Kuva Magyar Turizmus

Sanna Tiirikainen

Puuesineiden koristelu kuuluu olennaisesti unkarilaiseen kansanperinteeseen. Yleisiä koristelutapoja ovat maalaamisen lisäksi erilaiset veistelyn, uurtamisen sekä leikkauskoristelun keinot.

Käytettävän puulajin valinta riippui sekä esineen ominaisuuksista että koristelutekniikan vaatimuksista. Pehmeät lajit, kuten mänty, sopivat maalattaviin huonekaluihin, ja sitä käyttivät tavalliset puusepät. Koristeveistelyyn käyvät paremmin kovat puulajit, ja esimerkiksi pyökki oli veistotaiturien suosiossa.

Koristeita ei ole käytetty ainoastaan hienoissa juhlaesineissä, vaan myös mitä arkisimmissa työvälineissä, kuten puurokauhoissa, erilaisissa saaveissa ja viikatteenvarsissa. Erityisesti paimenet olivat ahkeria ja taitavia veistäjiä, koska heillä oli aikaa kaiverrella esimerkiksi kirveidensä varsia ja paimensauvojaan sekä huiluja, partaveitsikoteloita ja juoma-astioita. Myös mylläreiden ja vankien tiedetään tappaneen aikaansa yksityiskohtaisia koristuksia veistelemällä.

Nuorukaisilla oli tapana antaa mielitietyilleen ja morsiamilleen itse valmistamiaan ja koristelemiaan työvälineitä, kuten mankeloimiseen käytettyjä kaulauslautoja ja värttinöitä. Taidonnäytteillään miehet tahtoivat osoittaa kätevyytensä, mutta joskus esineistä tuli niin koristeellisia, etteivät ne enää sopineetkaan alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Myös suurempia tavaroita, kuten huonekaluja, koristeltiin: tuolien selkänojissa oli kauniit leikkaukset ja kaapinovissa runsaita kukkakuvioita. Peilit saivat usein näyttävät kehykset ja sijaitsivat aina keskeisellä paikalla, ovea vastapäätä olevan seinän keskellä. Transilvanialle tyypillisiä ovat upeat portit, joiden pylväät on koristeltu puuleikkauksin. Myös esimerkiksi Székelymaan kopjafa-patsaat ja niitä muistuttavat muidenkin alueiden haudoilla käytetyt puupatsaat osoittavat taidokasta puunkäsittelyä.

Kuva Sari Lindqvist

Puuesineiden koristekuviot ovat moninaisia ja motiivit vaihtelevat alueittain. Aikaisimmat koristekuviot lienevät olleet geometrisiä kuvioita, mutta sittemmin kuva-aiheet ovat monipuolistuneet, ja niin eläimet, kukat, paimenet ja metsästäjätkin ovat päässeet koristamaan puuesineitä. Palóceilla on ollut käytössä myös raamatullisia aiheita, ja ovatpa esimerkiksi vaakunoista tutut leijonatkin osaltaan edustettuina unkarilaisessa kansanperinteessä.

 

Artikkeli on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 4-2016.