Lángos – resepti suomeksi

Näitä herkullisia uppopaistettuja leipäsiä on tehty Hyvinkään Suomi-Unkari Seuran ruokakursseilla ja myyty toritapahtumissa. Unkarissa joka kokilla on oma lángos-reseptinsä, mutta tämä Emman perunainen, ruokaisa versio tuntuu sopivan suomalaiseen suuhun erityisen hyvin.

Tarvikkeet (n. 30 pientä lángosta):

4 keitettyä, kylmää perunaa

n. 7 dl vettä

25g tuorehiivaa

2 rkl suolaa

16 dl vehnäjauhoja (lisää tarvittaessa)

öljyä friteeraukseen

halutut päälliset (esim. valkosipulia, creme fraichea, juustoraastetta, majoneesia, lohta, salsaa, kasviksia…)

Kuori ja raasta perunat ohuiksi. Lämmitä vesi sopivaksi, liuota hiiva ensin pieneen määrään vettä ja lisää sitten loput vedet, peruna, jauhot ja suola. Sekoita ja vaivaa taikinaksi, anna kohota. Taikinan tulee olla löysempi kuin pulla/sämpylätaikina.

Laita öljy lämpenemään (pidä kattilan kansi koko ajan käden ulottuvilla palovaaran takia).

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Ota pienehköjä paloja taikinaa ja kaulitse ne litteiksi (noin kämmenen kokoinen, max 1 cm paksu). Palaset saavat kohota odottaessaan paistumista.

Kun rasva on sopivan kuumaa (testaa pienellä taikinapallolla), ota palanen taikinaa, venyttele sitä vähän, ja laita paistumaan. Taikinan käsittely on helpompaa, kun öljyät kätesi ruokaöljyllä ensin. Paista molemmin puolin kullanruskeaksi, ja nosta sitten talouspaperin päälle valuttamaan enimmät rasvat pois.

Lángoksen päälle saa jokainen ruokailija valita mieluisimmat täytteet. Laita tarjolle juustoraastetta, smetanaa/kermaviiliä, valkosipulilientä (purista muutama valkosipulin kynsi kulhoon, laita päälle kylmää vettä, levitetä pullasudilla), kinkkusuikaleita, silputtua paprikaa, kurkkua ja punasipulia. Makean ystävät voivat päällystää lángoksensa nutellalla.