Teksti ja kuvat Anikó Lehtinen

Unkarissa pienpanimobuumi alkoi Suomea myöhemmin, viitisen vuotta sitten, mutta voi sanoa, että unkarilaiset ovat ottaneet Suomea kiinni sekä panimoiden määrässä että oluttrendeissä. Nyt Unkarissa toimii jo satoja pienpanimoita, jotka tuottavat täysin uudenlaisia oluita sekä unkarilaisten että turistien maisteltavaksi.

Szimplakert on jo klassikko.

Vähän historiaa

Olut sinänsä on kuulunut Unkarin juomakulttuuriin ainakin tuhannen vuoden ajan. Uudenlaista oluenvalmistustaitoa Unkariin toi 1600-luvulta maahan asutettu saksalaisvähemmistö, jonka perimälle maan nykyinen oluenvalmistustaito perustuu. Ennen teollista vallankumousta ja kaupungistumista olutta tehtiin pääsääntöisesti kotona tai pienkäsityönä (sörfőzde) luostareita lukuunottamatta, mutta teollistuminen toi oluen valmistukseen uuden ulottuvuuden. Ensimmäinen teollinen panimo (sörgyár) perustettiin Budan kaupunkiin 1800-luvun alkupuolella ja myöhemmin kivilouhosalue Kőbányasta tuli panimoteollisuuden keskus koko Unkarissa, koska alueen viileisiin kivilouhostunneleihin oli hyvä perustaa kylmäkäyvää lagerolutta tekeviä panimoita. Toisen maailmansodan jälkeen panimot valtiollistettiin ja ne tuottivat pääsääntöisesti vaaleaa lageria 1990-luvulle asti.  Perinteisesti Unkarin oluttyylit mukailevat hyvin paljon saksalaista olutmaailmaa, vaalean lageroluen lisäksi valmistettiin lähinnä tummaa lageria tai vehnäoluita. Unkarissa oluennauttimisessa on ollut myös paljon saksalaisvaikutteita suurine tuoppeineen (korsó) ja puutarhamaisine olutterasseineen (sörkert) ja olutpubeineen (söröző).

Hopaholicin tiskillä

Ei vain lageria

Nyt olutkulttuuri elää Unkarissa voimakasta murrosta, kiinnostus olutta kohtaan on noussut ja erilaisten oluiden kysyntä kasvaa koko ajan.  Pienet, modernit panimot ovat omaksuneet Saksan sijaan vaikutteensa joko Yhdysvalloista, Pohjoismaista tai Belgiasta ja erilaisten, Unkarissa ennen tuntemattomien oluttyylien tarjonta laajenee nopeasti.  Litramyynniltään suurimmat panimot ovat edelleen kansainvälisesti omistettuja ja tuottavat vaaleaa lagerolutta. Näitä panimoita ovat mm.  Arany Ászok-, Kőbányai- ja Dreher-oluet tekevä Dreher Sörgyárak, Borsodi Sörgyár ja Soproni-oluet paneva Heineken Hungária. Tosin täytyy mainita, että myös isot panimot ovat ryhtyneet pienpanimoiden valikoimien kasvun innoittamana monipuolistamaan valikoimaansa, ja näiltä panimoilta löytyy ilahduttavasti valikoimista myös muita oluttyylejä kuin vaaleaa lageria, kuten IPA-olutta.

Pienpanimoita ja tapahtumia

Unkarilaisia pienpanimoita löytyy kolmea eri tyyppiä; Yleisimpiä ovat pienet, oman panimolaitteiston omaavat paikalliset panimot, sitten on ravintoloiden yhteydessä toimivia panimoita sekä nk. kiertolaispanimoita (gerilla sörfőző tai vándorsörfőző), joilla ei ole omia panimolaitteistoja, vaan jotka vuokraavat laitteistot muilta.  Unkarissa pienpanimoissa korostuu paikallisuus, monet panimot ovat hyvin pieniä ja myyvät tuotteitaan vain lähiympäristöön, pienten viinitilojen tavoin.  Budapestin alueella tunnetaan myös panimokeskittymä, jossa tällä hetkellä trendikkäimmät pienpanimot kuten Mad Scientist ja Horizont pitävät majaansa.  Muita maistamisen arvoisia pienpanimoita ovat mm. Monyó Brewing Co., Reketye Sörfőzde, Gólem, Hopfanatic ja Suomessakin vieraillut Brew Your Mind.

Monet unkarilaiset pienpanimot ovat erikoistuneet tietyntyyppisiin oluisiin, kuten amerikkalaistyylisiin, greippisen havuisiin IPA-oluisiin, happaman kirpeisiin hedelmäoluisiin, belgialaistyylisiin mausteisen hedelmäisiin saison-oluisiin tai paksuihin ja tummiin stoutteihin.  Unkarilaiset pienpanimot omaksuvat hyvin nopeasti oppeja Yhdysvalloista, ja Amerikassa nyt niin muodikkaat mehumaisen paksut ja voimakkaasti greippiset New England IPA-oluet ovat laajasti saatavilla unkarilaisten valmistamina esimerkiksi Budapestin moderneissa olutpaikoissa.  Unkarilainen panimotaito on kehittynyt viimeisenä viitenä vuonna voimakkaasti ja voidaan sanoa, että nykyään pienpanimoissa tuotetaan eurooppalaisittain hyvinkin kilpailukykyistä olutta. Laajan viennin este unkarilaisissa pienpanimoissa on panimoiden pienuus, ja tämä on yksi syy, miksi esimerkiksi Suomessa unkarilaisia pienpanimo-oluita ei ole melkein ollenkaan saatavilla.

