Marjatta Manni-Hämäläinen

Unkarilaisen elokuvan sarjassa nähdään syksyllä ’iloa ja hulluutta’, kolme rentoa, ironista ja absurdia elokuvaa.

Kino Engel 1
Sofiankatu 4, Helsinki

Esitykset lauantaisin klo 14.00
Tekstitys englanniksi tai suomeksi ja ruotsiksi
Vapaa pääsy

 

26.10. klo 14.00  Róbert Koltai: SOSE HALUNK MEG / We Never Die (1993)

Käsikirjoitus: Gábor Nógrádi ja Róbert Koltai; kuvaus: Gábor Halász; musiikki: László Dés; lavastus ja puvut: Gyula Pauer

Pääosissa: Róbert Koltái (Gyuszi), Mihály Szabados, Tamás Jordán, Kathleen Gáti, Gábor Máté, Lili Monori, Andor Lukáts.

Kesto 88 min. Väri. Engl. tekstit.

Näyttelijänä tunnetun Róbert Koltain esikoisfilmi palautti aikanaan uskon unkarilaisen elokuvan kotimaiseen menestykseen – hauskuuttamaan pyrkivä elokuva voi olla myös hyvä. Filmi on joustavasti ohjattu ja hyvin näytelty; pääosaa esittävällä ohjaajalla on tuntumaa henkilöohjaukseen. Elokuva alkaa uraansa päättävän näyttelijän hetkestä 1990-luvulla, ravikilpailuista ja vedonlyönnistä. Se sukeltaa kuitenkin pian hänen nuoruuteensa 1960-luvulle, Gyuszi-sedän, kiertävän vaateripustinkauppiaan ja armoitetun naistennaurattajan mukaan markkinoiden ja raviratojen vertaansa vailla olevaan tunnelmaan. Elokuva on ratkiriemukas kuvaus nuorenmiehen matkasta enon kanssa markkinoille – ja aikuisuuteen. Gábor Presser laulaa Nagy utazás -tunnusmelodian ’suuresta matkasta’.

 

2.11. klo 14.00 György Szomjas: KÖNNYŰ TESTI SÉRTÉS / Lieviä ruumiinvammoja (1983)

Käsikirjoitus: György Szomjas, Miklós Vásárhelyi, Ferenc Grunwalsky; kuvaus: Ferenc Grunwalsky; musiikki: Tamás Somló

Pääosissa: Károly Eperjes (Csaba, Péter Andorai (Miklós), Mariann Erdős (Éva), Gergely Bikácsy, Erzsi Cserhalmi

Kesto 90 min. M-v. Suom. tekstitys.

György Szomjas tunnetaan rennosta otteestaan ja rosoisesta tyylistään. Oli uutta kuvata arkea ja sosiaalisia konflikteja reippaan ironisesti. Kolmiodraaman keskushenkilö on äkkipikainen nuorimies Csaba, joka vankilan jälkeen löytää vaimonsa asumasta toisen miehen kanssa. Alkaa viivytystaistelu yhteisestä asunnosta: kenen pinna pettää ensimmäisenä? 1980-luvun Budapestin rapistuviin kortteleihin sijoittuva filmi on paikoin hulvaton (nokkela sanailu, työnantajan päätön höpinä jne.) ja hyvin näytelty. Szomjasin ja kuvaaja Grunwalskyn intiimiä ja kokeellista tyyliä leimaa kaksi tehokeinoa: väliin leikatut kommentit, joita päähenkilöistä tekevät monenmoiset ’todistajat’ (mm. tunnettu elokuvakriitikko uteliaana naapurina) ja toistot, jotka aina hiukan uudesta näkökulmasta valottavat avain-kohtauksia. Elokuva yllätti tuoreeltaan voittaessaan helsinkiläisen elokuvakerho Clickin äänestyksessä kauden parhaat pisteet – saa nähdä, miten se kolahtaa yleisöönsä nyt reippaat parikymmentä vuotta myöhemmin.

 

9.11. klo 14.00 András Szőke: EURÓPA KEMPING / Europa Camping (1992)

Käsikirjoitus: András Szőke, Mária Dobos, Gábor Ferenczi, András Szőken ideasta

Kuvaus: György Pálos; musiikki: Zoltán Polyák, Ádám Dévényi, puvut ja lavastus: Mária Dobos

Pääosissa: Sándor Badár, János Horváth, András Szőke, Gábor Ferenczi, Péter Forgács, Gábor Harsai, Ágnes Kovács

Kesto 72 min. Väri. Engl. tekstit.

Európa Kemping on iloisten veikkojen tekemä, virtuoosimainen ja absurdia huumoria tulviva ilottelu, pienellä porukalla kuvattu ’amatöörifilmi’, täynnä kohellusta ja yllättäviä kuvakulmia. Mukana repliikkejä tyyliin ’Älä vielä, ei sun vielä pitänyt sitä sanoa’. Kuuluupa elokuvassa suomenkielinenkin repliikki… Szőke on muuten sarjan toisen ohjaajan György Szomjasin vetämän Kőbányan elokuvaklubin kasvatteja. Elokuvan päähenkilöinä on salaista tehtävää suorittamaan kutsuttu parivaljakko: ilmiömäinen Badár, siviilissäkin rautatieläinen, joka kuuluttaa ratapihan valvomosta suvereenisti junien pysähtymispaikkoja ja tekee samalla lähtöä ja kaverinsa, joka on jo tulossa koiravaljakon vetämine polkupyörävaunuineen. Ohjaaja itse esittää fetsitötterö päässään ystävällisestä maasta kotoisin olevaa kesävierasta, joka solkkaa liikuttavasti ’mamas änd papas… van män…’ Jokirannan idylliselle Eurooppa-leirintäalueelle on kätketty pommi ja rannalla on paljon harhauttavan pyöreitä vesimeloneja.

 

Järjestää
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus & Suomi-Unkari Seura