Ajankohtaista tietoa Unkarista
Torstaina 12.3. saapui Unkarin suurlähettiläs, tri. György Urkuti Hyvinkään Suomi-Unkari Seuran kutsumana kertomaan uutisia Unkarista. Ajankohtaisia aiheita on paljon muitakin kuin ne, mitkä pääsevät kansainvälisen lehdistön seulasta läpi. Hyvinkään Suomi-Unkari Seuran lisäksi suurlähettilään toivotti tervetulleeksi sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen Hyvinkään kaupunkin edustajana. Hän kertoi Hyvinkään ystävyyskaupungeista aktiivisimmat suhteet olevan juurikin unkarilaiseen Kecskemétiin ja saksalaiseen Bad Hersfeldin kaupunkiin. Ystävyyskaupunkitoiminnassa tärkeintä on hänen mukaansa nuorisolle todellisen kansainvälisyyden kokemusten mahdollistamisen.
Suurlähettiläs kertoi tämän vuoden olevan Suomen ja Unkarin välisten diplomaattisuhteiden 100. vuosi. Diplomaattisuhteet olivat olemassa jo Itävalta-Unkarin aikana, Suomen itsenäistyttyä, mutta kaksoismonarkian purun jälkeen Unkari itsenäisenä valtiona solmi suhteen Suomen kanssa erikseen vuonna 1920.
Työllisyystilanne Unkarissa on tällä hetkellä hyvä. Bruttokeskipalkka on noin 1000-1100eur/kk. Unkari on EU:n toiseksi teollistunein maa bruttokansantuotteen perusteella, ja maassa on paljon alihankintaa ja sopimusvalmistajia. Esimerkiksi Kecskemétissä on suuri Mercedes Benzin tehdas, ja muitakin saksalaisia yrityksiä. Melko tuore kehityssuunta on se, että Unkariin perustetaan kansainvälisten yritysten palvelukeskuksia (shared service center), jotka hoitavat maailmanlaajuisesti yritysten tiettyjä toimintoja, esimerkiksi HR- ja kirjanpitopalveluja.
Pitkään Unkarin oppositiopuolueet ovat olleet keskenään eri mieltä asioista, mutta viime aikoina ne ovat löytäneet enemmän yhteistä. Fideszin asema on erittäin vahva, mutta opposition onnistuessa tekemään yhteistyötä, edessä saattaa olla eräänlainen kaksipuoluejärjestelmä.
Esitelmän aikana ja jälkeen oli mahdollista esittää kysymyksiä, ja yleisöstä nostettiin esiin monia kiinnostavia aiheita. Esimerkiksi maaseudun tilanteesta kysyttiin, ja kyllä maaseutupaikkakunnat autioituvat nuorisosta Unkarissakin, koska työpaikat ovat kaupungeissa tai ulkomailla. Maastamuutto on ollut pitkään suurta, mutta viime vuonna ensimmäisen kerran palaajia oli enemmän kuin lähtijöitä.
Lisäksi kysyttiin Unkarin sosiaalitukijärjestelmästä työttömille. Unkarissa on käytössä on eräänlainen aktiivimalli, eli tuet eivät ole vastikkeettomia, vaan työttömien täytyy työskennellä heille määrätyissä tehtävissä, jotta tuet eivät katkea. Valtio kannustaa yrityksiä esimerkiksi siten, ettei yrityksen tarvitse maksaa sosiaalimaksuja palkatessaan pitkäaikaistyöttömän.
Kecskemétissä katsotaan valoisaan tulevaisuuteen, sillä kaupunki ympäröivine alueineen on Unkarin toiseksi nopeiten kasvava talousalue. Teollisuus kattaa taloudesta peräti 41 prosenttia. Kecskemétissä aloitti syksyllä 2019 uuden Neumann János -yliopiston ensimmäiset tiedekunnat: taloustieteellisen, tietojenkäsittelyn ja puutarha- ja viheralan tiedekunnat. Kampukselle suunnitelluista rakennuksista vasta yksi on valmiina, ja nämä kolme tiedekuntaa toimivat siellä.
Esitelmän päätteeksi saimme kuulla Kecskemétin pormestarin, Szemereyné Pataki Klaudian terveiset ystävyyskaupungille. Suurlähettiläs oli pyytänyt esitelmäänsä varten tietoja kaupungista, ja vastauksen saatteena pormestari kertoi lämpimästi hyvistä ja aktiivisista ystävyyskaupunkisuhteista Hyvinkään kanssa.