Unkarilaiset ovat ylpeitä keittiöstään ja leipomotuotteistaan. Unkarilaisissa perheissä on tapana laittaa lämmintä ruokaa joka päivä. Pakaste- ja valmisruoat eivät ole niin suosittuja kuin Suomessa. Arkisin laitetaan yksikertaisempaa ruokaa ja viikonloppuisin useamman ruokalajin ateria, johon kuuluu keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Viikonloppuisin vierähtää helposti koko aamupäivä ruoanlaiton parissa.
Arkiaamuisin käydään hakemassa tuoreita leipomotuotteita läheisestä leipomosta. Aamuisin maistuvat esimerkiksi voisarvi (kifli), sämpylä (zsemle), kaakaokierre (kakaós csiga), juustosarvi (sajtos kifli) ja pullapitko (kalács). Lounaan työssäkäyvät ja koululaiset syövät työssä ja koulussa. Lounas on maksullinen myös kouluissa. Työpaikoilla lounas monesti tilataan ateriapalvelufirmoista. Välipalaksi syödään taas leipomotuotteita tai voilepiä. Kokkaaminen alkaa vasta illalla töiden jälkeen.
Iltaisin laitetaan nopeasti valmistettavia lämpimiä ruokia kuten mannapuuroa (tejbegríz), riisipuuroa (tejberizs), munakasta (rántotta), tomaattipaprikahöystöä (lecsó), köyhiä ritareita (bundás kenyér), lämpimiä voileipiä (melegszendvics) ja makeita (!) pastaruokia (unikonsiemenpasta mákos tészta, saksanpähkinäpasta diós tészta tai manna-hillopasta grízes tészta).
Viikonloppuisin kokkaaminen saattaa kestää monta tuntia. Leivitetyt ruoat (rántott ételek) ovat monen perheen lempiruokia. Leivittäminen tapahtuu niin, että liha, vihannekset tai juusto pyöräytetään ensin jauhoissa (liszt), sitten vatkatussa kananmunassa (tojás) ja lopuksi vielä korppujauhoissa (zsemlemorzsa) ennen uppopaistamista. Monia erilaisia vihanneksia voi myös leivittää, kuten sieniä (gomba), kesäkurpitsaa (cukkini), kukkakaalia (karfiol), munakoisoa (padlizsán) tai kurpitsaa (tök).
Kuuluisimpien unkarilaisten ruokien perustana on öljyssä läpikuultavaksi ruskistettu sipuli (üvegesre pirított hagyma), johon lisätään paprikajauhoja. Varo ruskistamasta paprikajauhoa liikaa, koska se muuttuu helposti kitkeräksi! Näihin lisäämällä lihakuutioita alkaa gulassikeiton (gulyásleves) ja lihamuhennosten (pörköltek) teko. Gulassikeittoon tarvitaan naudanlihaa (marhahús) ja lihamuhennoksiin naudan-, vuohen-, kanan-, sian-, lampaan-, villisian-, saksanhirven tai villijäniksenlihaa (marha-, kecske-, tyúk-, disznó-, bárány-, vaddisznó-, szarvas-, nyúlhús).
Vihannesmuhennosten kuten peruna- ja kurpitsamuhennosten (krumplifőzelék, tökfőzelék) laittaminen alkaa samalla tavalla. Kun vihannekset ovat kypsiä lisätään suurus (habarás), joka tehdään sekoittamalla vettä, jauhoja ja hapankermaa (tejföl).
On olemassa myös toisenlainen ”paahdettu” suurus (rántás) jota valmistetaan öljyssä ruskistetuista jauhoista. Tällaista laitetaan useisin keittoihin ja herne-, herne-porkkana- ja pinattimuhennokseen (borsófőzelék, finomfőzelék, spenót).
Myös Unkarissa tehdään laatikkoruokia, esimerkiksi keräkaali- ja perunalaatikkoa (rakott kel, rakott krumpli). Ne valmistetaan eri tavalla kuin Suomessa, laittamalla ainekset kerroksittain vuokaan. Näiden tärkeä ainesosa on hapankerma.
Pääruokien lisukkeina tarjotaan pastaa, perunaa, vihanneksia ja erilaisia itse tehtyjä tuorepastoja (nokedli, galuska).
Unkarissa lisukesalaattina syödään paljon itse etikkaliemeen säilöttyjä vihanneksia, kuten etikkakurkkua (ecetes uborka), hapankaalia (savanyú káposzta), punajuurta (cékla) tai etikkapikkelsiä (csalamádé). Suolaisten ruokien kanssa syödään usein hedelmäsäilykkeitä (befőtt).
Unkarilaisesta ruonlaitosta voisi kertoa loputtomasti, mutta päätetään tällä kertaa kokoamalla lopuksi vielä lyhyt kokkaussanasto kielenopiskelijoille. Leipomiseen ja leivonnaisiin voimme paneutua vaikkapa seuraavalla kerralla.
SANASTO
reggeli – aamiainen, aamupala
ebéd – lounas
vacsora – iltapala, illallinen
reggelizik – syödä aamupalaa
ebédel – syödä lounasta
vacsorázik – syödä iltapalaa/illallista
tízórai, uzsonna – (aamupäivän) välipala, (iltapäivän) välipala
főz – kokata, laittaa ruokaa
recept – resepti
hozzávalók – ainekset
ízetlen – mauton
pirít – paahtaa
olajban süt – uppopaistaa
elkészít – laittaa, valmistaa
köret – lisuke
repce/napraforgó/olívaolaj – rapsi-/auringonkukka-/oliiviöljy
megsóz – lisätä suolaa
megcukroz – lisätä sokeria
nádcukor – ruokosokeri
megkóstol – maistaa
piros paprika – paprikajauhe
nyers – raaka
szakácskönyv – keittokirja
edény – astia
fazék – kattila
finom – herkkullinen
folyadék – neste
csípős – vahva, voimakas
pépesít, krémesít – soseuttaa
kavar – sekoittaa, hämmentää
összeturmixol – sekoittaa sauvasekoitimella
párol – hauduttaa, höyryttää
összenyom/présel – puristaa
előmelegített sütő – esilämmitetty uuni
felforral – kiehauttaa
leforráz – kaataa päälle kiehuvaa vettä
beáztat – liottaa
marinál – marinoida
pirít – ruskistaa, paahtaa
darál – jauhaa
felver – vatkata
szeletel – leikata viipaleiksi
allergia – allergia
Juttu on ilmestynyt Näin sanot sen unkariksi -sarjassa Suomi-Unkari-lehdessä 2-2014.