H u o m.  Aiemmista tiedoista poiketen Unkarilaisen elokuvan sarja jää tältä syksyltä väliin. Perinteinen sarja jatkuu taas keväällä 2013. Lisätietoa keväällä Suomi-Unkari Seuran ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen sivuilla.

 

Koulupoikia kaksoismonarkian Budapestissa

YLE Radio 1:n Epookki-sarjassa 5.11. kuultu ohjelma uusitaan sunnuntaina 11.11.12, ja se on kuunneltavissa YLE Areenassa joulukuun alkuun. Koulupojat taistelevat vanhassa Budapestissä tyhjästä tontista, mutta samalla on kyse oikeasta ja väärästä, petoksesta ja kunniasta. Millainen on teos, jonka tapahtumapaikoille tehdään pyhiinvaellusretkiä, jolle on omistettu leikkikenttä, ja jonka sankareista on veistosryhmä Paavalinkadun lähikortteleissa? Suomentaja Outi Hassi ja Maritta Alander-Valtonen keskustelevat Ferenc Molnárin nuortenkirjaklassikosta.

Koulupoikia kaksoismonarkian Budapestissa – Epookki Kulttuuritunnilla uusinta su 11.11. klo 12.05.

Ohjelma on kuunneltavissa YLE Areenassa:

http://areena.yle.fi/radio/1667494

Benedek Fliegauf: Just the Wind kuukauden elokuvana Orionissa

Benedek Fliegaufin ravisteleva Just the Wind (Csak a szél, 2012) on Orionin marraskuun elokuva. Elokuva palkittiin keväällä Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla. Elokuvan tarina seuraa pienessä unkarilaiskylässä asuvan romaniperheen elämää yhden päivän ajan. Fliegauf tuo taitavasti perheenjäsenet lähelle katsojaa. Niin äidin kuin teini-ikäisen tytön ja pikkupojankin tavalliseen arkipäivään heijastuu pelko paikkakunnalla tapahtuneista rasistisista murhista. Elokuvan inspiraationa ovat olleet tositapahtumat Unkarissa.

Just the Wind nimettiin syyskuussa Unkarin ehdokkaaksi Oscar-kisaan. Espoo Ciné esitteli elokuvan kotimaiselle yleisölle elokuussa.

Esitykset Kansallisen audiovisuaalisen arkiston eli KAVA:n elokuvateatterissa Orionissa (Eerikinkatu 15, Helsinki) marraskuussa la 10.11. klo 19.00, pe 16.11. klo 21.00, la 24.11. klo 19.00 ja ti 27.11. klo 19.00

Romanikuohuntaa Unkarissa

YLE Radio 1:n Romano mirits -sarjassa 4.11.12 esitetty ohjelma Romanikuohuntaa Unkarissa on kuunneltavissa YLE Areenassa 4.1.13 saakka. Tuovi Putkosen toimittamassa ohjelmassa vieraana ministeri Zoltán Balog. Kesto 14 min.

Ohjelma on kuunneltavissa YLE Areenassa:

http://areena.yle.fi/radio/1665796