Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Hollókőn Ófalun (vanhan kylän) yläpuolella on kunnostettu linna 1200-luvulta; myös kylä on saanut nimensä sen legendasta.

Artikkeli kylästä

Tarinan mukaan läheisen Pusztavárhegyin linnanherra, András Kacsics ryösti kauniin naisen, ja sulki hänet linnaan. Mutta naisen hoitaja oli noita, joka oli liitossa paholaisen kanssa ja päästi naisen pois vankeudesta. Niinpä paholaisen pojat sitten korppien muodossa kantoivat Pusztavárin rakennuksen kiviä ja rakensivat niistä kalliolle Hollókőn linnan. Kaunis nainen pääsi vapaaksi.

Linna Hollókőssä

Hollókőn linna

 

Video linnan rakentamisesta

Hollókőn linnan historia

Vuonna 1241-42 tataarien hyökkäyksen jälkeen kuningas Béla IV edisti mahdollisimman monen kivilinnan rakentamista kaikkialle maahan. Tarkoituksena oli tarjota ihmisille puolustus- ja suojapaikkoja. Siihen aikaan kaikkialle Koillis-Unkarin Felvidékiin (Ylämaa) rakennettiin useita linnoja.
Hollókőn linnan varhaisimman osan, vanhan tornin rakensi vuoden 1260 jälkeen sen omistaja, Kacsics-suvun Péter I. Sen jälkeen joko hän tai hänen poikansa Mikus rakensi tornin ympärille korkean kivimuurin, jonka sisäkehään rakennettiin myös osa palatsia.

Hollókőn linna

Hollókőn linna

Kuningasta vastaan

Vuodesta 1301 alkaen, Unkarin ensimmäisen kuninkaallisen perheen, Árpád-suvun sukupuuttoon päätymisen jälkeen seurasi sisällissotia. Hollókőn linnanherra liittyi vuonna 1310 aluetta hallitsevaan Máté Csákiin. Kuningas Károly Róbert (hallituskausi: 1310-1342) palautti kuninkaan vallan Unkariin taistelujen kustannuksella. Rozgonyin taistelun jälkeen vuonna 1312 hän piiritti Hollókőn linnan, mutta sitä ei saatu haltuun. Vuonna 1313 kuningas lahjoitti linnan uskolliselle Tamás Szécsényille, mutta tämä otti linnan haltuunsa vasta vuonna 1327, Máté Csákin kuoleman jälkeen.

Tamás Szécsényin pojanpoika, Frank Szécsényi, joka otti Hollókő-nimen, laajensi linnaa 1300-luvun lopulla. Pihalla, ylälinnan alla sai paikkansa suuri säiliö. Palatsiosaan rakennettiin uusi kerros, ritarisali, kappeli ja asuinhuoneita. Linnan rauhallinen aika päättyi vuoden 1437 jälkeen, kun kuningas Zsigmond kuoli.
1400-luvun puolivälissä tšekkiläiset hussilaiset miehittäessään osaa Felvidékistä, aiheuttivat suurta tuhoa. Nógrádin ja Hontin läänin aateliset allekirjoittivat László Szécsényin johdolla hussilaisten johtajan, Jan Giskran kanssa tulitaukosopimuksen Hollókőn linnassa vuonna 1442.

 

Virtuaalinen kävely linnassa

 

Vuonna 1458 valtaistuimelle nousi Unkarin suurin kuningas, Mátyás, joka lopetti aseelliset yhteenotot Unkarissa.
László Szécsényi kuoli ilman poikaperillistä, niinpä kuningas Mátyás antoi vuonna 1458 Hollókőn linnan kahdelle vävylleen, palatiini Mihály Guthi Országhille ja Albert Losonczille. Samaan aikaan jatkettiin renesanssityylisen palatsin rakentamista sekä vahvistettiin vielä alalinnaa.

Hollókőn linna on sumussa

Linna on sumussa

 

Rivissä rajalinnoja

Vuonna 1541 turkkilaiset valloittivat juonittelemalla Budan, ja pitivät sitä hallussaan 150 vuotta.
Hollókő joutui näin rajalinnojen joukkoon, ja vaihtoi omistajaa useita kertoja. Turkkilaisten laajentumisen aikoihin vuonna 1552 pašša Budan Ali valloitti linnan ilman vastarintaa. Vuonna 1593 unkarilaiset ottivat sen takaisin. Kunnes agha Ahmed Köprülün johtama Turkin armeija miehitti Hollókőn linnan uudelleen vuonna 1663. Lopulta Puolan kuningas Juhana III Sobieski vapautti linnan Turkin miehityksestä vuonna 1683.

Kunnian loppu

Vuonna 1701 itävaltalainen Habsburgien kuningas Ludvig I määräsi maan sisällä olevien linnojen hävittämisen, joten hän määräsi myös Hollókőn linnan tuhottavaksi.
Ruhtinas Ferenc II Rákoczin johtama vapaustaistelu (1703-1711) Itävallan Habsburgeja vastaan pelasti kuitenkin linnan vähäksi aikaa. Tänä aikana Nógrádin lääni oli kapinallisten, „kurutsien” tärkein tukikohta, ja Szécsényissä valtiopäivät valitsivat hallitsijakeen Ferenc II Rákóczin (unkariksi: vezérlő fejedelem). Hollókőn linnassa ei käyty enää taisteluja, vaan sitä käytettiin vain varastona ja majoitukseen.

