Kecskemétissä syntyy yhä enemmän vauvoja

Entistä enemmän vauvoja syntyy Bacs-Kiskunin lääninsairaalassa Kecskemétissä. Viime vuonna syntyneiden määrä oli melkein 2700. Enemmän kuin 40 prosenttia syntyneistä on kecskemétiläisiä lapsia. Suotuisaan kehitykseen ovat vaikuttaneet synnytysosaston modernisointi, kokenut henkilöstö, nouseva työllisyysaste, kotihoidon tuki ja paikalliset lastentarhat.

Milán, 4,0 kg ja 52 cm, syntyi maanantaina 27. päivä helmikuuta. Milánin äiti vaatettaa hänet varmoin ottein, hänellä on jo kaksi isompaa lasta.

Olemme aina haaveilleet isosta perheestä, siksi halusimme kolmannen lapsen, kertoo Ilona Parádiné Dobos.

Vuonna 2014 lääninsairaalassa syntyi 2496 lasta, 2015 syntyi 2570 ja viime vuonna 2661 lasta. Vuosittain syntyy noin 40 kaksoset vanhempiensa iloksi. Synnytys- ja naistentautien osaston johtava lääkäri Attila Bánfalvi kertoo, että vuosittain syntyneiden määrä nousee keskimäärin 50-60 lapsella.

Kaksi vuotta sitten muutimme tähän uuteen rakennukseen, joka on paljon entistä kauniimpi ja hyvin varusteltu. Kaksipaikkaisissa huoneissa on oma wc ja kylpyhuone. Synnytyssalitkin ovat kauniit, ja ne ovat yhteydessä leikkaussaliin, eli tarvittaessa keisarinleikkaukseen ei tarvitse kulkea kerroksesta toiseen, kuten aiemmassa rakennuksessa. Tämä on houkutellut takaisin paljon sellaisia äitejä, jotka mahdollisesti aiemmin menivät synnyttämään Pestiin.

Lääninsairaalassa syntyneistä lapsista yli 40 prosenttia ovat kecskemétiläisiä. Suotuisaan lukuun vaikuttaa myös kotihoidon tuki, jota kaupungissa saa yhä useampi.

Kecskemétin kaupunginvaltuusto käynnisti ohjelman edullisten tonttien myymiseksi heille, jotka haluavat asettua tänne asumaan, kertoo Engert Jakabné, asutuskomitean puheenjohtaja. – Ensimmäinen vaihe on valmistunut, Kadafalvan ja Katonatelepin alueilla. Nyt valmistelemme seuraavaa vaihetta. Perheet saavat tonteista alennusta, yhden lapsen perheet 10 prosenttia, kahden lapsen perheet 20 prosenttia ja kolmen lapsen perheet 30 prosenttia.

Syntyvyysluku kehittyy nykyään suotuistasti. Tähän mennessä vuonna 2017 on syntynyt 393 lasta lääninsairaalassa. Samalla aborttien määrä vähenee. Vuonna 2014 oli yli 800 raskaudenkeskeytestä, vuonna 2015 728, ja viime vuonna 630.

Alkuperäinen teksti: http://hiros.hu/kecskemet/hirek/egyre-tobb-baba-szuletik-kecskemeten

Sama haastattelu unkariksi videolla: https://youtu.be/gxkKiMAZJus