Marjatta Manni-Hämäläinen

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Suomi-Unkari Seuran 1980-luvulla aloitettu Unkarilaisen elokuvan sarja jatkuu. Keväällä 2014 nähdään kaksi huimaa matkaa, toinen vie uudelle vuosisadalle ja toinen tuntemattomaan. Viime syksyn sarjan miehisyyttä tasapainottavat nyt paitsi naispääosat myös toisen elokuvan naisohjaaja.

Kino Engel 1
Sofiankatu 4, Helsinki

Esitykset lauantaisin klo 14.00
Tekstitys englanniksi
Vapaa pääsy

 

5.4. klo 14.00 Ildikó Enyedi: AZ ÉN XX. SZÁZADOM / My Twentieth Century (1988)

Käsikirjoitus: Ildikó Enyedi; kuvaus:Tibor Máthé; musiikki: László Vidovszky; lavastus: Zoltán Lábas; puvut: Ágnes Gyarmathy;

Pääosissa: Dorotha Segda (Dóra, Lili ja äiti), Péter Andorai (Thomas Edison), Oleg Jankovszki (Z), Sándor Czvetkó (anarkistinuorukainen), Gábor Máthé (K)

Kesto 104 min. M-v. Engl. tektitys.

’Kahdeskymmenes vuosisatani’ on uudenvuodenaatosta 1899 alkava leikkisä ja kaunis satu. Orient Expressin kyydissä matkaavat toisistaan tietämättä identtiset kaksoset, Dóra ja Lili, feministi-anarkisti ja kurtisaani. Elokuva liikkuu ajassa ja tilassa ja kommentoi ilkikurisesti naisten roolia ja uuden vuosisadan keksintöjä.

Unkarilainen kriitikko Gergely Bikácsy toteaa Enyedin ensimmäisestä pitkästä elokuvasta, että se ei tukeudu perinteisiin ja on vailla vertailukohtaa unkarilaisen elokuvan historiassa. Siinä sulautuvat yhteen naiivi satu ja syvä filosofia, se on uskomattoman monimutkainen ja viehättävän yksinkertainen. Amerikkalainen Catherine Portuges on tutkinut elokuvaa psykoanalyysin ja feminismin kautta julkaisussa, jonka nimessä hän kutsuu psykoanalyysia ja elokuvaa keskieurooppalaisiksi kaksosiksi.

Filmi on yli 100-vuotiaan elokuvan lumoa, se voitti Cannesissa vuonna 1989 Kultainen kamera -palkinnon.

 

12.4. klo 14.00 Péter Gothár: A RÉSZLEG / The Outpost (1994)

Käsikirjoitus: Ádám Bodor ja Péter Gothár Bodorin kertomuksesta A részleg; kuvaus: Vivi Dragan Vasile; musiikki: György Selmeczi, György Orbán; leikkaus: Péter Timár, Eszter Majoros; lavastus: Zsolt Khell, Cristian Niculescu; puvut: János Breckl;

Pääosissa: Mari Nagy (Gizella Weisz), József Szarvas (Öcsi tai Petja), Mari Törőcsik (kertojan ääni)

Kesto 85 min. Väri. Engl. tekstitys.

’Osasto’ on visuaalinen tulkinta transilvanianunkarilaisen kirjailijan Ádám Bodorin kertomuksesta. Päähenkilö Gizella Weisz saa ylennyksen, hänet nimitetään uudelle asemapaikalle, osastolle. Lähdettävä on välittömästi, saattaja odottaa jo. Matkaa tehdään jeepillä, bussilla, resiinalla, jalan… Upea ja intensiivinen ’road movie’, jossa hehkuu itsekunnioitus.

Péter Gothár muistetaan ehkä parhaiten Megáll az idő/Myrskyn jälkeen -elokuvasta, joka tavoittaa upeasti 1960-luvun tunnelmat. Nyt nähtävä A részleg/’Osasto’ on parhaita 90-luvun unkarilaisia elokuvia. Se vie karulle matkalle kohti tuntematonta jossakin päin viime vuosikymmenten totalitaarista Itä-Eurooppaa.

Elokuva palkittiin mm. Unkarin filmiviikolla 1995 sekä parhaana elokuvana että parhaasta ohjaustyöstä, ja se sai myös ulkomaisten kriitikkojen palkinnon.

 

Eurooppalaisen elokuvan viikot 2014

Kolme vuotta sitten sarjassa nähty Viktor Oszkár Nagy’in Apaföld / Father’s Acre esitetään perjantaina 4. huhtikuuta myös Eurooppalaisen elokuvan viikoilla.

Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki
Vapaa pääsy.

4.4. klo 19.30 Viktor Oszkár Nagy: FATHER´S ACRE (Apaföld, 2009)
Käsikirjoitus: Viktor Nagy; ohjaus Viktor Oszkár Nagy; kuvaus: Tamás Dobos
Tamás Ravasz (poika), János Derzsi (isä), Andrea Nagy (Ági)
Kesto 80 min, väri, tekstitys englanniksi.

Uuden tekijän debyyttielokuva on visuaalisesti vahva ja psykologisesti herkkä. Minimalistinen kuvaus ja pääosan esittäjän hahmo tuovat mieleen helmikuussa 92-vuotiaana kuolleen mestarin, Miklós Jancsón varhaiset elokuvat. Vankilasta vapautuva isä ostaa palan karua maata toiveena aloittaa poikansa kanssa kaiken alusta ja istuttaa palstalle viiniköynnöksiä. Yksin pärjäämään joutuneen pojan on vaikea lähteä mukaan tilanteessa, johon lisäjännitettä tuo isän uusi suhde. -mmh