Noémi Mandur

 

Vesiristeilyt dunabella_3. Kuva Legenda

Legenda-yhtiön vesibussi

Unkarissakin pääsee vesille. Tonavan ja Balatonin risteilyillä voi rentoutua ja tutustua kauniiseen ympäristöön.

Budapest
Budapestin keskustasta lähtee päivittäin monia päivä-, ilta- ja ulkomaanristeilyitä. Vaihtoehtoja on monia, voi valita risteilyn, jolla poiketaan Margit-saarelle ihailemaan luontoa tai vaikkapa iltaristeilyn, johon kuuluu illallinen ja musiikkia.

Suosituimpia järjestäjiä ovat Legenda, Mahart ja Hungária Koncert. Niiden tarjonnasta jokainen löytää toivomansa palvelut ja myös kielivaihtoehdon kuunnellakseen audioselostusta.
Vesiristeily sopii hyvin myös lapsiperheille.
Suurimman ja vanhimman yrityksen, Mahartin, erilaisista risteilyistä ja aikatauluista kerrotaan  verkkosivuilla unkariksi ja englanniksi.
Legenda toimii ympäri vuoden ja järjestää vain keskustassa tapahtuvia nähtävyysristeilyjä. Päivällä on useita lähtöjä ja illalla yleensä pari. Kuulokkeiden selostuskieleksi voi valita myös suomen. Verkkosivujen hauskasta animaatiosta näkee laivojen tekemät reitit. Sivut unkarin lisäksi mm. englanniksi ja saksaksi Legenda.
Hungária Koncertin jokiristeilyt aloittavat toimintansa yleensä vasta keväällä. Nekin toimivat vain keskustassa, mutta valikoima on laaja – lounasristeilyistä konserttipaketteihin.
Yleissivut myös suomeksi Hungariakoncert
Uudet risteilysivut englanniksi Budapestrivercruises

Tonavalla kulkee myös neljä julkisen liikenteen vesibussia, joilla on pysäkkejä pitkin rantaa. Vesibusseissa käy tavallinen julkisen liikenteen viikko- tai kuukausilippu, mutta lippuja voi ostaa myös erikseen laivoilta tai lippupisteistä. Näiden monille tuntemattomien alusten aikataulut ja reitit löytyvät verkosta bkk.hu. D-kirjainta muistuttava kuvake vie linjojen 11, 12, 13 ja 14 aikatauluihin.
Kaikkien liikennevälineiden reittikartat ja Bubi-kaupunkipyörien vuokrauspisteet löytyvät verkko-osoitteesta bkk.hu.
Erilainen ja hauska sightseeing-vaihtoehto on RiverRide-bussi, joka ensin kulkee maalla ja näyttää keskustan tärkeimmät nähtävyydet ja loiskahtaa sitten Tonavaan ja jatkaa joelta nähtävyyksien esittelyä. Yrityksen verkkosivut ovat myös mm. englanniksi ja saksaksi.

Wien
Budapestista pääsee myös Wieniin laivalla Tonavaa pitkin. Mahartin kantosiipialus liikennöi toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Budapestin keskustasta lähtee laiva tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 9.00. Matka Wieniin kestää noin 6 ja puoli tuntia ja maksaa aikuiselta 125 e. Tarkemmat tiedot matkoista löytyy tästä Mahartpassnave.

Tonavan mutka
Budapestin ja Esztergomin välille sijoittuvan Tonavan mutkan (Dunakanyar) viehättäviä pikkukaupunkeja ja jokimaisemia ihailemaan pääsee myös vesitse Mahartin aluksilla.
Budapest-Szentendre-Visegrád-reitillä ja Budapest-Szentendre-välillä liikennöidään yleensä huhtikuun lopulta syyskuun lopulle sekä Budapest-Vác-Visegrád-Esztergom-reitillä toukokuun alusta elokuun loppuun. Tarkemmat matkatiedot löytyvät tästä Mahartpassnave.

Balaton
Keski-Euroopan suurin järvi Balaton on 77 km pitkä ja keskimäärin 14 km leveä. Balaton on rauhoitettu yksityisiltä pienmoottoriveneiltä, mutta purjeveneet, erilaiset risteilyt ja reittiliikenne antavat mahdollisuuden vesille pääsyyn. Risteilysesonki kestää huhtikuusta syyskuuhun.
Balatonin kapeimmassa kohdassa (vähän yli 1 km) Szántódin ja Tihanyin välillä kulkeva lautta kuljettaa myös pyöriä ja autoja.
Balatoni Hajózási Zrt:n verkkosivuilla on tietoa myös englanniksi aikatauluista, hinnoista, aluksista ja myös satamakartta sekä kuvagalleria.

…..
Kirjoittaja on Omnian ammattiopiston matkailualan opiskelija, joka oli keväällä harjoittelussa Suomi-Unkari Seuran toimistossa.