Rubikin kuutio on unkarilaisen insinöörin Ernő Rubikin kehittämä älypeli, jonka hän suunnitteli vuonna 1974 arkkitehtiopiskelijoiden kolmiulotteisen ajattelun kehittämisen välineeksi. Se on kaikkien aikojen tunnetuin ja myydyin pulmapeli, ja sitä on myyty yli 300 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Hän sai kuutiolle patentin vuonna 1977. Kuutiosta on tehty erikokoisia ja -näköisiä versioita. On myös Rubikin palloja, numerokuutioita, nuolikuutioita ja Rubikin pyramidi. Internetissäkin voi leikkiä monilla kolmi- ja jopa neliulotteisilla Rubikin kuutioilla. Vuonna 2007 Ernő Rubik sai arvostetun Kossuth-palkinnon.
Rubikin kuution jokainen sivu on jaettu yhdeksään osaan ja kolmeen eri kerrokseen. Jokaista pintaa voi pyörittää, jolloin kuutio näyttää muodostuvan 27 pienemmästä kuutiosta. Lähtöasetelmassa kuution jokainen sivu on erivärinen, mutta kuutiota pyörittämällä pienemmät kuutiot voidaan saada lukemattomiin eri asentoihin, joita on jopa 43 triljoonaa! Pelin tavoitteena on palauttaa kuutio lähtöasetelmaansa. Lopullinen ratkaisu mistä asennosta tahansa on laskettu olevan mahdollista 25 siirrolla.
Rubikin kuution ratkaisemisesta on järjestetty monia kilpailuja ja älypeliä on ratkottu mitä erikoisimmilla tavoilla. Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut pidettiin vuonna 1982. Ne voitettiin ajalla 22,95 sekuntia. Tänä päivänä virallinen maailmanennätys perinteisellä tavalla, kahdella kädellä tehtynä on vain 5,66 sekuntia. Kuution on ratkaissut jaloin indonesialainen Fakhri Raihaan ajassa 29,73. Sokkona ratkaisemisen virallisen maailmanennätyksen on tehnyt unkarilainen Marcell Endrey ajalla 26,36. Ennätyksiä kuution ratkomisessa on tehty myös yhdellä kädellä ja jopa veden alla yhden henkäyksen aikana.
Internetissä on tarjolla useita, toinen toistaan tehokkaampia ja nopeampia menetelmiä ratkaista Rubikin kuutio ja paljon erilaisia ennätystilastoja. Viimeisin virallinen kuutiokilpailu Suomessa järjestettiin Helsingissä 1.9.2012, voittaneen Anssi Vanhalan aika oli 9,56. Hän on maailmanrankinglistalla sijalla 71 vuodelta 2011 olevalla vielä paremmalla tuloksellaan 8,06 sekuntia.
Lisätietoa ennätyksistä ja kisoista kiinnostuneille englanniksi www.worldcubeassociation.org. Unkarilaisten sivujen osoite on www.rubikkocka.hu
Teksti on päivitetty Suomi-Unkari-lehdessä 3-08 olleesta Anna Finstadin jutusta.