Antal György (1917–2007)

Suuri Lahden ystävä ja Lahden ystäväkaupungin Pécsin musiikkielämässä elämäntyönsä tehnyt professori György Antal kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana 18.12.2007. Hän oli syntynyt vuonna 1917 ja oli kuollessaan 90-vuotias.

Lahden kaupunginorkesterin edesmennyt kapellimestari Urpo Pesonen oli pitänyt useita vuosia nuorille tarkoitettuja kansainvälisiä musiikkileirejä Lahdessa, ja Unkarista kutsuttuna tuli kolme nuorta muusikkoa professori György Antalin mukana 1966. Se oli Antalin ensimmäinen kosketus lahteen. Kaupunginjohtaja Olavi Kajala oli Pesosen ja Antalin ohella varsinainen puuhamies siinä, että Pécs ja Lahti solmivat ystävyyskaupunkisuhteet ensimmäisten Suomen kaupunkien joukossa. Kapellimestari Urpo Pesonen oli käynyt myös kutsuttuna johtamassa Pécsin sinfoniaorkesteria.

Professori Antalin päätyönä Pécsissä oli toimia Ferenc Lisztin Musiikkikorkeakoulun johtajana. Hän toimi myös korkeakoulun legendaarisen maineen saavuttaneen Lisztin-sekakuoron johtajana esittäen myös Unkarin kuulujen mestareiden Zoltán Kodalyn ja Béla Bartókin teoksia Unkarin ulkopuolellakin. Häne on palkittu Liszt-palkinnolla.

Professori Antal toi kuoronsa Lahteen ja Suomeen 1966, ja tästä alkoivat ahkerat kuorovierailut kaupunkien kesken. Kaikenlainen muukin kulttuuritoiminta virisi kaupunkien välillä. Pécsin esimerkin mukaan perustettiin Lahteen Suomen ensimmäiset musiikkiluokat, joiden opetusmetodit kantoivat Kodályn nimeä. Lahden mieskuoro vieraili samana vuonna Pécsissä ja Lahden Oratoriokuoro seuraavana vuonna, jolloin Verdin Requiem esitettiin kaksi kertaa viikon aikana lahtelaisten solistien voimin.

Tässä on vain vähän poimintoja professori Antalin runsaasta ja rikkaasta elämänkaaresta. On vaikeaa tehdä valintoja monista mieleen välähtelevistä muistoista, joiden valosa väsymätöntä, huolellista johtajaa ja palavasieluista muusikkoakin paremmin ehkä huomaamme inhimillisen, hyväsydämisen ja avuliaan ystävän. Hänen muistonsa elää meissä ikuisesti.

József Bánky ja Pantsa Paavola
(Kirjoittajat ovat opettajakollega Pécsin konservatoriosta ja lahtelainen ystävä.)