Hollókőn seutu toivottaa vieraat tervetulleiksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaan Ófaluun (vanha kylä), kylän vieressä kohoavaan vanhaan linnaan, kauniisiin maisemiin ja luontopoluille. Kylässä vierailusta muistettavan tekee 67 suojeltua taloa, museot, käsityöpajat ja ravintolat.
Useimmat vieraat saapuvat pääsiäisenä, jolloin kansallispukuihin pukeutuneet kyläläiset esittävät perinteisen unkarilaisen pääsiäisjuhlan. Tunnetuin perinne on locsolás (tyttöjen kastelu pääsiäisenä), jossa nuorukaiset kaatavat ämpärillä kylmää vettä tyttöjen päälle, jotta tytöt olisivat kauniita ja terveitä seuravana vuonna.
Hollókő sijaitsee Pohjois-Unkarissa Nógrádin läänissä Palócföldin alueella, Cserhát-vuoristossa. Kylän nimi tarkoittaa korpinkiveä (holló=korppi, kő=kivi). Kylässä asuu noin 330 asukasta. Vuonna 1987 Unesco julisti Hollókő Ófalun maailmanperintökohteeksi. Kylä oli ensimmäinen unkarilainen maailmanperintökohde sekä ensimmäinen kylä, joka sai tämän tittelin, maailmassa.
Palócföld – Palócin maa
Hollókő sijaitsee Palócin alueella. Palóceja asuu Koillis-Unkarissa ja eteläisessä Slovakiassa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Trianonin rauhansopimuksessa Palócin alue jaettiin kahteen osaan ja pohjoispuoli, Felvidék, liitettiin unkarilaisine asukkaineen Slovakiaan. Tästä aiheutuu nykyisinkin jännitteitä maiden välille.
Palócien alkuperästä on monia teorioita, mutta alueen murre on selvästi tunnistettava. Moni suomalainen ääntää unkaria palóclaisittain, ja etenkin „a” kuulostaa palóclaiselta.
Palóceja pidetään ahkerina, toimeliaina ja uskovaisina. He ovat työskennelleet etenkin maanviljelyksen ja kotieläintalouden parissa.
Elämä kukkulaisen seudun eristäytyneiden laaksojen kylissä on aina ollut vaikeaa. Kovan ja kivisen rinnemaan muokkaus on hankalaa. Satoa on hankala korjata ja saada torille myytäväksi. Laaksojen asukkaat ovat olleet sinnikkäitä, mutta köyhiä. Eristäytyneisyyden vuoksi alueella kehittyi aikanaan oma pukuperinne ja murre.
Hollókő Ófalu (vanha kylä)
1600-luvun loppuun saakka Palócissa talot rakennettiin puusta, ilman perustuksia. Rakennus peitettiin mudalla sisältä ja ulkoa ja katettiin olkikatolla. Myöhemmin Palócin talot rakennettiin kiviperustalle ja seinät valmistettiin savitiilistä. Olkikatto oli helposti syttyvää, minkä vuoksi vuonna 1909 kylässä oli suurpalo ja melkein kaikki kylän talot paloivat. Kyläläiset korjasivat ja rakensivat uudelleen taloja samannäköisiksi Palócin tapaan. Suurpalon jälkeen talot kuitenkin katettiin vähemmän syttyvillä kattotiilillä.
Palócissa talot ovat kohtisuorassa kadulle. Sisällä on kolme huonetta ja talon sivulla on kuisti puupylväillä (faoszlopos tornác).
Usein talon eteen on rakennettu myös etukuisti (homloktornác).
Kadulle näkyy erikoinen aumakatto pienellä päätykolmiolla (alsó csonkakontyos tető).
Taloon sisälle tullessa ensimmäinen huone on „siisti huone” (tisztaszoba), jota käytetään vain pyhinä, lasten syntyessä ja vieraille.
Sen jälkeen tulee keittiö ja sitten pieni huone, jossa asui koko perhe. Näitä seuraa sikala (sikolätti), talli, navetta ja liiteri kaikki saman katon alla.
Hollókő Ófalun keskustan pääkaduilla, Kossuth kadulla (Kossuth utca) ja rinnakkaisella Petőfi Sándor kadulla (Petőfi Sándor utca) palócin tyypilliset talonpoikien valkoiset talot ovat rivissä. Kylän maisema ei ole muuttunut suurpalon jälkeen ja se näyttääkin melkein samalta kuin sata vuotta sitten. Muinaismuistoyhdistyksen suojelemat talot palvelevat turismia ja taloihin voi mennä tutustumaan sisälle. Taloissa on myös erilaisia museoita, näyttelyitä, kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja majataloja.
