Marjatta Manni-Hämäläinen

Unkari on tunnettu viineistään, mutta oluita juodaan maassa kuitenkin enemmän – oluenkulutus on tilastojen mukaan yli kaksinkertaista litroina per asukas mitattuna. Parin vuoden takainen luku 75 litraa on kuitenkin kymmenisen litraa vähemmän kuin Suomessa.

Monyón panimon olutpullon etiketti. Kuva Atila Polyák. WLB.

Viime vuosina oluenharrastajat ovat saaneet maisteltavakseen myös käsityöläisoluita. Unkarilaisia käsityöläisoluita (kézműves sör, craft beer) tekeviä panimoja (sörfőzde) ovat mm. Csobánkai, Fóti, Hedon, Horizont, Köleses, Mad Scientist, Monyó, Reketye, Serforrás ja Szent András. Näiden oluita oli maisteltavina myös kevään 2017 Helsinki Beer Festivalilla. Lagerin lisäksi tehdään vehnäoluita, APAa ja IPAa sekä mm. hedelmäoluita.

Neked csak Dezső -olutravintola. Kuva Gábor Dezső, WLB.

Olutta saa yleensä kaikista ravintoloista (étterem) ja olutravintoloista (söröző), mutta laaja valikoima myös unkarilaisia oluita on niihin keskittyneissä olutpaikoissa. Budapestin keskustassa sijaitsevat mm. hauskannimiset Élesztő eli ’Hiiva’ (Tűzoltó utca 22) ja Neked csak Dezső eli ’Sano vain Dezső’ (Kertész utca 33) sekä Jónás (Fővám tér 11-12), Léhűtő (Holló utca 12-14), Csak a jó sör (Kertész utca 42), Kandalló (Kertész utca 33) ja Hopaholic (Akácfa u. 38). Ja vähän anniskelusanastoa: hanaolut on csapolt sör, tuoppi korsó ja lasi pohár.

Älä unohda tunnettuja unkarilaisia olutmerkkejäkään kuten Arany Ászok, Borsodi, Dreher, Kőbányai ja Soproni. Niitä on helppo ostaa ruokakaupasta ja järjestää oma makutesti.

Lisätietoja mm.:

welovebudapest.com

districtix.hu