Budapest Noir -elokuvailta 14.10.2021

Torstaina 14.10.2021, koronarajoitusten kevennyttyä paria viikko aikaisemmin, Hyvinkään Suomi-Unkari Seura järjesti ilmaisen elokuvaillan perinteikkäässä Kinoma-elokuvateatterissa. Paikalle saapui ilahduttavan paljon seuran jäseniä, muita hyvinkääläisiä ja lähiseudun asukkaita, sekä kutsuvieraita muista yhdistyksistä. Kinoman sali on 225-paikkainen, joten joka tapauksessa saimme nauttia elokuvaelämyksestä väljästi.

Iloinen puheensorina täytti elokuvateatterin aulatilan ja yhdistyksen aktiiviset jäsenet myivät osallistujille arpoja ja Unkarista tuttuja leivonnaisia: pogácsaa ja almás rétesiä. Vielä ennen elokuvan alkua Eino Huotari kertoi lyhyesti Budapest Noir -dekkarisarjasta ja sen kirjoittajasta.

Täysin kommelluksitta ei tätä tapahtumaa saatu järjestettyä: näytöksen alettua elokuvateatterin henkilökunta huomasi, ettei laitteisto halua ymmärtää DVD-levyn kuvasuhdetta. Sitä yritettiin korjata elokuvan jo pyöriessä, mistä seurasi tekstityksen alemman rivin häviäminen muutamaksi minuutiksi. Tiivisjuonisessa ja vähäpuheisessa elokuvassa se ei ole suotavaa, ja todettiin paremmaksi katsoa tavallista pidempiä ja hoikempia näyttelijöitä kokonaisen tekstityksen kera.

Elokuvaillan järjestämiseen Hyvinkään Suomi-Unkari Seura sai projektirahaa valtakunnalliselta Suomi-Unkari Seuralta, ja tapahtuma-avustusta Hyvinkään kaupungilta.