Kylän sydämessä seisoo pieni ”Szent Márton” (Pyhä Martti) kirkko, jossa on paanukatto. Se on Hollókőn tunnuskuva. Roomalaiskatolinen kirkko rakennettiin vuonna 1889. Puusta veistetty torni on rakennettu ilman metallinauloja.
Pieni kirkko näkyy Google Mapsissa, vasemmalla on Kossuth katu, oikealla on Petőfi Sándor katu. Kävelkää virtuaalisesti kylässä!
Näytelmät
Ófalun vanhojen talojen näytelmät ovat auki huhtikuusta lokakuuhun, lippu maksaa yleensä 1–2 euroa.
Falumúzeum – Kylämuseo
Kylän vanhimmassa talossa on kylämuseo. Talon sisustus kuvaa 1900-luvun alun talonpojan perheen elämää. Näyttelyä opastaa balassagyarmatilainen Palóc-museon asiantuntija ja se kertoo palócilaisen perheen elämästä. Talossa elivät nuori pariskunta, isovanhemmat ja lapsi.
Osoite: Kossuth utca 82.
Guzsalyas – Kehräämö
Kehräämössä näkee miltä näyttää alkuperäinen hollókőlainen kansallispuku. Kehräämössä voi oppia kansanpukujen tekemisestä ja niiden historiasta. Lisäksi esillä on näyttely hampun käsittelystä, jonka näkee mustavalkoisista valokuvista.
Osoite: Kossuth utca 94.
Kézműves nyomdaműhely – Kirjapaino
Painohistoriallinen interaktiivinen näyttely odottaa vierailijoita joka päivä. Näyttely opastaa vierailijoille 1900-luvun alussa toimivan painon toimintaa. Alkuperäiset työkalut, painokoneet ja kirjansidonnan työkalut kuvaavat painajien elämää ja työtä. Työkaluihin saa koskea ja vierailijat voivat painaa muistokortteja itselleenkin.
Osoite: Kossuth utca 84.
Oskolamester háza – Opettajan talo
Kirkon vieressä seisoo Oskolamester háza („oskola” on vanha sana, tarkoittaa „iskola”, eli koulu). Astuessa ovesta sisään 1900-luvun koulun ilmapiiri vastaanottaa vieraita.
Talossa voi tutustua myös elämään Hollókőssä ja siellä voi kokeilla perinteisten käsitöiden tekemistä: mm. piparkakkujen koristelemista, huovan tekoa villasta, keramiikkaa ja helminauhan tekoa. Ryhmille ja perheille täytyy varata aika. Vieraat voivat pukea päälleen Hollókőn kansallispuvun niin halutessaan. Talossa ja pihalla voi nähdä Hollókőstä kotoisin olevan puunveistomestarin Ferenc Kelemen taideteoksia.
Osoite: Kossuth utca 79–81.
Palóc Babamúzeum – Palócin Nukkemuseo
Palóc-nukkemuseossa on lähes 200 suurta posliininukkea puettuna Palócföldin värikkäisiin kansallispukuihin. Kausinäyttelyissä esitellään myös muiden alueiden kansallispukuja.
Osoite: Kossuth utca 96.
Postamúzeum – Postimuseo
Palócföld postája, eli Palócmaan postin näyttely kahdessa salissa esittelee, miten muutamien läänissä asuvien palócien postiverkosto kehittyi sekä palócien postimuistoesineitä. Museossa on nähtävillä postikortteja, postimerkkejä sekä seteleitä, joissa kaikissa on tyypillisiä palócin maisemia, kansallispukuja ja ihmisiä. Museossa voi tutustua vanhojen tavaroiden ja valokuvien lisäksi Kálmán Mikszáthin (1847-1910, kirjailija, toimittaja, editori, kansaneduskuntaja) tuotantoon ja muutamaan Imre Madáchin (1823-1864, runoilija, kirjailija, lakimies, poliitikko) kirjeeseen.
Osoite: Kossuth út 80.
Szövőműhely – Kudontapaja
Perinteiden vaalimiseen kuuluu vanhat käsityöläisammatit, jotka halutaan säilyttää tuleville sukupolville. Sitä varten on perustettu Kudontapaja, joka on Ófalun Pajtakertissä eli Ladossa. Kutoja kutoo kangaspuilla tyypillisiä palócilaisia kudonnaisia. Kutomisen lisäksi näyttely esittelee hampun käsittelemistä, kankaan laittamista, erilaisia työkaluja ja niihin liittyviä uskomuksia ja tapoja. Kudontapajassa voi opiskella myös kutomisen alkeita.
Osoite: Kossuth u. 49.