Vuonna 1711 vapaussota loppui, Szatmárin rauhasopimuksen jälkeen linnaa alettiin purkaa: sisäänkäynnit, sillat ja osa ulkopihasta purettiin, mutta näin linna välttyi täydelliseltä tuholta. Vuonna 1718 se mainittiin jo rauniona, ja seuraavina vuosisatoina sää ja kiviä sieltä kantavat kyläläiset tuhosivat linnaa entisestään.
1700-luvun lopusta lähtien Forgách-suku omisti linnan, sitten vuonna 1860 sen osti Pulszky-suku. Linnan raunioilla asui toisinaan köyhiä ihmisiä.

Linnan kunnostustyöt aloitettiin vuonna 1996 ja se valmistui vuonna 1996, ja linna avattiin yleisölle.
Vuonna 1977 linnan ja kylän ympäristö merkittiin luonnonsuojelualueeksi. Uusia osia restauroitiin vuosina 2014-15, ja lisäkorjauksia suunnitellaan.

Hollókőn malli sokeille

Hollókőn malli sokeille

 

Näyttelyjä linnassa

Kylästä kulkee helppo kävelyreitti linnakukkulalle. Linnan muurilta avautuu upea panoraama Hollókőhön ja Cserhátin metsäisille rinteille. Keväästä syksyyn täällä järjestetään erilaisia tapahtumia, linnan turnajaisia, konsertteja, teatteriesityksiä. Yöllä tapahtumien jälkeen voi soihduin merkittyä polkua pitkin kävellä tähtitaivaan alla takaisin kylään.

Linnassa on kaksi näyttelyä

Panoptikoni

Kacsics-salissa esitetään 1200-luvun elämää, muotokuva linnanherrasta ja hänen perheestään, kun hän vastaanottaa vieraitaan. Seitsemästä nukesta koostuva panoptikoni esittelee 1200-luvun naisten ja miesten vaatteita. Sali antaa kuvan ajanjaksosta, kun linna oli asuttu ja käytössä.

Asesali

Seinälle sijoitetut käsiaseet esittelevät sodankäynnin välineitä 1000-luvulta 1500-luvulle. Kuninkaiden ja heimojen vaakunakilvet palauttavat vanhan ajan tuunelmiin. Asesalin näyttelyä laajennettiin suurennetuilla kuvilla Képes krónikasta ja niihin liittyvillä selityksillä. (Képes krónika eli Kuvitettu kronikka on latinaksi kirjoitettu koodeksi, joka valmistettu 1360-luvulla kuningas Lajos Nagyin tilauksesta.)

Vanha puu Hollókőn linnassa

Vanha puu Hollókőn linnassa

Saapuminen

Koordinaatit

Ófalu, kirkko: 47°59’56.2”N 19°35’18.4”E tai 47.998947, 19.588441
Linna: 47°59’51.7”N 19°34’55.0”E tai 47.997696, 19.581939
Parkkipajkka ja vierailukeskus: 47°59’47.8”N 19°35’20.9”E tai 47.996601, 19.589131

Autolla

Budapestistä pääsee nopeimmin M3-moottoritietä, josta poistutaan Hatvanin liittymästä. Moottoritieltä poistuttua käännytään tielle nro 21 Pásztón suuntaan ja käännytään sitten Szécsényin suuntaan menevälle tielle. (Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)
Matka-aika noin: 1,5-2 tuntia

Budapestin suunnasta tulevat pääsevät kylään myös M2-valtatietä pitkin, tällöin täytyy kääntyä Szécsényissä Pásztón ja Hollókőn suuntaan.
Matka-aika noin: 2-2,5 tuntia.

Tiszántúlista (Tiszan itäpuolelta) tuleville suositellaan M3-moottoritien Hatvan-haaraa ja tietä nro 21 Pásztón suuntaan. Tässäkin tapauksessa on käännyttävä Szécsényin suuntaan.
(Myös tällöin täytyy ostaa moottoritielippu huoltoasemalta.)

Ófaluun autolla ajaminen on kielletty, auton voi jättää edessä olevalle suurelle maksulliselle parkkipaikalle. Kahden ensimmäisen tunnin jälkeen pysäköinti on ilmaista. Linnaan pääsee myös suoraan parkkipaikalta leveää tietä pitkin, joka on sateisella säällä melko mutainen. Linnasta pääsee suoraan Ófalun keskustaan hyvin merkittyä tietä pitkin.

Linja-autolla Aikataulu

Junalla Aikataulu

Kannattaa mennä lähimmälle Pásztón rautatieasemalle, josta pääsee Hollókőhön. Szécsényssä on myös rautatieasema, mutta junat saapuvat sinne harvemmin, ja linja-autoasema on muutaman sadan metrin päässä rautatieasemalta.

 

Artikkeli kylästä

Lähde: Hollókőn linna

Artikkelikuva: Wikipedia – Takkk
Teksti ja muut kuvat: Lilla Timaffy-Touko