Kecskemétin Mercedes Benz -tehdas on viisivuotias

Mercedes Benz -autojen valmistus aloitettiin Kecskemétissä viisi vuotta sitten. Nykyään Mercedes-Benz ei ole Unkarissa vain luotettavuuden ja laadun tavaramerkki, vaan se tarkoittaa myös uusinta teknologiaa, kilpailukykyä, työpaikkojen luomista ja yhteiskuntavastuuta.

Vuosipäivänä 12.4.2017 tehtaalla järjestettiin tilaisuus, jossa toimittajat ja tehtaan johtajat tapasivat toisiaan vapaamuotoisesti. Toimittajat tutustuivat tehtaan arkeen ja osallistuivat koeajoille.

Toimittajat kiittivät tehtaanjohtaja Christian Wolffia, joka puheessaan tiivisti Mercedesin saapumisen Kecskemétiin ja kuluneiden viiden vuoden tapahtumat:

Mercedes-Benzin henkilöautoyksikkö päätti vuonna 2008, että Kecskemétiin tullaan rakentamaan ensimmäinen yrityksen ensimmäinen Euroopassa Saksan ulkopuolella sijaitseva henkilöautotehdas. Yritys käytti tehtaan rakentamiseen 800 miljoonaa forinttia vuoteen 2012 mennessä, jolloin ensimmäinen auto valssattiin tuotantolinjalla.

Viisi vuotta valmistuksen aloittamisen jälkeen voimme sanoa, että oli hyvä päätös aloittaa tuotanto Unkarissa. Tehtaamme on jo alueen suurin työllistäjä – työntekijät puolestaan valmistivat yli 600 000 autoa asiakkaillemme ympäri maailman, kertoi Christian Wolff.

Kecskemétissä sijaitseva tehdas on osa autojen valmistusverkostoa. Valmistusta koordinoidaan niin kutsulla lead-tehtaalla Rastattissa Saksassa, joka on vastuussa uusien mallien esittelystä, valmistusstrategiasta ja laadunhallinnasta.

Vuodesta 2013 lähtien valmistimme CLA-mallia, vuoden 2015 tammikuusta lähtien CLA Shooting Brake -mallia, ja niitä valmistetaan yksinomaan Kecskemétissä, kertoi Christian Wolff. – Valmistettujen mallien lisääntyminen on kasvattanut työpaikkojen määrää jatkuvasti: alussa tehtaalla työskenteli noin 2500 henkilöä, tähän mennessä henkilömäärä on kasvanut melkein neljääntuhanteen.

Kecskemétin tehtaalla on käytössä Unkarin kansallinen ”Ipar 4.0”, tulevaisuuteen tähtäävä logistinen järjestelmä. Työn etenemisen mukaan itseohjautuvat robotit hakevat tarvittavat osat niin kutsutuista ostoskoreista oikeissa määrissä ja oikeaan aikaan. Järjestelmän myötä työntekijöiden kulkemat matkat ovat lyhentyneet ja oikeat osat ovat tarjolla kokoonpanoalueella.

Järjestelmän ansiosta enää ei tarvitse varastoida osia valmistustiloissa. Vapautuneisiin tiloihin on perustettu työntekijöille ergonomisia taukotiloja.

Mercedes Benzin tehdas Kecskemétissä on yksi houkuttelevimmista työpaikoista Unkarissa. Tehtaan työntekijöiden lapsille on oma päiväkoti, tehtaan läheisyyteen on rakennettu vuora-asuntoja ja työntekijät voivat osallistua yhteisille retkille esim. Hungaroringille.

On täydet edellytykset olla optimistinen tulevaisuuden suhteen. Osa Mercedes Benzin uuden sukupolven henkilöautoista tullaan valmistamaan Kecskemétissä. Tähän valmistaudutaan investoimalla laajentamiseen. Muun muassa rakennetaan uusi 99 000 neliömetrin tila korivalmistukselle.

Vuonna 2016 ilmoitimme myös toisesta suuresta investoinnista: muutamien vuosien sisällä alueelle rakennetaan toinen Mercedes-Benzin tehdas, joka tulee luomaan 2500 uutta työpaikkaa. Tehtaaseen tulee korivalmistuslinja, pintakäsittelylinja ja kokoonpanolinja sekä tehdaspuisto.

Valmistusverkoston ja prosessien digitaalisen ketjutuksen ansiosta valmistuksesta tulee entistä joustavampaa ja tehokkaampaa. Nk. ”Full-Flex” tehtaassa voidaan valmistaa kysynnän mukaan eri automalleja.

Tiedotustilaisuuden päätteeksi toimittajat osallistuivat tehdaskierrokselle ja eri Mercedes Benz -mallien koeajolle.

Alkuperäinen artikkeli: http://keol.hu/kecskemet/oteves-a-mercedes-benz-gyar-2017-04-12