Lahden ystävyyskaupungin Pécsin Unkari-Suomi seura täytti 40 vuotta viikonlopun juhlien myötä. Lahden Suomi-Unkari Seuraa edustivat puheenjohtaja Arto Savander ja hallituksen jäsen Raila Hagström, jotka toivat juhliin myös Lahden kaupungin muistamisen.
Juhlapäivän päätilaisuus pidettiin Taide- ja Kirjallisuustalolla, joka aloitettiin geresdlakilaisen Pacsirta-kuoron esittämillä Suomen ja Unkarin kansallislauluilla. Puheenjohtaja Anja Haaparanta avasi omalla puheenvuorollaan juhlan, jossa seuraavina pitivät puheensa Pécsin Unkari-Suomi Seuran kunniapuheenjohtaja Dr. Végh József kertoillen kollegoineen lehtiartikkeleihin tutustumalla 40 vuoden ajanjaksolta.
Pannon Filharmonikus-orkesterin johtava kapellimestari (monen Suomessakin kuultu) Tibor Bogányi soitti selloaan erittäin antaumuksellisesti ja taitavasti.
Ohjelmassa esitettiin myös ”Kalevalan viesti nykyajan unkarilaisille”-esitelmä, jonka piti Dr. Andrásfalvy Bertalan.
Juhlapuheissa onnittelunsa toivat Unkari-Suomi Seuran puheenjohtaja Dr. Szíj Enikö, Pécsin kaupunginjohtaja Páva Zsolt, Suomen Unkarin suurlähettiläs Pasi Tuominen sekä Lahden Suomi-Unkari Seuran ja Lahden kaupungin tervehdykset esittänyt Arto Savander. Lahtelaisille ojennettiin keltaiset tulppaanit, jotka olivat koristeltuja pienoisviireillä vuosiluvuin ja paikallisen seuran nimin, joita myös jaettiin ansioituneille seura-aktivisteille.
Tilaisuuden lopuksi cocktailtilaisuudessa oli meillä mahdollisuus keskustella niin tunnettujen ystävien kuin uusien ystävien kera. 80-luvun loppupuolen yksi johtavista politiikoista, nykyään kunniapuheenjohtaja Pozsgay Imre, kaupunginjohtaja, suurlähettiläs, valtiosihteeri Pertti Torstila ja moni muukin saivat lisätietoa Lahdesta ja Lahden Unkari-Suomi Seuran toiminnasta.
Juhlat jatkuivat Pécsin Tuomiokirkossa, jossa pidettiin hyväntekeväisyyskonsertti Geresdlakin kirkon korjaamiseksi. Tilaisuudessa esiintyivät urkurina Matti Pesonen, tenorina Perttu Mathlin ja sellistinä Tibor Bóganyi, jotka toivat täyden kirkkosalin yleisölle mahtavia musiikkiesityksiä Kodalyista, Beethovenin, Lisztin, Madetojan, Merikannon kautta Sibeliuksen Finlandiaan. Kirkon akustiikka antoi vielä lisämausteen kuuntelulle. Aplodien ja kukitusten jälkeen kaikui vielä Kaunis Kotimaani, josta suomalaisten silmäkulmat lähes kostuivat.
Seuraavan päivän ohjelmassa olivat mm. valtakunnallinen edustajakokous, joka pidettiin Szent György Fogadóssa. Majatalo on samalla Pécsin Suomen kunniakonsulin György Katorin isännöimä. Majoitustilat, ravintolat ja kielitaitoinen, ystävällinen palvelu edesauttavat meitä suosittelemaan majoituskohteeksi.
Kunniakonsulin tehtäviä ensimmäisenä Unkarissa hoitanut György Katoria muistettiin myös 10-vuotisesta toiminnastaan.
Ohjelma jatkui tutustumisella uuteen kirjastoon sekä mahtavaan Kodaly-keskukseen.Tibor Boganyin johdolla näimme hienon ja erittäin hyvän akustiikan omaavan pääsalin, harjoittelutilat missä Matti Pesonen ja Perttu Mathlinin esittivät muutaman kappaleen. Tiborin kanssa käydyissä keskusteluissa esitimme toivomuksen nähdä Pannon Filharmonikus-orkesteri Lahdessa, ehkäpä 2016.
Myös oli mahdollisuus tutustua Zsolnayin Kulttuurikeskukseen ja sen museoihin.
Iltapäivällä osallistuimme Pécsin kaupungin vuoden viinien valintatilaisuuteen, jossa oli maisteltavina alueen tuottajien viinejä. 30 valkoviiniä, 10 rosé- ja punaviiniä sekä kuusi jälkiruokaviiniä kilpaili titteleistään. Tulokset voi lukea Lahden Suomi-Unkari Seuran facebook-sivujen artikkelista.
Tilaisuudessa oli meillä myös mahdollisuus uudestaan keskustella Pécsin kaupunginjohtajan kanssa Lahden ja Pécsin ystävyyskaupunkitoiminnan 60-vuotisjuhlista 2016.
Pécsin kaupungin keskusaukiolla järjestettiin viikonlopun aikana myös mauste- ja viinien maistelutapahtuma, joka keräsi paikalle lämpimiin iltoihin suuren ja iloisen yleisön. Saimme myös nauttia siellä erittäin ystävällisestä palvelusta paikallisten ystäviemme kera.
Pécsin kaupungin kävelykeskusta on rakennettu Széchenyi-aukion ympärille erittäin taidokkaasti, palveluita löytyy, tilaa kävelyyn ja ihmisten tapaamisiin on laajalti. Suihkulähteet ja tietysti kaupungintalo antavat varsinkin iltaisin valaistuina mahtipontisen ja kansainvälisen vaikutelman turisteille.
Läheiset Mecsek-kukkulat mahdollistavat viininviljelyn, josta Baranya-lääni onkin hyvin tunnettu. Lähiseudulla on myös mm. Orfyn järvialue sekä monet kuumavesilähdekylpylät, jotka turistiaikaan ovat erittäin suosittuja. Paras vierailuaika olikin meillä sään suhteen toukokuussa tai sitten loppusyksystä viininkorjuun aikaan.
Arto Savander
puheenjohtaja
Lahden Suomi-Unkari Seura