In memoriam

Jaakko Mäkelä 1936 -2023

Lokakuussa saimme suru-uutisen, että yhdistyksemme perustajajäsen, pitkäaikainen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, hallituksen jäsen ja toiminnantarkastaja

Jaakko Mäkelä on kuollut 15.10.2023 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt 17.2.1936 Viipurissa.

Jaakko oli liittynyt Suomi-Unkari-Seuraan jo vuonna 1975 ja hän kuului siihen noin 30 jäsenen joukkoon, joka asui Järvenpään seudulla. Heidän keskuudessaan syntyi ajatus, että miksei täällä voisi olla oma osasto. Perustava kokous, jossa Jaakko toimi puheenjohtajana, kutsuttiin koolle ja näin syyskuun 22. päivä vuonna 1977 perustettiin Suomi-Unkari-Seuran Järvenpään osasto ry. Jaakko valittiin uuden yhdistyksen puheenjohtajaksi, jota tointa hän hoiti 1977 – 1991. Hallituksen jäsenenä hän jatkoi vuoteen 2007 asti, josta varapuheenjohtajana 1996 – 1999. Toiminnantarkastajana hän oli vuodesta 2009 alkaen. Helmikuun alussa, kun vein hänelle vuoden 2022 tilejä tarkistettavaksi, hän kertoi lähtevänsä seuraavana aamuna rytmin siirtoon, ja lupasi tarkastaa tilit sieltä saavuttuaan. Kun sitten hain tarkastetut tilit, niin hän lupautui vielä jatkamaan alkaneen vuoden toiminnantarkastajana. Mutta valitettavasti tämä vuoden 2022 toiminnantarkastus jäi hänen viimeisekseen.

Vuonna 1977 yhdistyksen toiminta alkoi ripeästi ja monenlaista toimintaa toteutettiin alusta alkaen. Heti ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa tehtiin esitys Järvenpään kaupungille, että se tekisi Suomi-Unkari-Seuralle esityksen ystävyyskaupungin etsimisestä Unkarista Järvenpäälle. Vihdoin vuonna 1984 Unkarin viikolla Järvenpäässä vieraillut Unkarin suurlähettiläs Frigues Puja ilmoitti 1.4.1984 Unkarin kansallispäivän juhlan yhteydessä, että Budapestin läheisyydessä sijaitseva Vác on Järvenpään uusi ystävyyskaupunki.

Jaakolla oli yhdistyksemme lisäksi monia luottamustoimia ja eläkkeelle hän jäi Kartanon koulun teknisentyön opettajan virasta. Kansainvälisessä toiminnassa Jaakko oli mukana Unkarin lisäksi Terijoki-yhdistyksen ja -säätiön myötä. Hänhän oli Karjalan poikia.

Lämmin osanottomme Jaakon läheisille.

Kuvassa Jaakko Suomi-Unkari Seuran toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläisen kanssa tanssiyhtye Téblábin Järvenpään konsertissa v 2002.

Merja Lehtonen

Kirjoittaja on yhdistyksen sihteeri, joka aloitti hallitusyhteistyön Jaakon kanssa v 1982.