10.10.2012. Parlamentin puhemies László Kövér vihki uudelleen 2008 pystytetun Unkarilaisten maahantulon muistomerkin Verecken solassa, Vereckei hágó, ukr. Вере́цький перевал, Ukrainan Karpaateilla. Kövér lausui kiitoksena kaikkien unkarilaisten puolesta, alueen, so. Kárpátaljan, unkarilaisille, jotka vaalivat muistomerkkiä ja ovat kyenneet säilyttämään unkarilaisuutensa. Paikallisen Unkarilaisten kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajan mukaan muistomerkin saama kohtelu kuvaa todenmukaisesti myös alueen unkarilaisten kohtaloa; siksi tämäkään korjausoperaatio ei tulle jäämään viimeiseksi. – Kövérin mukaan niin monta kertaa kuin muistomerkki turmellaankin, se tullaan aina korjaamaan; unkarilaisia on eri aikoina estetty tunnustamasta kansallisia värejään, mutta unkarilaiset ovat aina nousseet, uudelleen ja uudelleen.
Vuoristosolaa kuvaava muistomerkki on M1:n uutisten mukaan joutunut kuluneen neljän vuoden aikana useaan kertaan töhrinnän, vandalismin ja tuhoamisvimman kohteeksi. Ilkivallan tekijöitä pidetään kansallismielisten ukrainalaisten ääriliikkeiden kannattajina.
Muistomerkin suunnitteli kuvanveistäjä Péter Matl, jonka kotikaupunki on Мукачеве, (unk. Munkács, historiallisessa Máramarosissa, totesi M1:n uutisille korjaustyön päätyttyä, että ”tämä on ihmeellinen elävä muistomerkki, täällä näyttää vapautuvan suria energialatauksia, oli sitten kysymys töhrinnästä ja hävittämisvimmasta tai rukouksesta alttarin äärellä”.
Taustaa. Tutkijoiden mukaan unkarilaiset saapuivat Karpaattien altaaseen idästä 895 ja 896 viiden eri solan kautta, joista tunnetuin lienee tämä Itä-Beskidien, Keleti-Beszkidek ja Máramarosin alppien, Máramarosi havasok välinen sola.Tosin 800-luvun lopulla vuoristojen geologisen syntyhistorian erot tai ikä ei vaikuttanut niiden nimitykseen, Karpaattien koillisosan nimityksenä oli yksinkertaisesti niiden korkeuden takia ”alpit”, havasok (vrt. hó, lumi; havas, luminen. Hallinnollisen alueen (linnaläänin) nimi Máramaros esiintyy 1. kerran asiakirjoissa vuonna 1199, sitä ennen alue oli vain ”terra”, maa, joka kuului kuninkaalle. Ensimmäisen maailmansodan rauhassa se siirtyi uudelle Tšekkoslovakian tasavallalle ja 2. maailmansodan jälkeen strategisista syistä eli länteen vievien kulkuväyliensä takia Neuvostoliitolle ja neuvostovaltion hajottua 1991 Ukrainalle. Alue tunnetaan meillä myös historiallisella nimellä Karpatorutenia, unkariksi nimi on Kárpátalja, sanamukaisesti Karpattien reuna. Ukrainaksi Verecken solan ja Karpaattien takainen alue on Закарпатська область eli sananmukaisesti Karpaattientakainen (hallinto)alue, Taka-Karpatia.