrospektiivissaan tulee esiin alkuvaiheen lyyrisyys (Isän varjossa), historiallisen draaman taju (Mephisto) ja ironisen ihmissuhdekuvauksen taide (Being Julia), kirjoittaa Antti Alanen elokuva-arkiston verkkosivuilla. Elokuvateatteri Orionin sarjassa nähdään näiden lisäksi mm. keskeiset työt Elokuva rakkaudesta, Palomiehenkatu 25, Keltainen raitiovaunu ja Luottamus.

 

NÄYTTELYT

Sándor Vályn näyttely 18.5.-30.6.09

Galleria U, Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Avoinna ma-pe klo 10-18

Sadantuhannen vuoden yksinäisyys

Jos tilanne ja tarve vaatisi, yhteiskunta ompelisi Van Goghin maalauksista hiili- tai leipäsäkkejä. Näin taide muuttuisi hyödylliseksi yhteiskunnan silmissä, toteaa Sándor Vály.

Tekla Vályn valokuvia 18.5.-30.6.09

UKTK:n käytävägalleriassa

 

MUSIIKKI JA TANSSI

Wäinö Aaltosen museon konserttisarja, Turku

19.5.09 klo 19.00 päätöskonsertissa Titel Iacovache-Panan salonkiorkesteri soittaa mm. Jenő Hubayn musiikkia.

Konsertti Hämeenlinnassa 2.6.09

2.6. klo 19.00. Hämeenlinnan kaupunginorkesteri konsertoi Hämeenlinnan Palokunnantalolla. Kapellimestarina Huba Hollókői ja solistina trumpetisti Zoltán Kövér. Ohjelman pääosan muodostaa Joseph Haydnin sinfoniat nro. 22 ja nro. 26 Itävalta-Unkarin keisarikunnan säveltäjämestarin juhlavuoden kunniaksi. Konsertin yhteydessä on esillä unkarilaista nykytaidetta. Liput ovelta: 15 e (norm.), 10 e (eläkeläiset ja opiskelijat), 5 e (alle 12 v.).

Riihimäen kesäkonsertit 4.6.-10.6.09

6.6. klo 12 Granitin aukio, maistiaisia illan salonkiorkesterin konsertista, unkarilais-romanialaista musiikkia esittää pariskunta Andrea Kocsis (sähköpiano) ja Titel Iacovache-Pana (viulu)

6.6. kl 18.00 Kino Sampo

Viulu soi romantiikkaa. Unkarilais-romanialaista musiikkia esittävässä salonkiorkesterissa esiintyvät mm. Andrea Kocsis ja Titel Iacovache-Pana.

Keravan jazzfestivaalit 4.-7.6.09

6.6. klo 16.00 László Sülen uusia sävellyksiä kantaesityksenä Kerava jazzfestivaalien toisessa pääkonsertissa Keuda-talolla. Bändissä soittavat Pentti Lahti, László Süle, Hannu Rantanen ja Scarbantia String Quartet.

Kuopio tanssii ja soi 11.6-17.6.09

16.6. klo 18.00 Kuopion musiikkikeskuksessa kahden naiskoreografin illassa nähdään toisena esityksenä tanssija-koreografi Andrea Ladányin ja perkussionisti Gergő Borlain show BL-production.

Unkarilaista musiikkia ja tanssia Turussa 22.7.-26.7.09

Aurajokirannassa esiintyy unkarilainen mustalaisorkesteri. Perinteisen mustalaismusiikin lisäksi kuullaan myös jazzia. Unkarilainen kansantanssiryhmä säestäjineen esittää perinteisiä kansantansseja. Markkinatorilla ja grillissä on tarjolla myös unkarilaisia makuja.

Lohtajan XXXI kirkkomusiikkijuhlat 26.7.-3.8.09

26.7 Avajaisjumalanpalvelus klo 10.00

Ohtakarin avajaisjumalanpalveluksessa esiintyy mm. kanttori János Gyülvészi.

2.8. Juhlaviikon päätösmessu klo 10.00

Messu pidetään Kokkolan kirkossa ja on kaksikielinen. Messussa esiintyy esim. János Gyülvészi, tällä kertaa urkurina.

9.8. sunnuntai-iltana pidetään festivon päätöskonsertti Buenos Airesista Budapestiin Rauma-salissa. Kuultavissa on mm. unkarilaissyntyinen Ernst von Dohnányin Sextetto C-duuri.

 

KIRJALLISUUS

Lahden kirjailijakokous 14.6-16.6.09

Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa yhtenä ulkomaisena osallistujana Krisztina Tóth. Messilässä pidettävän kokouksen teemana ”toisin sanoen”. Yleisöllä on vapaa pääsy keskusteluihin ja runoiltaan.

*

Tapahtumatiedot ovat alustavia. Muutokset mahdollisia ja jopa todennäköisiä, joten tiedot kannattaa aina tarkistaa järjestäjiltä!