Keski-Euroopan tulvivat joet

Keski-Euroopan suurten jokien Elben ja Tonavan valuma-alueiden latvojen pitkäaikaiset sateet ovat purkautuneet ensiksi sivujokiin ja sitten pääuomaan. Pohjanmereen laskevan 1090 km pitkän Elben latvajoet, erityisesti Tshekin Vltava (Moldau) ja Saksin alueella virtaava iso sijujoki Mulde ovat nousseet yli äyräittensä ja peittäneet suuria alueita mm. Prahan esikaupungeista ja Grimman pikkukaupungista.(30000 asukasta).– Vastaavasti Mustaan mereen laskevan 2870 km pitkän Tonavan latva-jokien kautta pääuomaan purkautuneet vesimassat ovat nousseet Baijerin ja Itävallan rajalla Passaussa 2 metriä yli vuoden 2002 huipputulvan, veden korkeudeksi ilmoitetaan 12,8 m ja kyseessä on pahin tulva 500 vuoteen; myös Linzissä Tonava on tulvinut kaduille.

Maaliskuussa kerrottiin Unkarissa Tisza-joen tulvista. Keski-Euroopan sateista on raportoitu Unkarin uutisissa päivittäin viikon 22 loppupuolella. Lauantaina 1.6. oli jo osana uutisia erillinen Árvízi híradó, eli lähes 5 minuuttia kestäneet tulvatilannetta käsitelleet uutiset. ”Tulvauutisissa” kerrottiin aluksi tulvatilanneteesta Lounais-Saksassa, sillä Tonava alkaa Donaueschingenistä, Baden-Württembergin osavaltiosta, sitten Itävallassa sekä lopuksi valmistautumisesta Tonavan vedenpinnan nousuun ja tulvimiseen Unkarissa. (Myös Itä-Slovakiasta Tiszaan laskevan Sájó-joen tulvatilannteesta tiedotettiin.) Eri mittauspisteisztä saatujen tietojen mukaan Tonavan pinta nousi 4-5 cm tunnissa ja tulvahuippu saapuisi Unkarin alueelle maanantaina, tiistaina veden oletettiin olevan korkeimmillaan Budapestin alueella. Unkarin luoteisosassa Kisalföldillä virtaavan Mosoni Dunan vedenpinnan nousu on jo johtanut korkeimpaan eli 3.asteen tulvahälytykseen.

Uutiset kertovat seuraavina päivinä Tonavan vedenpinnan noususta, videoleikkeet kertovat sekä Elben sivujokien Moldaun ja Mulden – ja parin päivän kuluttua myös Saale-joen – varrella olevien pikkukaupunkien sekä pääkaupunki Prahan joutumisesta tulvan valtaan. Ilmakuvat havainnollistavat veden peittämien alueiden laajuuden; kaupungeista otetut videoleikkeet näyttävät, miten rakennusten pohjakerrokset ovat ikkunoiden puoliväliin ja yläpuoellekin veden vallassa.  Uutisissa, joissa tulvakuvausten ja -tiedotusten osuus kasvaa päivä päivältä (3. ja 4.6. se on jo 2/3 uutisten kestosta), tärkeämmäksi nousee kuitenkin tiedottaminen Tonavan tulvan etenemisestä  Itävallasta Sovakian kautta Unkariin sekä varautuminen viikon 23 lopulla pääkaupungin tasalle ehtivään ennätystulvaan. Parlamenttitalon vierellä olevan Kossuthin aukion parkkiluolan rakentaminen keskeytetään ja kekeneräistä maanpinnan alapuolelle jäävää parkkihallia aletaan täyttää vedellä, jotta sen rakenteet kestäisivät Tonavan vesien paineen. Seuraavina päivinä varaudutaan rantakatujen liikennerajoituksiin ja Tonavan laivaliikenteen rajoituksiin niin henkilöliikenteen kuin jokiristeilyjenkin osalta.

Uutiset kertovat myös siitä, miten ihmiset Unkarissa varautuvat siihen, että joutuvat päiväkausiksi, ehkä viikoksikin saarroksiin. Vanhainkoteja ja yksittäisiä taloja evakuoidaan ja joitakin tieosuuksia suljetaan. Monet osaavat jo arvioida, kuinka  korkealle veden pinta on nousemassa ja varautuvat sen mukaisesti. Vuoden 2002 tulvasta on opittu kaikkialla Tonavan varrella. Nyt tiedetään, mihin on syytä varautua: silloiset vedenpinnan ennätyskorkeudet tullaan todennäköisesti ylittämään. Uutisissa lasketaan koko ajan, kuinka pitkä aika on vielä siihen, kun tulvahuippu saapuu mihinkin kaupunkiin ja kylään, ts. paljonko on vielä aikaa joenvarren penkereiden korottamiseen hiekkasäkeillä ja hiekalla.