Kevät 2023

Järvenpään Suomi-Unkari Seuran kevätkausi 2023 oli jo normaali eli toimintaa täynnä

Huhtikuussa tehtiin yhdessä ruokaa: paprikás krumpli ja jälkiruoaksi madártej. Aluksi jaettiin työt ja niin perunat pääsivät pois kuoristaan, sipulit ja valkosipulit pilkkoutuessaan erittivät huumaavaa tuoksua ja makkaranpalat odottivat pääsyä kattilaan. Perunoiden valmistuessa pääsivät vatkaimet valloilleen vaahdottamaan munanvalkuaisia ja -keltuaisia linnunmaitoon, joka on tuntemattomampi ruoka suomalaisilla.
Kun perunat olivat kypsiä, päästiin nauttimaan ruoasta, josta kaikki olivat yhtä mieltä, että tämä unkarilainen arkiruoka oli erittäin hyvää, perunat ja makkara maukkaita, suolakin kohdillaan, ja niinpä jokainen kävikin santsaamassa. Illan emäntänä oli Éva Elsö, jonka johdolla opittiin, miten nämä kaksi ruokalajia valmistetaan.

Ruokailun lomassa Jaakko Kuusela kertoili terveisiä maaliskuun lopussa tehdystä kulttuurimatkasta, joka taas saatiin pandemian jälkeen tehtyä, tosin hieman pienemmällä porukalla ja supistetummalla ohjelmalla kuin aikaisemmin. Budapestin lisäksi vierailtiin Järvenpään ystävyyskaupungissa Vácissa. Siellä matkalaisten yllätykseksi oli järjestetty tilaisuus, jossa paikallisen Unkari-Suomi Seuran edustajien lisäksi oli vieraita Vácin apulaispormestari Inotay Gergely Ábelin.

Ystävyyskuntatyöstä Järvenpäässä ja yhteistyöstä keskusteltiin myös huhtikuun alussa palaverissa, jossa mukana olivat Järvenpään uusi kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, juuri eduskuntaan valittu Eemeli Peltonen, kaupungin viestintäjohtaja Heli Komulainen, Järvenpään seurakunnan kirkkoherra Vesa Koivisto sekä yhdistyksestämme puheenjohtaja Heli Alaja ja Vácin kunniakansalainen, pitkään ystävyyskuntatyötä tehnyt Osmo Björkman.

Kevätkauden päätteeksi toukokuussa yhdistys osallistui perinteiseen tapaan Järvenpää-päivään. Aurinkoisena, lähes helteisenä päivänä kaupunkilaiset täyttivät Janne-kävelykadun, jonka varrella yhdistykset esittelivät toimintaansa eri muodoin.  Yhdistyksemme pöytä oli Tuusulanjärven Suomi-Saksa Seuran teltassa, jonka suojaan olemme vuosia päässeet, nyt auringolta. Suuri kiitos heille yhteistyöstä.
Juttelemaan tulleet ihmiset kertoivat muistoistaan Unkarin matkoilta ja kyselivät tulevista matkoista, eivätkä juurikaan enää muistuttaneet Unkarin hallinnon toimista Suomen Nato-kysymyksessä, vaikkakin pääministeri Orbánia arvosteltiin.


Syksyllä julkaistaan muutaman vuoden tauon jälkeen yhdistyksemme Vaasi-lehti. Jo keväällä on aloitettu kerätä materiaalia. Lehdestä on tarkoitus ottaa normaalia isompi painos jaettavaksi mm. kouluihin. Elokuussa myös Järvenpään seurankunnan ystävyyspiirin (jonka toiminnassa yhdistyksemme jäseniä myös on) vieraaksi on tulossa vácilaisia sikäläisestä ystävyysseurakunnasta, jonka kirkkoherra Detre János on myös paikallisen Unkari-Suomi ystävyysyhdistyksen puheenjohtaja. Vieraat ovat kotimajoituksessa, joten tapaamiset suomalaisten ja unkarilaisten välillä jatkuvat ja varmasti uusia ystävyyssuhteita luodaan.

https://1drv.ms/b/s!ArZeJscQigw6xzCEmcORtypBPdUg?e=uYqwxT