Teksti ja kuvat Saarni Laitinen

Suunnitteletko kesälomamatkaa Unkariin? Moni aloittaa suunnittelun etsiskelemällä halpoja lentoja sen kummemmin asiaa miettimättä. Unkariin voi kuitenkin mainiosti matkustaa myös maata pitkin, ja on ainakin kaksi hyvää syytä tehdä niin. Ensinnäkin se on ekoteko, sillä vaikka kaikesta matkustamisesta aiheutuu päästöjä, on maapallon pinnalla pysytteleminen silti ilmaston kannalta tutkitusti paras tapa reissata. Toiseksi se on valtavan antoisaa: matkaaja saa tilaisuuden tutustua kaikkiin niihin mielenkiintoisiin kaupunkeihin, kyliin, luontokohteisiin, ruokapaikkoihin, sääilmiöihin ja kanssamatkustajiin, jotka reitin varrelle kulloinkin osuvat. Jo matkanteko itsessään on elämys – kulunut toteamus, mutta pitää paikkansa.

Omat Unkarin-matkani teen edellä mainituista syistä laivalla, junalla ja bussilla. (Olen myös liftannut paljon, mutta se onkin sitten oma lukunsa.) Kulkuväline- ja reittivaihtoehtoja on monia, ja matkaan voi käyttää aikaa ja rahaa sen verran kuin itselle sopii. Jos ei ole mitään kiirettä, voi tehdä enemmän mutkia ja pysähdyksiä, viipyä vaikka päivän pari jossakin kiinnostavassa paikassa tai vanhojen tuttujen luona. Interrail on hyvä vaihtoehto etenkin kiireettömille reissaajille – monissa pikajunissa reilaaja joutuu maksamaan lisämaksun, mutta hitaammillakin junilla pääsee perille ja ehtii nähdä enemmän.


Junanvaihto virolais-latvialaisessa Valgan kaupungissa.

Kun suuntaa Suomesta kohti Unkaria, on matkan alkuvaiheessa lähes aina turvauduttava matkustajalauttaan: joko Helsingistä tai Turusta Tukholmaan tai Helsingistä Tallinnaan. Tukholmasta ja Tallinnasta eteenpäin pääseekin sitten eteenpäin junilla ja busseilla. Tallinnasta matkustan usein Tarton ja Valgan kautta Riikaan junalla tunnelmasyistä, vaikka bussilla matka taittuisi (ainakin toistaiseksi) paljon nopeammin. Riiassa saatan viipyä tovin, sillä se on valtavan hieno kaupunki. Sieltä jatkan matkaa Liettuaan ja Puolaan useimmiten bussilla, Rail Balticaa eli Baltian maiden läpi kulkevaa nopeaa junayhteyttä odotellessa. Liettuan ja Puolan välillä kulkee kyllä juna, mutta vain pari kertaa viikossa. Baltian maat eivät kuulu myöskään Interrail-alueeseen lukuun ottamatta Liettuaa, joka lisättiin siihen vuonna 2018. Varsovaan päästyäni ja kaupunkia katseltuani vaihdan taas kulkupeliä, sillä Puolan ja Unkarin pääkaupunkien välillä on oikein toimiva junayhteys.

Budapestin itäiselle rautatieasemalle on aina ilo saapua.

Jos taas olen päättänyt matkustaa Tukholman kautta, saatan satsata Interrail-lippuun. Niitä on nykyisin todella monenlaisia – jokainen löytää varmasti sopivan. Interrail-lipun hyvä puoli on sekin, että jos matkapäiviä riittää, sillä voi junailla myös Unkarin sisällä ja lähialueilla. Tukholman ja Kööpenhaminan välillä kulkevaan pikajunaan reilaajalta vaaditaan muutaman euron hintainen paikkalippu. Saksan junissa sen sijaan maksullisia paikkavarauksia ei yleensä tarvitse tehdä, joten nautin vapaudesta ja poikkean matkan varrella tuttujen luona eri puolilla maata. Esimerkiksi Berliini houkuttelee lähes joka reissulla, ja vielä hiljattain sieltä pääsi Budapestiin suoralla päiväjunalla. Nykyään pitää vaihtaa junaa Prahassa, mutta mikäs sen mukavampaa kuin nauttia puolisen tuntia Prahan aseman kauneudesta ja vilinästä! Kumpaankaan junaan ei tarvita paikkavarauksia, ja molemmissa on ravintolavaunu. Tämä selviää Saksan rautateiden sivustolta, josta saa tietoa koko Euroopan junien aikatauluista, reiteistä ja varustelusta.

Virosta Unkariin autoillessa on hyvä katsoa välillä karttaa.

Myös oma tai kaverin auto ja siihen kerätty reissuporukka on hauska tapa matkustaa Unkariin. Jos kavereillakaan ei ole autoa, tai jos haluaa kulkea autokyydillä vain osan matkaa, oiva apu on internetissä toimiva Blablacar. Siellä voi etsiä ja tarjota kyytejä pientä maksua vastaan.

Lisää ideoita, ehdotuksia, neuvoja ja inspiraatiota saa oheisten linkkien kautta.

Linkkejä

Maata pitkin: https://maatapitkin.net

Man in seat 61: www.seat61.com

Interrail: https://www.vr.fi/cs/vr/fi/interrail ja www.interrail.eu

Statens Järnvägar: www.sj.se

Deutsche Bahn: www.bahn.de

Trainplanet: https://trainplanet.com

Lux Express: www.luxexpress.eu

Flixbus: https://global.flixbus.com

Blablacar: www.blablacar.com

Facebook-ryhmät

Maata pitkin matkustavat
Tågsemester