Suomi-Unkari-lehti 2-12 kysyi kolmelta Szigetin-kävijältä kokemuksista ja pyysi suosituksia siitä, miksi ja keiden festivaaleille kannattaa lähteä.

”Työskentelin kulttuurivastaavana Finnagorassa, Budapestissa 2004-2007 ja emännöin suomalaisia musiikkialan ammattilaisvieraita Sziget-festivaaleilla kaikkina noina neljänä vuonna. Joka vuosi festivaaleja tähditti myös useampi suomalaisesiintyjä Värttinästä Hanoi Rocksiin ja 69 Eyesistä Giant Robotiin. Festivaaliorganisaatio tuli tutuksi, ja on ollut mukava törmätä vanhoihin Sziget-kollegoihin reissatessani kansainvälisillä messuilla ja muissa tapahtumissa myös nykyisessä työssäni musiikkialalla.

Sziget on runsaudensarvi, johon todella pätee kliseinen lausahdus ”jokaiselle jotakin”. Se ei ole pelkästään 15-20-vuotiaiden juhla tai mainstream-popin kuuntelijoiden retkikohde, vaan näissä kekkereissä olonsa tuntee todennäköisesti kotoisaksi, vaikka ei tietäisikään kuka on Anna Calvi tai sattuisi ikävuosiltaan olemaan jo pitkän matkaa keski-ikäinen (mitä se sitten tarkoittaakin). Kannattaa myös muistaa, ettei tapahtuma ole pelkkä musiikkifestivaali vaan tarjoaa monenlaista muutakin: katuteatteria, workshoppeja, instaallaatioita – ja löytyypä saarelta jopa museokortteli. Sziget on oman kokemukseni mukaan myös sivistyneen juhlinnan tyyssija: ikävä kyllä ainoat umpihumalaiset rähinöijät, joita festareilla aikoinaan tapasin, olivat suomalaisia. Olisi hauskaa päästä paikalle tänä vuonna, kun festivaali viettää 20. juhlavuottaan ja lupaa kävijöilleen mm. näyttäviä visuaalisia yllätyksiä.”
–  Henna Salo

”Ensimmäinen kokemukseni Szigetissä oli elokuussa 2001, joka oli ensimmäinen kesäni Värttinässä. Muistan kun saavuin festarialueella ja backstagelle ja olin vaikuttunut siitä kaikesta mitä ympärilläni näin. Sziget oli ensimmäinen iso festari, johon pääsin Värttinän kanssa. Ilma oli helteinen ja ihmiset iloisia ja ystävällisiä :) Oli huima kokemus olla untuvikkona niin isoilla festareilla ja esiintyä niin isolle yleisömäärälle! Tämä keikka ja festarikokemus on jäänyt elävästi mieleeni. On aina huippua päästä esiintymään Szigettiin!

Tällaista festaria ei ole toista! :) Kokemisen arvoista on mm. Balkan-teltta! Siellä ei voi olla tanssimatta!”
–  Johanna Virtanen

”Toimin kymmenisen vuotta matkatoimistoyrittäjänä tuottaen mm. festarimatkoja. Kaikki alkoi Szigetistä. Satuin paikalle vahingossa enkä ollut koskaan nähnyt vastaavaa. Ystävän kanssa yön tunteina ryhdyimme yrittäjiksi ja idea kesti kotimatkankin. Itselle koko festaria kuvaa hyvin pääpromoottori Danin pálinka-tarjoilut. Koskaan ei ole niin kiire etteikö sille olisi aikaa. Toimistolla hän buukkaa ensin Slayerin ja sitten peruu hammaslääkärin, jotta tarjoilun rituaalista ei tarvitse tinkiä. Koko festivaalia leimaa ystävien, joita kaikki tietysti ovat, huomioiminen.

Szigetiin kannattaa lähteä niin festareiden suurkuluttajien kuin satunnaisen matkailijankin. Ohjelma kannattaa lukea tarkkaan. Mustalaismusa ja Krishna-hevi jotenkin tasapainottavat pop-kulttuurin kuluttamisen kokemusta samoin kuin festariherkkuklassikot kuten vaikkapa lángos.”
–  Mikko Vänskä

SZIGET-FESTIVAALI 20 VUOTTA

Maija Luoma, Suomi-Unkari-lehti 2-12

5.-13. elokuuta vietetään Budapestin sydämessä sijaitsevalla Óbudain saarella Sziget Festivaalin 20-vuotisjuhlavuotta.

