Syksyllä 2014 sukukansapäivätapahtumissa on mukana unkarilaista ohjelmaa ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Helsinki 16.10.14 klo 18.00 alkaen Etnomusiikkiklubi, olutravintola Villi Wäinö

Huom. Muutos unkarilaiseen ohjelmaan:

Unkarilaisia säveliä etnomusiikkiklubille tuovat nuoret Aino Szalai ja Kristina Niiranen, jotka paikkaavat käsivamman vuoksi esiintymisensä perumaan joutunutta Katariina Záborszkia.

Itä-Helsingin musiikkiperuskoulussa viulunsoiton aloittanut Aino Szalai on sittemmin soittanut Helsingin Juniorijousissa ja erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Aino kuuluu viime syksystä alkaen Sinfoniaorkesteri Vivoon. Sibelius-lukiossa opiskeleva Aino Szalai on kaksikielinen ja isänsä puolelta 1/4-unkarilainen.

Maineikas Itä-Helsingin musiikkiopisto yhdistää Ainoa ja Suomalaisen yhteiskoulun lukiota käyvää Kristinaa. Molemmat ovat soittaneet viulua noin 10 vuotta ja soittavat myös pianoa.

Etnomusiikkiklubilla Aino ja Kristina soittavat Bartókin kansansävelmiin perustuvia duoja.

Illan esiintyjät ovat Aapo Ilves ja Alar Kriisa (Viro), Aino Szalai ja Kristina Niiranen (Unkari/Suomi), Suunta eli Anna-Kaisa Liedes, Kristiina Ilmonen ja Timo Väänänen (Suomi) sekä Glomas Group, joka koostuu Sibelius-Akatemian Glomas (global music) -maisteriohjelman kansainvälisistä opiskelijoista.

Lue lisää M. A. Castrénin seuran, Tuglas-seuran ja Suomi-Unkari Seuran järjestämästä etnomusiikkiklubista Tuglas-seuran sivuilta.

Turku 18.10.14 klo 10.00–14.00 Sukukansapäivä, Auroran kansalaisopisto

Keskustelua ja puheenvuoroja Suomen suvun hengessä ja hengestä. Ohjelmassa mm. professori Urpo Kivikarin puheenvuoro Unkarin nykypäivästä ja sukukansa-ajatuksen merkityksestä. Järjestäjät: Turun Tuglas-seura, Kaarinan Suomi-Unkari Seura, Liedon Suomi-Unkari Seura ja Turun Suomi-Unkari Seura.

Tampere 18.10.14 klo 12.00–17.00 Sukukansapäivä, Monitoimitalo 13

Suomalais-ugrilaisten kansojen yhteisessä juhlassa esiintyy mm. Duo Pustan Pojat (István Szalay ja György Balázs) ja Magdolna Kovács, joka kertoo csángó-unkarilaisista. Järjestäjät: Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut, Suomi-Venäjä-Seura ry, Rahvaan Musiikin Kerho, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu ry, Tampere Eesti Klubi ry, Tampere-Tartto-Seura ry, Tampereen Suomi-Unkari Seura ry ja Tampereen yliopiston perinteentutkimuksen oppiaine.

Helsinki 21.10.14 klo 18.00 Sukukansapäivän konsertti, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus

Konsertissa esiintyvät unkarilaiset Ágnes Enyedi (laulu, viulu) ja Soma Salamon (huilut), ranskalais-unkarilainen Baltazar Montanaro (viulu) sekä virolainen Karoliina Kreintaal (viulu, laulu).

*

M. A. Castrénin seura – jonka tavoitteena on luoda yhteyksiä ja edistää vuorovaikutusta Suomen sekä Venäjällä asuvien uralilaisia kieliä puhuvien kansojen välillä – vietti sukukansapäivää ensimmäisen kerran vuonna 1992. Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi antoi Helsingissä vuonna 2000 pidetyssä kokouksessaan suosituksen, että sukukansapäivää vietettäisiin lokakuun kolmantena lauantaina.

Suomi-Unkari Seura on osallistunut sukukansojen päivän viettoon mm. yhteistyössä M. A. Castrénin seuran ja Tuglas-seuran kanssa ja käsitellyt Suomi-Unkari-lehdessään esillä suomalais-ugrilaisia kansoja.