Szilvás gombóc eli luumupallot tai -piilot

Luumut kuuluvat syksyyn, ja unkarilainen unkarilainen luumuherkku szilvás gombóc maistuu lapsille ja aikuisille. Sitä voi syödä alkupalana, kevyenä pääruokana, jälkiruokana tomusokerikuorrutuksella ja kylmänä retkieväänä. Aikaa näiden luumupiilojen tekemiseen kuluu pari tuntia.

Tarvikkeet:
800g jauhoista perunaa
1-2 munaa
n. 300g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
15-20 keskikokoista kypsää luumua
0,5dl sokeria
1tl kanelia
0.5dl öljyä/voita
100g korppujauhoja

Keitä perunat kuorineen, kuori ja survo muusiksi. Anna jäähtyä. Sekoita kananmuna ja suola muusiin, lisää niin paljon jauhoja että saat sopivan pehmeän, ei tarttuvan taikinan. Kaulitse taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa 10x10cm neliöiksi. Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan (2/3 täynnä vettä).

Huuhtele luumut, poista niistä kivet kuorimaveitsen kärjellä tai hoikalla lusikalla (tarvitset niin monta luumua kuin taikinasta tulee neliöitä). Sekoita kupissa kaneli ja sokeri. Laita kiven tilalle puoli teelusikallista kanelisokeria.

Laita luumu taikinaneliön päälle, nipistä reunat yhteen ja pyörittele kämmenten välissä palloksi niin, ettei luumua enää näy.

Laita pallot kuumaan veteen, auta puulastalla etteivät tartu pohjaan. Keitä hiljalleen n. 30min (kunnes pallot nousevat pintaan + 4 minuuttia). Paahda korppujauhot varovasti rasvassa pannulla sillä aikaa kun pallot keittyvät. Lisää ylijäänyt kanelisokeri.

Nostele pallot pois vedestä varovasti, ettei taikinaan tule aukkoja, ja anna jäähtyä pieni hetki. Kahden lusikan avulla pyöräytä kuumat pallot korppujauhoseoksessa. Jos joku palloista ratkeaa ja luumumehua vuotaa pois, älä pyörittele sitä korppujauhoissa, vaan ripottele korppujauhot sen päälle.