Yliopiston kampuksen rakentaminen on aloitettu Kecskemétissä

Kecskemétiin on rakenteilla yliopistolle uusi kampus. Vuonna 2016 muodostettiin kahden kaupungin yhteinen yliopisto, nimeltään Pallasz Athéné Egyetem, yhdistämällä Kecskemétin ja Szolnokin korkeakoulut. Maaliskuun 30. päivänä paikallisen lehdistön edustajat kävivät ensimmäistä kertaa työmaa-alueella, missä projektinjohtaja Anna Tarnóy ja viestintävastaava Tamás Czine esittelivät 5,5 hehtaarin alueella alkaneita rakennustöitä. Yliopisto on Kecskemétin suurin korkeakouluinvestointi tähän mennessä.

Tällä hetkellä työmaalla tehdään perustustöitä, kertoi Anna Tarnóy. Hän painotti, että KEDO:n (Keckeméti Duális Oktatási Zrt) tavoitteena on perustaa uusi, innovatiivinen kampus, josta tulee uuden kaupunginosan ensimmäinen virstainpylväs. Kampuksella käytetään ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja nykyaikaista opetusteknologiaa, ja sen keskusaukio tulee olemaan avoin kaupunkilaisille ja turisteille.

Suunnitellun investoinnin tavoite on tehdä yliopiston uudelle taloutieteelliselle tiedekunnalle kaikin puolin tulevaisuuteen suuntaava ja innovatiivinen kampus. Täten halutaan jatkaa kaupungin kanssa tiiviin yhteyden luomista, myös pidemmälle kuin opetustoiminnassa.

Opetukseen suunniteltu innovatiivinen lähestymistapa ja kaupunkiin yhdistyvät erilaiset toiminnot uudisrakennuksissa ovat yksittäinen kokonaisuus, mutta luonteeltaan toinen toisiinsa liittyvät rakennukset toteuttavat hyvin toimivan ja houkuttelevan kaupunkikeskuksen.

Investoinnin pohjalla on ”Okos Egyetem” (”viisas yliopisto”) -suunnittelukonsepti, jonka toteutuessa opiskelijat tulevat opiskelemaan uusimman teknologian avulla.

Suunnittelmien mukaan 5,5 hehtaarin alueelle rakennetaan yhteensä yli 35 tuhatta neliömetriä: viisi rakennusta, joista yhdessä muodostavat opetuksen, hallinnon, kirjaston, opiskelija-asumisen ja kulttuurin keskuksen. Rakentamiseen liittyvästä koordinoinnista ja muista tehtävistä vastaa Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (KEDO Zrt.)

Toivomme tästä muodostuvan Kecskemétin asukkaille uusi aukio, kertoo projektinjohtaja. – KEDO Zrt. uskoo siihen, että opetuksen tasosta tulee korkea. Nyt toteutettavan rakennuksen tekniset ratkaisut ovat myös uusia, 2000-luvulle sopivia.

Esimerkiksi opetusrakennuksiin tulee älykäs viilennysjärjestelmässä, joka ottaa viilennys- ja varjostustarpeissa huomioon sään lisäksi myös sisällä oleskelevien henkilöiden määrän.

Ensimmäinen rakennus tulee suunnitelmien mukaan valmiiksi vuoden 2018 elokuun loppuun mennessä.

Alkuperäinen artikkeli ja lisää kuvia:

http://keol.hu/kecskemet/megkezdodott-a-pallasz-athene-egyetem-kecskemeti-campusanak-epitese