Olutkulttuurin nousu näkyy myös erilaisten oluttapahtumien määrässä ja suosiossa. Toukokuussa järjestettävä Budapest Beer Week kokoaa yhteen niin unkarilaiset kuin kansainväliset oluenystävät ja oluttapahtumia on silloin ympäri kaupunkia, uusien oluiden lanseerauksista erilaisiin panimovierailuihin. Jos haluaa päästä kärryille unkarilaisesta pienpanimokulttuurista, tämä tapahtuma on helpoin väylä siihen.

Unkarilaisia pienpanimoita: http://www.kezmuvessorok.hu/sorfozdek

Budapest Beer Week: https://bpbw.hu/

Beer to Go -olutkaupan valikoimaa.

Budapest – Unkarin olutmekka

Budapest on nykyään monipuolisen olutkulttuurin kaupunki, jossa voi nauttia niin perinteisestä lageroluesta kuin hyvinkin moderneista oluttyyleistä. Yksi pienpanimo-oluiden tarjonnan keskittymistä on Juutalaiskortteleiden (Zsidónegyed) alue, joka muistuttaa henkisesti Helsingin Kalliota pienine puoteineen ja hipsterimäisine ravintoloineen. Alueelle on syntynyt monenmoista olutbaaria ja ihan pienpanimoitakin. Jo klassikkona tunnettu, pienpanimo-oluttakin myyvä nähtävyys alueella on purkutaloihin syntynyt Szimpla Kert, joka kannattaa katsastaa tunnelmankin takia, vaikka olutvalikoima ei siellä suurensuuri olekaan. Samalla alueella törmää pienpanimo-oluita myyviin craft beer -baareihin joka kulmalla. Toinen hyvä keskittymä on Ráday utcan ravintolakeskittymä, jossa on suurimmassa osassa trendikkäitä ravintoloita hyvä valikoima myös unkarilaisia pienpanimo-oluita.

Budapestistä kannattaa ostaa erilaisten pienpanimoiden oluita myös mukaan vaikka tuliaisiksi. Marketeissa ei niitä vielä niinkään näy, mutta Ráday utcan olutkauppa Beer to Go tai Liszt Ferenc térin vieressä sijaiseva Csak a jó sör! myyvät laajaa valikoimaa unkarilaisten pienpanimoiden oluita. Kulman päästä Csak a jó sör -kaupasta on myös craft beer baari Hopaholic, jossa voi maistella oluita pieniäkin, vaikka desin määriä. Yksityiskohtana mainittakoon, että baarista löytyy myös suomen kielen olut-sana, kun osaa vähän katsoa.

Usealla pienpanimolla on oma baarinsa, joissa kannattaa käydä, kuten vaikka Monyo Tap House, Neked Csak Dezső tai Élesztőház, jossa voi ottaa myös monipuolisen oluttasting-laudan.  Välillä pitää syödä, joten Tonavan rannan tuntumassa oleva Jonas Craft Beer Housessa voi kokeilla ravintolan klassikkoburgerin ja hedelmäisen katkeran pienpanimo-IPA-oluen liittoa nauttien samalla näköalasta. Siitä on hyvä pikkuhiljaa kävellä sillan toiselle puolelle hauskannimiseen Bölcső Bar & Food -baariin, jolla on myös oma panimonsa.

Tiesitkö?

Kuuluisin olueen liittyvä unkarilainen tapa on ollut se, että oluen kanssa ei kilistetä. Tapa juontaa juurensa legendaan, jonka mukaan itävaltalaiset kilistivät oluella, kun mestasivat unkarilaisia vapaussotasankareita vuonna 1849. Silloin kuulemma vannottiin, ettei oluella kilistetä Unkarissa 150 vuoteen. Jotkut pitävät tapaa yllä, vaikka 150 vuoden sanktio päättyikin jo vuonna 1999.

Monyó Tap Housella on myös oma baarinsa.

Budapestin pienpanimoravintolat ja olutbaarit

Csak a jó sör http://www.csakajosor.hu/

Élesztőház http://www.elesztohaz.hu/

Neked Csak Dezső https://www.facebook.com/nekedcsakdezso

Macska https://www.facebook.com/macska23/

Jonas Craft Beer Bar http://www.balnabudapest.hu/shop/jonas-craft-beer-house

Lehűtő https://www.facebook.com/lehuto.kezmuvessorozo

Hops Beer Bar https://www.facebook.com/hopsbeerbar

Bölcső Bar and Food https://www.facebook.com/bolcsobar

Hopaholic  http://hopaholic.hu/

Legfelsőbb Beerorság http://www.beerosag.hu/

Szimpla Kert https://szimpla.hu/

Monyo Tap House https://www.facebook.com/monyotaphouse/

Beer to Go http://beertogo.d3.hu/

 

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 2-2019.