Festarialueella on muun muassa maailmanmusiikkiin keskittyvä World Music Stage, elektronista musiikkia tarjoileva A38-lava ja Pop-Rock Main Stage, jolla esiintyy festivaalin odotetuimmat nimet.  Julkistuksia tapahtuu kevään mittaan, ja tällä hetkellä ohjelmiston vetonauloihin kuuluvat jo The Killers, LMFAO, Placebo, The Stone Roses, Korn, Hurts , Amon Amarth, The Ting Tings ja monet muut.

 

Ennakkopäivät keskittyvät paikalliseen musiikkiin

Tänä vuonna Sziget on myös päivän pidempi ja starttaa poikkeuksellisesti jo sunnuntaina .  Avauspäivä eli -2 päivä keskittyy unkarilaisiin yhtyeisiin ja on kunnianosoitus unkarilaisille lauluille. Aikaisin paikalle saapuvat vierailijat pääsevät nauttimaan 70 paikallisesta esiintyjästä tuona päivänä.  Myös festivaaliviikon maanantai eli -1 päivä koostuu suurilta osin unkarilaisista esiintyjistä, esimerkiksi Csík Ensemble soittaa jättikonsertin päälavalla, esitellen parhaimmat yhdistelmät unkarilaista kansanmusiikkia ja pop-musiikkia.

 

Eurooppalaisen festivaalikansan kokoontumispaikka

Sziget on niittänyt mainetta Euroopan ennakkoluulottomimpana ja värikkäimpänä festivaalina 20-vuotisen historiansa aikana. Vierailijoita saapuu vuosittain yli 60 maasta ja alueelta voi löytää kulttuurielämyksiä laidasta laitaan ympäri maapallon. Saarelle rakennetaan esimerkiksi unkarilaiseen kulttuuriin keskittyvä Hungaricum village, josta löytyy näyttelyitä, tanssia, pelejä, musiikkia ja ruokaa. Sunnuntai-aamuna voi jopa liittyä halutessaan ekumeeniseen messuun. Hungaricum villagen vieressä toimii myös Wine & Fröccs Garden, jossa maisteltavakseen saa unkarilaisten viinien parhaimmistoa. Unkarilaisten ja hollantilaisten taiteilijoiden yhteistyötä voi seurata Holland meets Hungary -lavalla.

Vahva taideohjelma on kuulunut Szigetin tarjontaan joka vuosi. Esityksiä on luvassa niin sirkuksen, teatterin kuin elokuvankin maailmasta. Aikaisempina vuosina alueella on nähty myös niin vihkikappeli, ulkoilmateatteri kuin jääkiekkokaukalokin. Luonnollisesti festivaalialueella on myös kauppoja, klubeja ja kahviloita. Myös ruokatarjonta festivaaleilla on omaa luokkaansa; vaihtoehtoja on tajolla niin arabialaisesta, kreikkalaisesta, kiinalaisesta, intialaisestakin kuin transilvanialaisestakin ruoasta.

Lisää szigetistä: täältä

 

 

Sziget-Budapest Citypassilla sisään kaupungin palveluihin

Festivaalin ohessa Sziget-matkalla suurta osaa näyttelee luonnollisesti kesäinen Budapestin kaupunki. Festivaali tarjoaakin kävijöilleen mahdollisuuden ostaa edulliseen hintaan Sziget-Budapest Citypassin, joka mahdollistaa julkisten kulkuneuvojen käytön kaupungin rajojen sisäpuolella sekä ilmaisia ja alennettuja tarjouksia Budapestin kylpylöihin, rannoille ja lukuisiin nähtävyyksiin kaupungissa. Passi on valinnan mukaan voimassa joko kaksi tai 13 päivää.

Liput ja Sziget-Budapest Citypassin festivaaleille Suomessa myy Tiketti
www.tiketti.fi

Myynnissä on niin viikkopassi, johon kuuluu leirintämajoitus, kuin päiväkohtaisia lippuja ilman majoitusta.  Lisätietoa ja päivittyvää ohjelmistoa voi seurata osoitteessa

https://szigetfestival.com/en/