Réka Almási


Budapest on suomalaisten suosima kaupunkilomakohde. Tarjolla on nähtävyyksiä, historiaa, kulttuurielämää, kylpylöitä ja hyvää unkarilaista ruokaa. Mutta etenkään kouluikäisiä lapsia ei kannata jättää kotiin, sillä myös heille löytyy koettavaa Unkarin pääkaupungissa. Seuraavassa muutamia esimerkkejä:

Budan kukkuloilla sijaitsevassa Unkarin kolmanneksi suurimmassa luolassa, Paavalinlaakson tippukiviluolassa Pálvölgyi-cseppkőbarlang on yli kilometrin pituinen kävelyreitti ja useita erikoisia tippukivimuodostelmia.

Budan Linnavuorelle vie kätevä hammasratashissi Sikló, jonka ala-asema sijaitsee Ketjusillan kohdalla. Linnavuorella sijaitsee pieni Puhelinmuseo Telefónia Múzeum, jossa lapset voivat nähdä millaisia puhelimet entisaikaan olivat ja kokeilla, miten puhelinkeskukset aikoinaan toimivat.

Gellértvuorelta avautuu loistava näköala yli kaupungin. Vielä ylemmäs vehreille Budan-kukkuloille pääsee sekä kahdeksan metrin korkeudessa kulkevalla köysiradalla Libegő  että lastenrautatiellä Gyermekvasút. Kapearaiteista rautatietä hoitavat kuljettajaa lukuun ottamatta 10-14-vuotiaat koululaiset. Ylös Széchenyivuorelle pääsee myös kaupunkilaisten käyttämällä hammasratasjunalla Fogaskerekű.

Uutta voi oppia kokeilemalla vanhassa teollisuusrakennuksessa Millenáris-puistossa toimivassa Ihmeiden palatsissa Csodák Palotája. Interaktiivinen tiedenäyttely on hyvä tapa tutustua luonnonlakeihin ja fysiikan hämmästyttävään maailmaan.

Margitsaareen voi koko perhe tutustua mukavasti vuokrattavilla bringóhintó-polkuautoilla Bringóhintó .

Kaupunginpuistosta (Városliget) löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää, niin 144 vuotta vanha Eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha Fővárosi Állat- és Növénykert, sekä Budapestin kaupunginsirkuskin Fővárosi Nagycirkusz. Liikennemuseo Közlekedési Múzeum on yksi Euroopan vanhimmista ja siellä on junia, autoja ja laivoja luonnollisessa koossa sekä maailmankuulut pienoisrautatiet. Ilmailuhistorian museossa Repüléstörténeti Múzeum esitellään lentokoneiden valmistuksen ja lentämisen historian lisäksi lentokoneita, helikoptereita ja ensimmäinen unkarilaisen kosmonautin avaruuskapseli.

Luonnontieteellisessä museossa Természettudományi Múzeum on esillä mm. suuri mineraali- ja kivikokoelma sekä pysyvä näyttely Unkarilaiset ja luonto.
Budapestin metrolinjoilla ja vanhalla maanalaisella matkustaminen on lapsille kokemus. Euroopan mantereen ensimmäisen maanalaisen rakentamiseen voi tutustua Maanalaismuseossa Földalatti Vasúti Múzeum metrolinjojen solmukohdassa Deák térillä.

Budapestin maisemia voi ihailla Tonavan risteilyaluksilta, joiden uusin tulokas on kaupunkikiertoajelun ja jokiristeilyn yhdistävä amfibiokulkuneuvo Riverride riverride. Kantosiipialuksella Mahartpassnave voi taittaa matkaa Tonavanmutkaan ja vaikka Wieniin saakka.
Tropicarium-Óceanáriumissa voi tutustua vedenalaiseen maailmaan ja sademetsien luontoon. Tämä trooppinen paratiisi ja meriakvaario sijaitsee Campona-ostoskeskuksessa.

Budapestin suurin vesihuvipuisto on Megyeri-sillan Pestin puoleisessa päässä sijaitseva Aquaworld Aquaworld. Myös Budapestin kylpylät ja maauimalat ovat virkistäviä kohteita, joissain niissä on myös hauskoja tekoaaltoja.

Rautatiepuistossa Vasúttörténeti Park voi kiivetä vanhan höyryveturin portaita, ajaa nimikokoisella junalla tai järjestää resiinakisat, josta suoriutujat palkitaan henkilökohtaisella todistuksella.
Noin 30 kilometriä Budapestin ulkopuolella, Veresegyházassa on mielenkiintoinen vierailukohde, Keski-Euroopan ainoa karhukoti Veresegyházi Medveotthon, jossa asuu tällä hetkellä 39 karhua ja 18 sutta. Karhupuisto on lapsiperheiden suosiossa; sillä siellä saa syöttää karhuille hunajaa. Veresegyháza-järveltä löytyy uimaranta ja kalastusparatiisi.

Juttu on alun perin ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 2-2010.