Miskolcin Unkari-Suomi Yhdistys

Miskolci Magyar-Finn Baráti kör – Miskolcin Suomi-Unkari Yhdistys

Unkari-Suomi Seuran Miskolcin osasto piti vuosikokouksensa helmikuussa. Puheenjohtajana jatkaa Dr. Tamás Farkas, varapuheenjohtajana aiempi pitkäaikainen sihteeri Bogdányiné Ács Zsuzsa ja sihteerinä Enikő Órás.

Lisätietoja Miskolci Magyar-Finn Baráti kör-yhdistyksen toiminnata.

Unkari-Suomi Seuran Miskolcin osasto on järjestäytymässä. Itse ystävyyspiiri (baráti kör) on ollut toiminnassa jo kolmisenkymmentä vuotta, mutta toiminnalle ollaan luomassa nyt virallista yhdistyksen statusta. – Monet tamperelaiset Miskolcinkävijät muistavat myös aiempia ystävyyspiirin toimihenkilöitä. József Breitenbach oli muodollisesti sihteeri yli kaksi vuosikymmentä, mutta itse asiassa hän oli fac totum, jonka aktiivisuus ja legendaarinen organisointikyky on jäänyt monille mieleen. Breitenbach – monille meistä hän oli yksinkertaisesti Jooseppi – oli aloittanut suomen kielen opintonsa miskolcilaisen Suomenystävän, Mária Tauszigin oppilaana. Antál Ruprecht puolestaan oli Tamás Farkasia edeltänyt pitkäaikainen puheenjohtaja, joka on antanut sydämensä suomalaisten ja unkarilaisten talvisodan aikaiselle yhteistyölle ja ystävyydelle ja on saanut tämän yhteistyön tunnetuksi tekemisestä myös István Rácz –palkinnon vuonna 2010.

Tamperelaiset Unkarin ystävät ovat vierailleet vuosikymmenien kuluessa erilaisin kokoonpanoin lukuisa kertoja Miskolcissa ja päinvastoin. Erityisesti 1960—1980-luvuilla yhteistyötä ja vuorovaikutusta edisti ystävyyskaupunkisuhde. Toinen osapuoli on tullut tutuksi, eikä vain kaupunki vaan myös elämä, miskolcilasten ja tamperelaisten jokapäiväinen työ, arki ja juhla. Alun alkaen vieraista ihmisistä on tullut tuttavia, perhetuttuja ja ystäviä, toisten suruista ja iloista on tullut yhteisiä. Molemminpuoliset vierailut ovat olleet antoisia, yhteistyö ja vuorovaikutus on ollut aitoa ”kansandiplomatiaa” (népi diplomácia), kuten 1970-luvulla sanottiin.

Virallinen yhteistyö kaupunkien ja eri hallintoelinten kesken jatkuu, mutta sen rinnalle on kehittynyt laajapohjainen kansalaisyhteistyö, joka tällä hetkellä pyrkii etsimään myös uusia toimintamuotoja.