Tanösvények – Luontopolkuja
Kylää ympäröi 141 hehtaarin Hollókői Tájvédelmi Körzet (Hollókőn Luonnonsuojelualue), jossa on rikas ja erikoinen eläin- ja kasvimaailma. Kylän ympärillä on muutamia luontopolkuja, jotka odottavat vierailijoita.
Vártúra tanösvény – Linnaretki luontopolku
Luontopolulla on yhdeksän informatiopistettä. Polku Ófalusta lähtee Hollókőn linnalle päin, sitten mäen harjulla kävellään uuteen vierailijakeskukseen, joka on ison parkkipaikkan vieressä. Noin 1,2 km pitkä, mukava kävelymatka esittelee Hollókőn luonnonsuojelun arvoja.
Artikkeli Hollókőn linnasta
Holló tanösvény – Korpin luontopolku
Polulla on 14 informaatiopistettä ja se kulkee linnakukkulan ja sitä ympäröivän luonnon kautta. Reitti on 4,5 km pitkä ja siellä on Cserhát-vuoristoalueen luontotyyppiä (eli biotooppia). Korpin luontopolku risteää Linnaretken polun kanssa, ja kulkee takaisin linnaan ja Ófaluun.
Hollókő tanösvény – Hollókő luontopolku
Ófalusta länteen, Rimócin-kadun vieressä sijaitsee Ipoly Erdő Zrt:n luontopolku, metsäleikkipuisto ja kuntoilukenttä. Luontopolun alussa on 30 metriä pitkä puusilta laakson yli.
Kertek-alja – Alapihat luontopolku
Luontopolulla on 6 informaatiopistettä ja se kulkee Hollókőn puron laaksossa, Ófalun pohjoispuolella. Luontopolku kulkee kokonaan puulankkujen päällä. Se lähtee Kossuth ja Petőfi Sándor -katujen länsiristeyksestä, josta johtaa rappuset laaksoon ja nousee sitten ylös kylän itäpuolelta. Aikoinaan hollókőlaiset kaivoivat puron varrelle lampia, joita käytettiin hampun käsittelyssä ja pyykinpesussa.
Pienet lammet kertovat nykyään veden luontotyypistä (eli biotoopista) ja lammet auttavat luonnonsuojelua. Luontopolulla voi nähdä myös puutarhoissa kasvatettuja kasveja.
Saapuminen
Autolla
Budapestistä pääsee nopeimmin M3-moottoritietä, jolta tulee poistua Hatvanin liittymästä. Moottoritieltä poistuttua käännytään tielle nro 21 Pásztón suuntaan ja käännytään sitten Szécsényin suuntaan menevälle tielle. (Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)
Matka-aika noin: 1,5-2 tuntia
Budapestin suunnasta tulevat pääsevät kylään myös M2-valtatietä pitkin, tällöin täytyy kääntyä Szécsényissä Pásztón ja Hollókőn suuntaan.
Matka-aika noin: 2-2,5 tuntia.
Tiszántúlista (Tiszan itäpuolelta) tuleville suositellaan M3-moottoritien Hatvan-haaraa ja tietä nro 21 Pásztón suuntaan. Tässäkin tapauksessa on käännyttävä Szécsényin suuntaan. (Tällöin on myös ostettava moottoritielippu huoltoasemalta.)
Ófaluun autolla ajaminen on kielletty, auton voi jättää edessä olevalle suurelle maksulliselle parkkipaikalle. Kahden ensimmäisen tunnin jälkeen pysäköinti on ilmaista. Linnalle pääsee myös suoraan parkkipaikalta leveää tietä, joka on sateisella säällä melko mutainen. Linnasta pääsee suoraan Ófalun keskustaan hyvin merkittyä tietä pitkin.
Linja-autolla
Junalla
Kannattaa mennä lähimmälle Pásztón rautatieasemalle, josta pääsee Hollókőlle. Szécsényssä on myös rautatieasema, mutta junat saapuvat tänne harvemmin ja linja-autoasema on muutaman sadan metrin päässä rautatieasemalta.
Aikataulu
Koordinaatit
Ófalu, kirkko: 47°59’56.2”N 19°35’18.4”E tai 47.998947, 19.588441
Linna: 47°59’51.7”N 19°34’55.0”E tai 47.997696, 19.581939
Parkkipaikka ja vierailukeskus: 47°59’47.8”N 19°35’20.9”E tai 47.996601, 19.589131
Artikkeli Hollókőn linnasta
Lähde: Hollókő, Hollókőn linna
Kuvat: holloko.hu
Teksti ja muut kuvat: Lilla Timaffy-Touko